HDP: İranlı kadınları 'Jin, Jiyan, Azadi’ diyerek selamlıyoruz

HDP sözcüsü Ebru Günay, İran'da öldürülen Mahsa Amini için yapılan protestolara ilişkin, "İsyanınız isyanımızdır diyoruz. ‘Jin, Jiyan, Azadi’ sloganlarıyla biz de eylemlere ses veriyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Parti sözcüsü Ebru Günay, HDP Genel Merkezi'nde açıklamalarda bulundu.

Günay, İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'yi 'başörtüsü yasaklarına uymadığı' gerekçesiyle gözaltına alınarak işkenceyle katledilmesinin ardından başlayan gösterilerle ilgili, "İran'dan yükselen kadın isyanını destekliyoruz ve 'isyanınız isyanımızdır' diyoruz. İran'ın sokaklarında yankılanan ‘Jin, Jiyan, Azadi’ sloganlarıyla biz de ‘Jin, Jiyan, Azadi’ diyerek eylemlere ses veriyoruz. Direnişlerine ‘Jin, Jiyan, Azadi’ diyerek selam gönderiyoruz" diye konuştu.

Günay açıklamasında şunları söyledi:

"Halkların Demokratik Partisi olarak Mahsa Amini'nin, İran'ın despot ahlak polisleri tarafından katledilmesini şiddetle kınıyoruz ve 'öldürülen kadın isyan gerekçesidir' demeye devam ediyoruz. İran başta olmak üzere erkek egemenliğini, erkek şiddetini kendi diktasını ayakta tutmak için kadınların iradesinin ve bedenin denetlenmesini, kadın düşmanlığını, kıyafet ve örtük kuralları ile hapsedilmesini, saçının bir teli görüldü denilerek onlarca kadının katledilmesini asla kabul etmiyoruz. İran'dan yükselen kadın isyanını destekliyoruz ve isyanınız isyanımızdır diyoruz. Bu mücadele hepimizin ortak özgürlük mücadelesidir çünkü kadın düşmanı bu zihniyeti bizler çok iyi biliyoruz. Kadınların hakları ve yaşamlarını gasp ederek ayakta durmaya çalışan erkek egemen sisteme karşıyız ve tüm kadın cinayetlerinin de hesabını sormaya devam edecek ve bir kez daha, buradan, mücadele ettiğimiz her yerden, İran’ın sokaklarında yankılanan ‘Jin, Jiyan, Azadi’ sloganlarına biz de ‘Jin Jiyan Azadi’ diyerek ses veriyoruz, eylemlerine, direnişlerine selam gönderiyoruz.

PARTİMİZ MİLYONLARIN YÜREĞİNDE: Türkiye halkları HDP'nin ve onun temsil ettiği değerlerin tek kurtuluş adresi olduğunun farkındalar, partimize yapılan bütün saldırılara, kurulan kumpaslara rağmen toplumsal desteğimiz her geçen gün daha da artıyor. Faşizme karşı duruşumuz, ilkeli ve kararlı politikalarımız partimizi mevcut siyasi kirlenme içerisinde biricik ve vazgeçilmez hale getiriyor. Özellikle Kürt kentlerinde partimiz rakipsiz bir şekilde yoluna devam ediyor. Türkiye'nin batısında da partimize yönelik ilgi ve yönelim her geçen gün daha da artıyor. Bunu sadece biz söylemiyoruz son dönemlerde yapılan bütün anket sonuçları partimizin artan toplumsal desteğini açık bir şekilde gösteriyor. Türkiye halkları yaşanan bütün krizlere ve kronik sorunlara ilişkin partimizin sunduğu çözüm önerilerine güveniyor ve toplum değişim istiyor. Bu değişimin öncü gücü olarak da partimizi görüyor. Çıkar çevreleri ve iktidar elitleri istediği kadar partimizi yok saysın, yandaş ekranlar istedikleri kadar partimizi görmezden gelsin, karalama kampanyaları yürütsün partimiz milyonların gündemindedir ve yüreğindedir.

İKTİDAR HDP'DEN KORKTUKÇA BİZE SALDIRIYOR: Hakkımızda yürütülen karalama kampanyalarına, pazarlık ortamlarında üretilen senaryolara bakmıyoruz. Kurulan kumpaslara, çıkarılan engellere de aldırmıyoruz. Halkımızın talepleri,  söylemleri, istekleri yolumuzu belirliyor. Partimiz doğru yoldadır, siyaset ve çözüm üreten yegane adrestir. Partimiz sadece halkımızın gündeminde değil, bir yandan bizi yok sayanlar, görmezden gelenler 7/24 partimizi konuşuyor. İktidarın da değişmez tek gündemi, hedefidir. Siyaset üretemeyenler de HDP karşıtlığı üzerinden var olmaya ve HDP karşıtı politikadan nemalanmaya çalışıyorlar. İktidar HDP'den korktukça bize saldırıyor, iktidar bize saldırdıkça da ona benzeyen aynı zihniyeti taşıyanlar da partimiz hakkında ileri geri konuşuyor. Güya bunlar Kürt halkına laf söyletmeyecekmiş, güya bunların Kürt halkı ile bir sorunlar yokmuş, güya bunlar demokrasi, barış ve özgürlük isteyenleri anlıyormuş ama bütün bu kesimlerin temsilcileri ile sorunları var. Kürt halkının iradesini görmezden geliyorlar. Kürt halkının tercihlerine saygı duymuyorlar ve isteklerini terörize ediyorlar. Türkiye halklarına her türlü zulmü uygulayan iktidar, 90'lı yılların karanlık odaklarıyla iş çeviren sözüm ona muhalif çevreleri şayet bu söylemlerle toplumu kandıracaklarını sanıyorlarsa büyük yanılıyorlar.

EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI YOLA ÇIKIYOR: Halkımızın talep ve istekleri doğrultusunda biz hem mücadeleyi büyütüyoruz hem de yeni yeni mücadele ortaklıkları geliştiriyoruz. 24 Eylül Cumartesi günü partimizin de içinde yer aldığı Emek ve Özgürlük İttifakı İstanbul’da kitlesel bir şölenle yola çıkıyor. İstanbul’da binlerce kişiyle buluşacağız. Direnenler, işçiler, emekçiler, barış ve özgürlük için mücadele edenlerle buluşacağız. Buluşmaya binlerce kişinin katılmasını bekliyoruz, ittifakın hazırlıkları tamamlandı. Buluşmada ittifakın yol haritasını içerek deklarasyonumuzu yayınlayacağız. Doğa talanına, nefrete, kadın cinayetlerine karşı mücadele edenlerle bir arada olacağız. Haliç Kongre Merkezi’ndeki bu tarihi buluşmaya bütün halkımızı katılmaya, bu özgürlük yolculuğuna dahil olmaya davet ediyoruz." (HABER MERKEZİ)