HDP İzmir il binasına saldırı: Parti üyesi Deniz Poyraz öldürüldü

HDP İzmir İl Örgütü’nü basıp, binayı ateşe veren silahlı saldırgan Onur Gencer, rehin aldığı parti üyesi Deniz Poyraz'ı öldürdü. Saldırgan olayın ardından gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'de HDP il binasına saldırı düzenlendi. İçeri giren 30-35 yaşlarındaki kişinin üç el ateş açtığı ve camları kırdığı, binayı yakmaya çalıştığı öğrenildi. Olayda saldırgan gözaltına alınırken, bir kişinin öldüğü öğrenildi. Parti yetkilileri bir parti görevlisinin saldırgan tarafından rehin alındığını açıklamıştı. 

Deniz Poyraz 38 yaşındaydı.

Medya Haber'e açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, saldırganın partiliyi öldürdüğü bilgisini verdi. HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ise öldürülen partilinin adının Deniz Poyraz olduğunu söyledi.  27 yaşında olan Onur Gencer isimli saldırganın ifadesinde, “Kimse ile bir bağlantım yok. PKK’dan nefret ettiğim için binaya girdim, rastgele ateş ettim” dediği belirtildi. 

Gencer, babasının TEKEL işçisi olarak emekli olduğunu, kız kardeşinin öğrenci olduğunu, herhangi bir parti, dernek, sendika üyeliğinin olmadığını, annesinin vefat ettiğini, İzmir Gaziemir’de ailecek ikamet ettiklerini, bekâr olduğunu ve askerlik yapmadığını, sağlık memurluğundan 2021 yılının Nisan ayında istifa ettiğini anlattı.

Ocak ayında HDP binasının adresini Google üzerinden öğrendiğini anlatan O.G., Mayıs ayında silah ruhsatı başvurusu yaptığını ve geçici ruhsat aldığını kaydetti. Saldırgan, 10 mermi ile gittiği HDP binasında mermilerin tümünü sıktığını, amacının orada birkaç kişiyi bulmak olduğunu ancak 1 kişiyi bulabildiğini anlattı.

Saldırgan, 2020 yılı ilk aylarında sağlık memuru olarak Suriye/Münbiç’e gittiğini, orada da bir süre görev yaptığını kaydetti.

ANNE POYRAZ: DAHA NE KADAR KAN DÖKÜLECEK?

Olay esnasında bölgedeki görgü tanıklarının ifadelerine göre silah sesleri duyulurken, il binasının camları kırıldı. Polis olay nedeniyle Çankaya bölgesinde bazı noktaları trafiğe kapatırken bölgeye özel harekat polisleri sevk edildi. İl binası önüne gelen HDP'lilerin içeri girmesine izin verilmedi. Kendilerine yapılan müdahalenin saldırgana yapılmadığını söyleyen HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay'a ise polis "Terbiyesiz ağzınıza uymayacağım" diye cevap verdi.

Saldırıda öldürülen Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz'ın da binaya girişine izin verilmedi. "Çocuğumu görmek istiyorum" diye feryat eden anne Poyraz, "Evladımı katlettiler. Ben güçlü bir anneyim ayaktayım her zaman ayakta olacağım. Yakamızdan düşün. Yeter ne kadar kan dökülecek, yeter artık kan dökülmesin. Yeter, daha ne kadar gençler ölecek" diye haykırdı. Deniz Poyraz'ın kardeşi, HDP'li yöneticilerle birlikte binaya alındı.

HDP MYK üyesi Mahfuz Güleryüz saldırıya ilişkin şunları söyledi: "Sabah saat 10.30 civarında il binamızı bir şahıs basıyor. İçeride çalışan bir kadın arkadaşımız var. Silahla camı çerçeveyi indiriyor. Sonra binamızı yakıyor. Aylardır binamız hedef gösteriliyordu. Emniyetle görüştük valilikle görüştük. Bunun bu tarz bir sonuca mahal vereceğini ifade ettik. Önlem alınmadı. Maalesef öngörülerimiz doğru çıktı."

