HDP: 28 gün tam kapanma öneriyoruz

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Meclis'te yaptığı basın toplantısında korona salgınına karşı 28 günlük tam kapanma önerdiklerini söyledi. Kapanma sürecinde işini kaybedenlere 5 bin lira, işyeri kapatılan esnafa 10 bin lira doğrudan destek verilmesini öneren Paylan, "Bütçe tercihlerini değiştirirsek bu rakamları ödemek mümkündür" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, milletvekilleri Necdet İpekyüz, Habip Eksik ve Semra Güzel ile birlikte korona virüsü salgını ve alınması gereken önlemler konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Paylan, "Memlekette bir maden faciası olsa o gün ulusal yas ilan edilir. Memlekette her gün iki Soma maden faciası oluyor. Bakın İzmir depremi oldu, 116 vatandaşımız hayatını kaybetti, bir hafta Türkiye'de hayat durdu. Korona virüsü nedeniyle her gün dört İzmir depremi yaşıyoruz" dedi.

'İŞİNİ KAYBEDENE 5 BİN LİRA DOĞRUDAN DESTEK ÖNERİYORUZ'

İktidarın evde kal çağrılarına yalnızca ekonomik gücü olanların uyabildiğini belirten Paylan, "Yaşamak için çalışmak zorunda olan yurttaşlarımız işte bu görüntülerle işyerlerine gidiyorlar. Alt alta, üst üste minibüslerde, metrobüslerde, otobüslerde iş yerlerine gidiyorlar. Pandemi şu şekilde kontrol edilemez" şeklinde konuştu.

Ekonomik güvence olmadan kapanma olmayacağını vurgulayan Paylan, "Almanya da tam kapanmaya gidiyor. Avrupa'da pek çok ülke tam kapanmaya gidiyor. Giderken esnafların toplam giderlerini yüzde 90’ına kadar karşılıyorlar. Her bir işçiye doğrudan gelir desteği veriyorlar. 10 milyarlarca euroluk destek veriyorlar. Biz bu açıdan tam kapanma süresinde işini kaybeden, işsiz olan, güvencesiz olan, gelirsiz olan tüm vatandaşlarımıza 5 bin TL doğrudan gelir desteği verilmesini öneriyoruz. Ve aynı şekilde işyeri kapatılan tüm esnaf, zanaatlar ve seyyar satıcılara da 10 bin tl doğrudan gelir desteği verilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

SEKİZ MADDE İLE 28 GÜNLÜK KAPANMA 

Korona virüsü salgını için 28 günlük tam kapanma önerdiklerini söyleyen Paylan, tam kapanma için sekiz madde sıraladı: 

"Birinci madde: Hayati sektörler dışında tüm ekonomik faaliyetler durdurulmalıdır.

İkinci madde: 28 gün boyunca, şehirlerarası ve uluslararası tüm seyahatler durdurulmalıdır. Öte yandan yurttaşlarımıza yaşadıkları yerlerde fiziksel aktivite imkanı sağlanmalıdır. Yan, bu kapanma tam bir sokağa çıkma yasağı şeklinde uygulanmamalıdır. Yurttaşlarımıza kendi yerellerinde mutlaka sokağa çıkma imkanı sağlanmalıdır. 

Üçüncü madde: İhtiyaç duyulan sağlık personeli kadroları tamamlanmalı, salgının kontrol altına alınması için bütçe kaynakları seferber edilmelidir. Yani bu 28 günlük süreçte tüm hastalar tespit edilmeli, tüm bütçe kaynakları pandeminin kontrol altına alınması için seferber edilmelidir. 

Dördüncü madde: Yeterli miktarda ve nitelikli aşı gecikmeden halka ücretsiz olarak sağlanmalıdır. Yani 28 günlük bu kapanma süreci aşının öncelikle risk gruplarına uygulanması için fırsattır aynı zamanda. Bu 28 günlük süreçte nitelikli aşı vatandaşlarımıza ulaştırılmalıdır. 

Beşinci madde: İşsiz olan, geliri olmayan tüm yurttaşlarımıza 28 günlük kapanma karşılığında 5 bin TL doğrudan gelir desteği verilmelidir.

Altıncı madde: İşyeri kapatılan tüm esnaf, zanaatkar ve seyyar satıcılara 28 günlük kapanma karşılığında 10 bin TL doğrudan gelir desteği sağlanmalıdır. 

Yedinci madde: Tüm vergi borçları, bankalara olan tüm borçlar faizsiz biçimde ertelenmelidir. 

Sekizinci madde: Güvenceli kapanma boyunca elektrik, doğalgaz, su, internet ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olarak sağlanmalıdır."

'KAYBETTİKLERİNDE TIPIŞ TIPIŞ GİDECEKLER'

HDP logosuna bomba görseli koyan ATV hakkında yapılan suç duyurusu için, "HDP her gün itibarsızlaştırılıyor. ATV ve havuz medyası her gün HDP’ye hakaretler yağdırıyor. HDP Türkiye’nin üçüncü büyük partisidir. AKP kadar, MHP kadar, CHP kadar, İYİ Parti kadar Türkiye’nin siyasi partisidir" diyen Paylan, Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu'nun “Kazansanız da bu iktidarın size verilmeyeceğini biliyorsunuz” sözü hakkında da, "Bu iktidardan kolay kolay gitmeyeceklerine dair işaret vermektedir. Seçimlerde halk, huzurunu ve refahını kaçıran bu iktidara gereken dersi verecektir. Onlar da kaybettiklerinde tıpış tıpış gidecekler. ABD’de Trump da gitmeyeceğine dair iddialar ortaya koyuyordu. Ama halk Trump’a gereken dersi verdi. Halk, bu iktidarı değiştirdiğinde onlar da tıpkı Trump gibi tıpış tıpış saraylarından gidecek" şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)