HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Ceylan: Bir seferberlik hali var ama yetmiyor

HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ceylan, onlarca kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin ise yaralandığı kentte kurulan çadır sayısının ve temel ihtiyaç malzemelerinin yetersiz olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

DİYARBAKIR- Maraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ilde yıkıma neden oldu. Yıkımın yaşandığı illerden biri olan Diyarbakır'da da son bilgilere göre 83 kişi hayatını kaybetti, 19’u ağır 759 kişi ise yaralandı. Hala 7 enkazda arama kurtarma çalışmaları devam ederken Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, kentteki güncel gelişmeler hakkında Gazete Duvar’a değerlendirmelerde bulundu.

'YÜZ BİNLERCE İNSANIMIZ DIŞARIDA KALIYOR'

Arama kurtarma çalışmalarının tüm eksikliklere rağmen devam ettiğini belirten Ceylan, enkazın altında yüzlerce insanın bulunduğunu söyledi. Diyarbakır’da binlerce binanın kullanılamaz hale geldiğine dikkat çeken Ceylan, "Umuyor ve diliyoruz ki hep güzel haberler alır halkımız. Artçı depremler devam ettiğinden dolayı haklı olarak insanlarımız kendi binalarına girmiyorlar, girmek istemiyorlar. Bunun için şu anda yüz binlerce insanımız dışarıda, çadırlarda, düğün salonlarında, spor tesislerinde, taziye evlerinde kalıyor. Bu akşamı böyle geçirdik. Sıkıntı devam ediyor. Umuyor ve diliyoruz ki bu sıkıntıyı dayanışmayla, birbirimize sahip çıkarak atlatmaya çalışırız” dedi.

‘HDP TEYAKKUZ HALİNDE: BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ İNSANLARI KURTARMAK’

Genel merkezden yerel örgütlere kadar HDP’nin teyakkuz halinde olduğunu söyleyen Ceylan, eş genel başkanlar öncülüğünde oluşturulan kriz merkezlerinin olduğunu, aynı zamanda il ve ilçe örgütlerinin kriz merkezleri bulunduğunu aktardı. Bu merkezlerin, sivil toplum örgütleriyle mümkün olduğu mertebede diyalog ve dayanışma içerisinde olduğunu söyleyen Ceylan, "HDP olarak direkt olarak STK’larla, insani kurum ve kuruluşlarla, mahalle muhtarlıklarıyla, akil insanlarla, olabilecek tüm dinamiklerle ortaklaşarak bu sürece maddi ve manevi destek olma noktasında çalışmalar yürütülüyor. Bizim derdimiz hızlı ve pratik bir şekilde maddi ve manevi açıdan insanlarımıza ulaşmak, ihtiyaçlarını olabildiğince cevaplamak. Haliyle geçmiş deneyimler söz konusu. Mümkün mertebe negatif enerji üretmekten ziyade tek amacımız ve hedefimiz halkımıza cevap olmaya çalışmak, enkazların altındaki insanları kurtarmak” ifadelerini kullandı.

‘BİR SEFERBERLİK HALİ VAR AMA YETMİYOR’

Diyarbakır’da barınma ve ısınma noktalarında bir seferberlik halinin olduğunu ancak yeterli olmadığını da söyleyen Ceylan, insanların binalarını kullanamadığından ötürü ekmek üretimiyle ilgili şehir merkezinde sıkıntılar olduğunu belirtti: "Çevredeki illerden temin etmeye çalışıyoruz. Düzenli ve sistematik yemek çıkarma imkanı çok yok ama bir kaşık çorba da olsa herkes bir şekliyle insanlarımıza ulaşmaya çalışıyor. Biz de o çabanın içerisindeyiz. Tüm bileşen partilerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla sürece cevap olmaya çalışıyoruz.”

‘İHTİYAÇ OLAN ÇADIR SAYISI İLE KURULAN ARASINDA ORANTISIZ BİR DURUM SÖZ KONUSU’

Ceylan, AFAD tarafından kurulan çadırların sayısı ile battaniye ve beslenme gibi temel ihtiyaçların da yetersiz olduğunu söyledi. İnsanların bu çadırlarda ısınamadığını belirten Ceylan, “Şu anda Amed’de kurulan çadır sayısı ile ihtiyaç olan çadır sayısı arasında orantısız bir durum söz konusu. Haliyle biz elimizden geldiğince insanlarımızı düğün salonlarına, taziye evlerine hatta fabrikasını, atölyesini açan yerlere yönlendiriyoruz. Mümkün mertebe soğuktan korunma ve beslenme açısından cevap olabilecek noktalar yaratmaya çalışıyoruz. Olay büyük olduğundan cevap olma noktasında zorlanıyoruz ama elimizden geldiğince halkımızla ortaklaşarak cevap olmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.