DENİZ POYRAZ ANNESİNİN YERİNE ÇALIŞIYORDU

HDP üye ve yöneticileri Konak'ta bulunan il binası önünde toplanmaya başlarken, partide aşçı olan kadın çalışanın kızı olan Deniz Poyraz'ın, annesinin rahatsızlanması üzerine annesinin işlerini sürdürdüğü ve aynı zamanda HDP üyesi olduğu öğrenildi. Poyraz ile ilgili bilgi veren HDP MYK üyesi Mahfuz Güleryüz, şunları kaydetti:

"Deniz neredeyse çocukluğundan beri HDP üyesi HDP çalışanı. Kadın çalışmalarında parti çalışmaların sürekli görev almış emektar bir arkadaşımız. Genç bir arkadaşımız. Çalışanımızın kızıydı ancak kendisi de parti çalışanımızdı. Bu faşizan saldırının gerçekleşeceğini biliyorduk. Bugün de tesadüfen Deniz içerideydi. Emin olun bugün il binamızda kim olsa Deniz'in kaderini paylaşacaktı. Bu topluca bir katliam girişimidir. Biz bunu daha önce de emniyetle paylaşmıştık."

PARTİLİLER BİNA ÖNÜNDE BEKLİYOR

HDP binası önünde parti üye ve yöneticilerinin bekleyişi sürüyor. Parti binası ve çevresi polis kordonu ile çevrilirken, binaya giriş çıkışlar kapatıldı. Olay yerine savcı ve iki avukat geldi. Polis kordonundan içeri alınarak parti binası önüne geçişlerine izin verilen İl Eşbaşkanı Besriye Gür ve HDP Milletvekili Serpil Kemalbay da binaya alınmadı. Bina önünde parti üyelerine yöneticiler tarafından sık sık provokasyona gelmemeleri konusunda uyarısında bulunuldu. Partililer, "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıyor.

HDP'YE DESTEK ZİYARETLERİ

Saldırının ardından İHD, THİV, Halkevleri, TİP, CHP Milletvekili Yıldırım Kaya, Kaldıraç, SEP, DAD, 78’liler Girişimi, Devrimci 78’liler Federasyonu, Marksist Fikir Topluluğu, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi, Ankara Dayanışma Akademisi, Birleşik Gençlik Meclisleri, Toplumsal Özgürlük Partisi, Devrimci Anarşist Federasyon, ÇHD, Partizan, Kürdistan Komünist Partisi, EHP, DİSK, KESK Ankara Şubeler Platformu, Eğitim Sen, BES, BDSP, Birleşik Mücadele Güçleri ve Sosyalist Emekçiler HDP'yi ziyaret etti. Ziyaretçiler, HDP ile dayanışmayı büyüteceklerini söyledi.

'İL BİNAMIZDA ADETA TİYATRO OYNANIYORDU'

Daha önce de benzer saldırı girişimlerinin yaşandığını ifade eden Güleryüz, "İzmir il binasının önünde yaklaşık bir aydır adeta bir tiyatro oynanıyor. Sözüm ona çocuğu dağa götürülen biri parti binamızın önünde kendisine bir karakol kurularak nöbet tutturuldu. Emniyetle görüştüğümüzde bu durumun bizi her gün hedef gösterdiğini ifade ettik. Buradan geçen herkes 'ne oluyor' diyordu. 'HDP dağa insan mı kaçırıyor' diyordu. 'Bu hissiyatın yaratacağı şiddeti siz tahmin edebiliyor musunuz?' diye defalarca kendileri ile görüştük. Emniyete aynen bu durumu ifade ettik. Biri gelecek gözümüzün içine baka baka binamıza girecek ve binamızda cinayet işleyecek dedik. Bu dediklerimizin hepsi çıktı" diye konuştu.

GENEL MERKEZ: SORUMLU, KIŞKIRTICILARDIR

Saldırı HDP Genel Merkezi'nin Twitter hesabından yapılan, "İzmir'de parti binamız silahlı bir şahıs tarafından basılarak binamız ateşe verildi. İçeride görevli bir arkadaşımız bulunmakta. Saldırının faili de azmettiricileri de bellidir. Herhangi bir olumsuzluktan iktidar ve kışkırtıcılar sorumlu olacaktır" açıklaması ile duyuruldu.  

HDP'nin daha sonra paylaştığı mesajda ise, "İzmir’deki provokasyon ve alçakça saldırıya karşı HDP’liler Konak’ta bulunan il binamızda toplanıyor. Her saldırı korkak saldırganları küçültürken, partimize sahiplenmeyi arttıracaktır. #HDPhalktır" denildi.

