Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Instagram hesabından istifa duyurusu

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Instagram hesabından bir istifa açıklaması yayınlandı. Açıklamada "At izinin it izine karıştığı, Hak ve batılı ayırt etmenin zorlaştığı böyle çetin bir zamanda bizlerin samimiyetine inanarak dua eden her bir vatandaşımızdan rabbim razı olsun" ifadeleri kullanıldı. Albayrak'ın siber saldırıya uğradığı yorumları da yapıldı ancak istifanın doğru olduğu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararının beklendiği belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın resmi Instagram hesabından, saat 19.05 sıralarında, istifa ettiğine dair açıklama yayınlandı. Açıklamada "Bu beş yıllık süre zarfında benimle bu zor ama kutsal yükü yüklenen tüm yakın mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. At izinin it izine karıştığı, Hak ve batılı ayırt etmenin zorlaştığı böyle çetin bir zamanda bizlerin samimiyetine inanarak dua eden her bir vatandaşımızdan rabbim razı olsun" ifadeleri kullanıldı.

Twitter hesabı kapalı görünen Albayrak'ın siber saldırıya uğradığı ve istifasının gerçek olmadığı yorumları da yapıldı. Albayrak'ın istifasının doğru olduğu ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın henüz kabul etmediği, bu nedenle net bir açıklama yapılmadığı iddia edildi. 

 

albayrak

ULAŞTIRMA BAKAN YARDIMCISI: KABUL EDİLMEYECEĞİNİ ÜMİT EDİYORUM

Ulaştırma Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan twitter hesabından şu paylaşımı yaptı: "Berat Albayrak yerli, milli olarak enerjide yaptıklarını ancak anlayanlar ekonomide de Ülkemizin 2023 hedeflerime ulaşması için sayısız hizmeti hayata geçirdiğini göremezler. İstifanın kabul edilmeyeceğini ümit ediyorum. Ülkemizin, Milletimizin ve Ümmetimizin size ihtiyacı var."

RTÜK BAŞKANI: KUTLU DAVAMIZIN VAZGEÇİLMEZİDİR

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de sosyal medyasından "Bizim davamız kardeşlik davasıdır. Ülkemizi muasır medeniyetlerin üzerine çıkarmak için ailesinden fedakarlık ederek gece gündüz demeden ter döken @BeratAlbayrak kutlu davamızın vazgeçilmezidir" diye yazdı. Şahin kısa bir süre sonra bu tweetini sildi.

MEHMET MUŞ: GÖREVİNE DEVAM ETMESİNİ TEMENNİ EDİYORUZ

AK Parti İstanbul Milletvekili ve MYK üyesi Mehmet Muş'un paylaşımı da istifanın doğru olduğu yorumlarını güçlendirdi: "Bakanımız Sayın Berat Albayrak çok zor bir süreçte görev üstlendi. Kendi ayakları üzerinde duran milli bir ekonomi için önemli adımlar attı. Özverili çalışmalarına bizzat şahidiz. Cumhurbaşkanımızın da tensipleriyle görevinin başında devam etmesini temenni ediyoruz."

NACİ BOSTANCI: KONU CUMHURBAŞKANIMIZIN TAKDİRİNDEDİR

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı ise şu paylaşımı yaptı: "Sn. Berat Albayrak bakanımız şahsen açıklama yapmadan mevcut haberler üzerinden değerlendirme yapmak doğru olmaz. Yıllardır bu ülkeye milletimize fedakarca yaptığı hizmetleri biliyor ve ayni şekilde devamını diliyoruz. Konu her bakımdan Sn. Cumhurbaşkanımızın takdirindedir."

ALBAYRAK'IN YARDIMCISI: YOLUMUZ RECEP TAYYİP ERDOĞAN'IN YOLU

Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati ise twitter hesabından "Yolumuz Cumhurbaşkanımız, reisimiz, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan'ın yolu... Biz sizi çok seviyor, size inanıyor ve güveniyoruz Sn. Bakanım"  diye yazdı.

