HDP: Esenyurt'ta eski görüntülerle, hakim kararı olmadan baskın yapıldı

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, Esenyurt'taki operasyonun, belediyenin temizlik görevlilerinin 6 ay önce çektiği görüntüler üzerine ve hakim kararı olmadan gerçekleştirildiğini belirtti. Avcı, "Resimleri, posterleri, pankartları basın açıklamalarında da kullanıyoruz" dedi ve buna ilişkin geçmişte açılan davaların beraatla bittiğini hatırlattı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da video görüntüleri paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP,  İstanbul'un Esenyurt ilçesindeki parti binasına gece yapılan baskın ve 6 saat süren aramanın hakim kararı olmadan, sözlü talimatla yapıldığını açıklayarak tepki gösterdi. Operasyon sonrasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun tarafından video yayınlandı. HDP, servis edilen görüntülerdeki fotoğraf ve pankartların basın açıklamalarında da kullandığını belirtti.

'FOTOĞRAFLAR ALTI AY ÖNCE ÇEKİLDİ'

Esenyurt Belediyesi ilaçlama görevlileri, dezenfekte işlemi yaptıkları HDP Esenyurt İlçe Örgütü binasında, Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının asılı olduğu yerleri çekerek, sosyal medyadan paylaştı. Görüntüler üzerine soruşturma başlatıldı ve dün gece saatlerinde polisler binaya baskın yaparak birçok dokümana el koydu.

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Erdal Avcı, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla fotoğrafların çekilip paylaşmasına tepki göstererek, söz konusu fotoğrafların 6 ay önce çekildiğini söyledi. 

'ESENYURT BELEDİYESİ AÇIKLAMA YAPMAK ZORUNDA'

Avcı, yaptığı paylaşımda, “Bu kareler 6 ay önce çekilmiştir. Deniliyor ki; Esenyurt Belediyesi HDP’ye hizmet vermiş. Verecek tabi ki, görevi. Asıl biz belediyeden şikayetçiyiz. Gönderdiği ekip, görevi ve haddi olmadığı bir şekilde gizli çekimler yapmış, sosyal medyada yayınlamıştır. Esenyurt Belediyesi açıklama yapmak zorundadır. Diğer yandan; partimiz halka açıktır, dileyen giriyor çayını içiyor, sohbetini ediyor. Yaratılan algı boşunadır. Resimler, posterler, pankartları sadece binalarımızda değil, basın açıklamalarında da kullanıyoruz. Benzer gerekçelerle daha önce yapılan baskınlarda açılan davalar beraat ile sonuçlandı. Konuyla ilgili AYM kararları var. Velhasıl, AKP-MHP kapatma davası için kendisine başka gerekçeler arasın... Kırk yıldır boş işlerle uğraşıyorlar. Konunun esası çözümdür” ifadelerine yer verdi.

'POLİSİN NEYE EL KOYDUĞUNU BİLMİYORUZ'

ESENYURT
Polisler koçbaşıyla kapıyı kırarak girdikleri HDP binasında 6 saat arama yaptıktan sonra içeride bulduklarını çuvallarla götürdü. Fotoğraf: AA

 

HDP İstanbul İl Örgütü de yaptığı yazılı açıklamayla polis baskınına tepki gösterdi. Baskının "korsanvari" olduğu belirtilen açıklamada, "Söz konusu baskın ile 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunun 118 ve 119. maddeleri bizzat savcı ve kolluk eliyle, açıkça ihlal edilmiştir. Bu maddelere göre gece saatlerinde arama yapılamayacağı gibi, kolluk görevlilerinin arama yapabilmesi için hakim kararı gereklidir. Hakim kararı olmadan, sözlü talimat ile ilçe binamıza gece vakti yapılan baskın, hukuku hiçe sayan polis devleti uygulamasıdır. Hiçbir yönetici olmadan saatlerce içerde kalan polisin neye el koyduğunu ve nasıl bir el koyma işlemi gerçekleştirdiğini bilmiyoruz” denildi.

'KANUNSUZ EMİR VE UYGULAMA'

Partilerinin bu şekilde kriminalize edilmeye çalışıldığı ifade edilen açıklamada, “Hukuku ayaklar altına alarak yapılan operasyonlar, iktidarın hukuk reformu söylemlerinin neye denk düştüğünün göstergesidir. AKP-MHP otoriter rejiminin bu uygulamaları hukukun katledilmesidir, faşizme zirve yaptırmaktır, korkularının tetiklediği saldırganlıktır. Bu açık hukuksuzluğu en sert biçimde kınıyor ve kanunsuz emri veren savcı ve uygulayan polisler hakkında gerekli her türlü hukuki işleme başvuracağımızı bildiriyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar kaybedecekler. Ne yaparlarsa yapsınlar biz kazanacağız” ifadeleri kullanıldı.

SOYLU'DAN AİHM KARARLARI VE VENEDİK KRİTERLERİ MESAJI

Bu arada İçişleri Bakanı Soylu bugün Twitter hesabından, operasyona ilişkin video yayınladı. Soylu'dan yaklaşık 1 saat sonra da Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun aynı videoyu paylaştı. Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının yer aldığı videoda bir yazı tahtasında PKK ile ilgili yazılar yer aldığı görüldü. Soylu mesajında "23 Ocak 2021 Gece 23.30 Esenyurt HDP binası Demokrasinin istismarı her daim mümkündür.. AİHM kararları, Venedik kriterleri vs.. Batı istismara müsaade etmiyor, Ancak bizden istiyor. Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde buna müsaade edilmez..." ifadelerini kullandı.

ALTUN: HDP DEMEK, PKK DEMEK

Fahrettin Altun da "Diyarbakır Anneleri'nin HDP binalarının önünde neden beklediğini hala anlamayan kaldı mı? Bir kere daha görüyoruz ki HDP DEMEK, PKK DEMEKTİR! HDP ile ittifak kuranlar bu görüntüler karşısında ne diyecek? Maalesef yine susacak, cürümlerine devam edecekler!" diye yazdı.  (MA-HABER MERKEZİ)