Genel Merkez'den yapılan bir diğer açıklamada da, "Dün Sincan’da görülen Kobanî Kumpas Davasında yapılan provokasyon provası sonucu bugün bu saldırının gerçekleştirilmesinin amacı ve mesajı bellidir. Bu çok tehlikeli provokasyonu gerçekleştirenler, olayın azmettiricileri; partimizi, il örgütlerimizi hedef gösteren iktidardır, provokatörleri yönlendiren İçişleri Bakanlığıdır" açıklamasını yaptı.

İZMİR VALİLİĞİ: ŞÜPHELİ ŞAHIS O.G. YAKALANDI

İzmir Valiliği tarafından olayla ilgili yapılan açıklamada, "İlimizde bugün saat 11.05 sularında 32 iş yerinin bulunduğu bir iş hanının 2. katındaki HDP il binasına, sağlık çalışanıyken istifaen ayrılmış olan O.G. isimli şahıs girerek, parti çalışanı olan D.P. isimli şahsı tabanca ile ateş ederek öldürmüştür. Şüpheli şahıs yakalanmış olup olay tüm yönleriyle araştırılmaktadır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi. 

KILIÇDAROĞLU: SALDIRIYI LANETLİYORUM

HDP’ye yönelik saldırı ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından açıklama yaptı. Saldırıyı lanetlediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bu senaryoyu daha önce yaşadık, bu kez halkımız yutmaz. Uyarıyorum, kimse bu provokasyonlardan medet ummasın” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun açıklaması şöyle:

"HDP İzmir il binasına yapılan saldırıyı lanetliyorum. Hayatını kaybeden Deniz Poyraz’a Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Bu senaryoyu daha önce yaşadık, bu kez halkımız yutmaz. Uyarıyorum, kimse bu provokasyonlardan medet ummasın! Bakalım bu olaylar ileride hangi videonun konusu olacak. Göreceğiz hep birlikte. HDP camiasına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."

Kılıçdaroğlu ayrıca, saldırı nedeniyle HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ı telefonla aradı. Saldırıda hayatını kaybeden Deniz Poyraz’a Allah’tan rahmet dileyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve HDP camiasına başsağlığı dileklerini iletti.

ÖZGÜR ÖZEL: SİYASİ BİR CİNAYET

CHP Grupbaşkanvekili Özgür Özel saldırının ardından, "Halkların Demokratik Partisi İzmir il binasına yapılan saldırı nedeniyle yaşamını yitiren Deniz Poyraz'a Allah’tan rahmet diliyor, partisine ve ailesine başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Azmettiricisini hepimizin bildiği siyasi bir cinayetle karşı karşıyayız" açıklamasını yaptı.

TUNÇ SOYER: HUZURA ZARAR VERECEK GİRİŞİMLERİN KARŞISINDAYIZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de saldırıyı "HDP İzmir İl Başkanlığı binasında düzenlenen saldırıyı kınıyor, saldırıda hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum. İzmir’imiz huzur kentidir. Bu huzura zarar verecek her türlü girişimin karşısındayız," ifadeleriyle kınadı.

İMAMOĞLU'NDAN KINAMA

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da Kemal Kılıçdaroğlu'nun saldırıyı kınadığı paylaşımı alıntılayarak, "Yaşamını kaybeden gencimize Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum. Saldırıyı kınıyorum. Bu ülke çatışmadan, nefretten, kutuplaşmadan, bölünmeden medet umanlara izin vermez, vermeyecek" dedi.

SOL PARTİ: KARDEŞLİK İÇİN OMUZ OMUZA

SOL Parti’den yapılan açıklamada, “Bu saldırı, HDP’yi hedef gösteren nefret ve düşmanlık dilinin bir sonucudur. Bir arada yaşamı tahrip eden etnik ayrıştırmaya, baskı ve saldırılara karşı kardeşlik için omuz omuza" denildi.