SOYLU'NUN İSTİFASI 2 SAAT SÜRMÜŞTÜ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, korona virüsü salgınını önlemek amacıyla 10 Nisan gecesi 31 ilde ilan edilen sokağa çıkma yasağıyla ilgili açıklamanın yaklaşık 2.5 saat önce yapılması ve marketlerde yaşanan "izdiham" görüntüleri nedeniyle 12 Nisan'da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla istifa kararı aldığını duyurmuştu.

Soylu'nun söz konusu kararını duyurmasından yaklaşık 2 saat sonra  Cumhurbaşkanlığı'ndan bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Bir makam sahibinin istifasını sunması kendi takdiridir, fakat nihai karar sayın Cumhurbaşkanımıza aittir. İçişleri Bakanımızın istifası kabul edilmemiştir, kendisi görevine devam edecektir" ifadeleri kullanıldı. Bu açıklamadan sonra Soylu istifa kararını geri çektiğini duyurdu. 

'HERKESİN KAFASINDA AYNI SORULAR'

İstifa açıklamasının Instagram hesabından yapılması şüphe yarattı. Gazeteci Çiğdem Toker, "Herkesin kafasında aynı sorular. Gerçek mi hesabına saldırı mı oldu? Instagram'dan istifa olur mu? Haber doğruysa gerçek sebebi, sebepleri nedir? Bu rejimde istifanın tek taraflı bir beyan ol(a)madığı kaç kez görmedik mi?" yorumu yaptı. 

Ümit Alan da "Bir hackleme durumu söz konusu olabilir. Instagram’dan istifa duyurusu inandırıcı değil. Bu kadar kötü bir metin de yazılmaz ayrıca. Bu da hack olasılığını güçlendiriyor" dedi. 

Yazar Levent Gültekin ise "Sordum, soruşturdum istifa haberi gerçekmiş ve Erdoğan’ın isteği ile olmuş" diye paylaşım yaptı.


REUTERS: TL ASYA BORSALARINDA DEĞER KAZANDI

Maliye Bakanlığından bir yetkili, Reuters ajansına istifa haberini doğruladı. Reuters "Bu haberin ardından Türk Lirası Asya borsalarında yüzde 1'den fazla değer kazandı " dedi.

TEYİTORG DOĞRULADI

Teyitorg hesabı, istifa paylaşımını doğrularken, siber saldırı olduğuna dair paylaşımın ise doğru olmadığını açıkladı: "Twitter hesaplarının orijinal hesap olduğundan emin olun. Berat Albayrak Instagram hesabından paylaşım yaparak istifasını açıkladı. Twitter hesabı ise kapalı ve 20.40 itibariyle konuyla ilgili bir tweet paylaşmadı. Albayrak’ın hesabı Google Cache üzerinden incelendiğinde de hacklendiğini gösteren bir paylaşım olmadığı görülüyor."

Berat Albayrak'ın Instagram hesabından paylaşılan istifa duyurusu Twitter'da Türkiye gündeminde birinci sıraya yerleşti. Kullanıcılar "Berat Albayrak" sözcüklerinin yanı sıra "#damat" etiketiyle de yaşananlara dair görüşlerini paylaştılar.

'KABUL GÖRMEMESİNİ UMUYORUZ'

AK Parti Kayseri Milletvekili, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, Twitter hesabından şöyle bir açıklama yaptı:  

"Enerji, Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde milli enerji alanında devasa adımlar atan, milli ekonomiden taviz vermeyen, en zor günlerde göreve gelip gece-gündüz mücadele eden Sayın Bakanımız @BeratAlbayrak’ın istifasının Sn Cumhurbaşkanımız tarafından kabul görmemesini umuyoruz."


