Hazine, kamu bankaları için rantiyeye 22 milyar lira daha borçlanacak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a verilen 'ikrazen özel tertip iç borçlanma senedi' ihraç etme yetkisindeki oran yüzde 3'ten yüzde 5'e çıkarılıyor. Bu değişiklik, kamu bankalarına 22 milyar liralık ek kaynak aktarımı için Hazine'nin piyasa faizinin üzerinden rantiyeye borçlanması anlamına geliyor

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasını taşıyan 2021 bütçesinin TBMM'deki görüşmeleri yarın başlayacak. Bu yıl ilk kez Program Bütçe esaslarına göre hazırlanan Merkezi Yönetim Bütçesi'ndeki ödenekler, 68 program arasında dağıtıldı. 

Teklifte, 2021 yılında bütçe giderleri 1 trilyon 346,1 milyar lira, faiz hariç giderler 1 trilyon 166,6 milyar lira, bütçe gelirleri 1 trilyon 101,1 milyar lira, vergi gelirleri 922,7 milyar lira, bütçe açığı 245 milyar lira (2020'de 139 milyar lira olarak hedeflenmişti) olarak öngörüldü.

BORÇLANMA YETKİSİ YÜZDE 5'E ÇIKARILIYOR

2021 bütçesindeki borçlanma kalemleri dikkat çekerken, 12. maddede de bu yıl değişikliğe gidiliyor. Buna göre; Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yetkisindeki ikrazen özel tertip iç borçlanma senedi ihraç etme yetkisindeki oran yüzde 3'ten yüzde 5'e çıkarılacak. 2019 yılına kadar Hazine'nin bu şekilde borçlanma yetkisi yüzde 1'di. Ancak hükümetin, 2018 yılından itibaren ağırlaşan ekonomik kriz nedeniyle kamu bankalarına yüklenmesiyle bu oran da önce yüzde 3'e çekildi, şimdi de yüzde 5 oluyor.

HAZİNE DAHA FAZLA BORÇLANACAK

Peki borçlanma oranının 2 puan artırılmasının Hazine'ye maliyeti ne olacak? Hazine'ye sene başında 32,4 milyar lira özel borçlanma yetkisi verilmişti. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş'un verdiği bilgiye göre ise değişiklikle kamu kurum ve kuruluşlarıyla, kamu bankalarına 22 milyar liralık finansman sağlanacak. Böylece Hazine, piyasadan (rantiye)kamu bankaları için toplamda 54 milyar lira borçlanmış olacak.
Hükümet, 2021 yılı içinse Hazine'nin toplamda 270 milyar borçlanması için TBMM'den yetki istedi.

İHTİYAT AKÇESİ VE MERKEZ'İN KÂRI DA HAZİNE'YE AKTARILMIŞTI

Hazine'de para kalmayınca borç limitine yüklenen hükümet geçen yıl, 'kefen parası' olarak nitelendirilen 40 milyar lira tutarındaki ihtiyat akçesi ile yaklaşık 30 milyar liralık Merkez Bankası kârını Hazine'ye aktarmıştı.