EMEP: ALÇAKÇA BİR PROVOKASYON

Yaşanan saldırı ardından Twitter hesabından bir mesaj paylaşan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz şunları söyledi:

"HDP İzmir İl Örgütüne yapılan silahlı saldırı alçakça bir provokasyondur. Katledilen Deniz Poyraz’ın ailesine başsağlığı diliyoruz. Bu saldırı #HDP üzerinden muhalefeti sindirme kampanyasından bağımsız değildir. Siyasal iktidar ve egemen medya sorumludur. Dayanışmayı büyütelim!"

HALKEVLERİ: TEK SORUMLU SALDIRGAN DEĞİL, BİLİYORUZ

Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttük de, Twitter hesabından açıklama yaparak, “HDP'ye yapılan bu saldırı kabul edilemez. Sorumlular bir an önce hesap vermelidir. Biliyoruz ki tek sorumlu silahlı saldırgan değil, ona bu cesareti veren, Kürt düşmanlığından vazgeçmeyen, HDP'yi hedef haline getirenlerdir. Saldırılara karşı HDP'nin yanındayız. Geçmiş olsun” dedi.

TKP: AKP TEMSİLCİLERİ VE İÇİŞLERİ BAKANLIĞI SORUMLU

Türkiye Komünist Partisi (TKP) saldırıdan "AKP temsilcilerinin ve İçişleri Bakanlığı’nın sorumlu olduğunu" söyledi. 

Açıklama şöyle: "HDP'ye yapılan saldırının ve yaşanan katliamın sorumlusu baskıyla, korkuyla ülkeyi yönetmeye çalışan iktidardır. Sorumsuzca hedef göstererek siyaset yapmaya alışkın olan AKP temsilcileri ve İçişleri Bakanı bu ağır provokasyonun sorumlularıdır. 

Bir kez daha bu ülkede katillerin aklanmasına izin vermeyeceğiz, bu karanlıktan örgütlülük ve dayanışmayla çıkacağız! 

Bu karanlığı yırtıp atacağız!"


TİP: İKTİDAR, ORTAKLARI VE İÇİŞLERİ BAKANI AZMETTİRİCİDİR

Türkiye İşçi Partisi (TİP) de, saldırı ardından yaptığı açıklamada, “İktidarın kirli eylemlerine ve gözdağına teslim olmayacağız” denildi.

TİP’in açıklaması şöyle:


BABACAN: ŞİDDETLE KINIYORUM

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, saldırı ardından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "HDP İzmir İl binasına düzenlenen saldırıyı şiddetle kınıyorum. Saldırıda katledilen Deniz Poyraz’a Allah’tan rahmet, ailesine baş sağlığı diliyorum. Mevcut siyasal şiddet iklimini önlemek, siyasi partilerin ve siyasetçilerin güvenliğini sağlamak hükûmetin sorumluluğundadır."

İKTİDAR YANLISI MEDYA 'ÇATIŞMA' DİYE DUYURDU

Öte yandan iktidar yanlısı medyada saldırını 'çatışma' olarak duyurulması tepki çekti. HDP'nin kurucu eş genel başkanı Ertuğrul Kürkçü sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu haberlerden birini alıntılayarak, "Mutluluğun resmini yapamam ama şerefsizliğin caps’ini alabilirim…." mesajını paylaştı.

 

DAVUTOĞLU'NDAN MİTHAT SANCAR'A BAŞSAĞLIĞI TELEFONU 

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, İzmir’de HDP İl Başkanlığına yönelik gerçekleştirilen provokatif saldırı nedeniyle HDP Eş Başkanı Mithat Sancar’ı aradı.

Saldırıda hayatını kaybeden Deniz Poyraz’a Allah’tan rahmet dileyen Ahmet Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve HDP camiasına başsağlığı dileklerini iletti.

18 HAZİRAN'DA TOPRAĞA VERİLECEK

HDP Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamada Deniz Poyraz'ın yarın toprağa verileceği kaydedildi: "Eş Genel Başkanlarımız, PM, MYK üyelerimiz, milletvekillerimiz, bütün örgütsel yapımız ve halkımızla birlikte katledilen yoldaşımız Deniz Poyraz’ı, yarın (18 Haziran Cuma) saat 17:00’de, Kadifekale Camii’nde düzenlenecek törenle son yolculuğuna uğurluyoruz."

HDP İzmir İl Örgütü açıklamasında da Deniz Poyraz'ın cenazesine ilişkin çağrıda bulunuldu. 

Etiketler HDP İzmir