HDP Bahçelievler saldırganı serbest bırakıldı: Milliyetçi duygularıma yenildim

HDP Bahçelievler binasına saldıran Muhammed Eren Sütçü, çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı. Sütçü'nün ifadesinde, “Milliyetçi duygularıma yenildim. Tek başıma hareket ettim" dediği öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Bahçelievler İlçe binasına 28 Aralık Salı günü silahlı ve bıçaklı saldırıda bulunan Muhammet Eren Sütçü, bugün savcılığın tutuklama istemine karşılık çıkartıldığı mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İstanbul’da HDP Bahçelievler İlçe Örgütü binasına bıçaklı ve silahlı saldırıda bulunan Muhammed Eren Sütçü iki kişiyi yaralamıştı. Olaydan sonra gözaltına alınan Sütçü, 7 gün sonra Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. “Silahla tehdit ve yaralama” suçundan savcılıkta ifadesi alınan saldırgan, tutuklama talebiyle 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Sütçü, çıkartıldığı mahkemede serbest bırakıldı.

'İTİRAZ EDİP TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'

Özgürlükçü Hukukçular Örgütü Avukat Vedat Çağırtekin, Sulh Ceza Hakimliği'nin saldırgan Muhammed Eren Sütçü'ye verdiği ev hapsi kararına itiraz edeceklerini söyledi. “Saldırı öncesinde eğitim aldığını düşündüğümüz bir şahıs. Olayı yaşayan şahısların aktardığı üzere, şahsın bir eliyle bıçağı arkadaşımızın boynuna doğru tuttuğu, diğer eliyle rahatlıkla silahı çekip ateşleme pozisyonunda tuttuğu, dolayısıyla bu konuda eğitimli olabileceği değerlendiriyoruz” diyen Çağrıtekin, şunları söyledi: “Savcılık şahsın herhangi bir örgüt ile bir bağının söz konusu olup olmadığını araştırması için şahsın kan ve doku örneklerini aldı ve bunun araştırılması yapıldı. Dosyada gizlilik kararı olduğu için biz dosyada mevcut deliller nelerdir ve şahsın tam ifadesine erişemedik. Ancak şu an için edindiğimiz bilgiler şahsın kasten yaralama suçundan sevkinin yapıldığı, savcılıkça ifadesinden sonra tutuklanmayla sevk edildiği ve ne yazık ki Sulh Ceza Hakimliğince serbest bırakıldı. Biz Özgürlükçü Hukukçular Örgütü olarak bu sürecin takipçisi olacağız. Bugün bu şahsın tutuklanmamış olması, tutuklanmayacağı anlamına gelmeyecek. Her haliyle hukuken öldürmeye teşebbüs olmasına rağmen yaralamadan işlem yapılması doğru değil. Biz bunun takipçisi olacağız. Serbest bırakılmasına karşı olarak müvekkillerden vekalet aldıktan sonra tutuklanmasının sağlanması için gerekli itirazları yapacağız.”

'ELİNİ KOLUNU SALLAYARAK, GÜLEREK ÇIKTI'

Savcılıkla görüşeceklerini belirten Çağrıtekin, “Çünkü bu bir yaralama dosyası değil. Öldürmeye teşebbüs dosyasıdır. Edindiğimiz bilgilere göre savcılığın araştırma sonucu bu şahsın bir örgütle bağının olabileceği yönünde ve bu yönde araştırmalar yaptığıdır. Henüz net bir bilgiye erişmiş değiliz ancak şahsın kesinlikle bir ırkçı örgütle bağının olduğu, bu amaçla hareket ettiğini söyleyebiliriz. Şahsın Sulh Ceza Hakimliğine getirilirken ki rahat tavırları, tutuklanmayacağına olan güveni göstergesi. Bu konuda yetkililerin üstüne düşeni yapması ve bu tür saldırılarının önüne geçilmesi sağlanması gerekiyor. Hukuk sürecinin doğru bir temelde işletilmesi bu konuda elzemdir.

Bu şahsın serbest bırakılması iki yönde bir sonuç doğuracak. Birincisi bu tür saldırıları yapan ya da yapacak olan şahısların buradan cesaret almasıdır. İkincisi başta HDP'nin çalışanı arkadaşlarımız olmak üzere halkta oluşan adalet duygusunun sarsılması durumu söz konusu. Ne yazık ki bugün bunun açık bir örneğini gördük. Şahsa yaralamadan işlem yapıldı, elini kolunu sallayarak bizim yanımızdan gülerek dışarı çıktı. Bu elbette bizde ve bütün demokratik toplumlarda hukuk duygusunun zedelenmesine yol açtı” dedi.

Muhammed Eren Sütçü, 28 Aralık'ta HDP’ye düzenlediği silahlı ve bıçaklı saldırıda, Ramazan Dışarı ve Aziz Şimşek'i yaralamıştı. Saldırının ardından gözaltına alınan saldırgan, Vatan Caddesi'nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Soruşturma dosyasına gizlilik kararı getirildi.