ÖZTRAK: AİLE KAVGASI EKONOMİYİ BATIRIYOR

CHP Sözcüsü Faik Öztrak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifa açıklaması ile sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ülke ekonomik buhranda. Saatlerdir Hazine ve Maliye Bakanı istifa etti mi belli değil. Aile kavgası ekonomiyi batırıyor. Milletimiz tek adam rejiminin kaprislerini çekmek zorunda değil" dedi.

ADNAN BALİ İDDİALARI YALANLADI

Berat Albayrak'ın istifa paylaşımı sonrasında bakanlık görevine getirileceği iddia edilen İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, iddiaları yalanladı.

Adına açılan sosyal medya hesaplarındaki açıklamaların doğru olmadığını, Linkedin'den başka sosyal medya bir hesabı bulunmadığını belirten Bali, bir TV kanalına yaptığı açıklamada, söz konusu iddiaları gerçek dışı olarak nitelendirdi. 

AKŞENER: BİR YOL AYRIMINDASIN SAYIN ERDOĞAN 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Instagram üzerinden yaptığı istifa açıklamasını, Twitter hesabından TBMM’deki grup toplantısının görüntüsünü paylaşarak yorumladı. Akşener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Bakan Albayrak’ın istifasıyla ilgili “Bir yol ayrımındasın Sayın Erdoğan. Ya milletini seçip gerekeni yapacaksın ya da damadını seçip ilk sandıkta gideceksin” dedi. Akşener bu sözleri daha önce grup toplantısında da dile getirmişti.


'SORUN KONUŞAMAYAN TÜRKİYE'DİR'

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selim Temurci ise Bakan Albayrak’ın istifa açıklamasını Twitter hesabından şöyle yorumladı:

“Bir ülke nasıl kötü yönetilirin en güzel cevabı bu akşam yaşadıklarımızdır. Sorun istifa değil, sorun konuşamayan Türkiye’dir. Sorun, bu milletin kaynaklarını damadın kariyer planlamasına heba eden, demokrasimizi ve ekonomimizi çökerten sistemin ta kendisidir.
Tam demokrasi gelecek.”



BERAT ALBAYRAK KİMDİR?

Berat Albayrak 1 Ocak 1978 tarihinde İstanbul'da doğdu. Lise eğitimini Özel Fatih Koleji'nde yapan Albayrak, İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü'nü bitirdikten sonra New York'ta Pace Üniversitesi'nde finans üzerine MBA (İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı) yaptı.

1999'da profesyonel olarak iş hayatına atılan Albayrak, Çalık Grubu'nun yurtiçi ve yurtdışı şirketlerinde çeşitli görevler üstlendi. 2002 yılında çalıştığı Çalık Holding'in ABD ofisinde Finans Direktörlüğü ile görevlendirildi. Bu esnada New York Pace University, Lubin School of Business'te İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı yaptı. 2006 yılında ABD'den Türkiye'ye dönen Albayrak, holdingin Mali İşler Genel Müdür Yardımcılığı görevine atandı. 2007 yılında Çalık Holding'e Genel Müdür oldu. Finans ve Bankacılık bilim dalında doktorasını, yenilenebilir enerji kaynaklarının finansmanı üzerine tez hazırlayarak tamamladı. 2013 yılının sonunda özel sektörden ayrılarak Sabah Gazetesi’nde köşe yazarı olarak görev alan Albayrak, bir süre Marmara Üniversitesinde de Bankacılık ve Finansman alanında ders verdi. 

7 Haziran 2015 seçimlerinde AK Parti'den milletvekili olarak Meclis'e girdi. 1 Kasım genel seçimleri sonrasında  Ahmet Davutoğlu başbakanlığında kurulan 64. Hükümette Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na getirildi. Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Hükümette bu görevine devam etti. 2017 Anayasa değişikliği referandumu'nda kabul edilen cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi sonrasında gerçekleştirilen 2018 genel seçimleri'nin ardından kurulan 66. Hükümette Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine atandı.

Berat Albayrak, 2004 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük kızı Esra Erdoğan ile evlendi. Çiftin dört çocuğu bulunuyor.