Hazine Bakanı Elvan’a TÜİK soruları: Veriler önce Berat Albayrak ile mi paylaşılıyordu?

TÜİK eski Başkanı Birol Aydemir'in TÜİK verilerinin güvenilirliğinin kalmadığına yönelik açıklaması Meclis gündemine taşındı. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a sorular yönelten CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, kurum içerisindeki görevlendirmelerin nasıl yapıldığını sordu ve “TÜİK’in sizden önceki dönemde bağımsızlığını kaybetmiş olduğu iddialarına ne diyorsunuz” sorusuna yanıt istedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eski Başkanı Birol Aydemir, başkanlığı dönemine ilişkin yaptığı açıklamada kendisine Gelir İdaresi'nden veri gelmediğini, verilerin açıklanmadan önce eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a gönderildiğini ileri sürdü ve “O zamanki Maliye Bakanlığı Müsteşarı, bu konuya engel oldu. O zamanki müsteşar şimdiki Merkez Bankası Başkanı” dedi.

TÜİK eski Başkanı Aydemir’in açıklamalarını Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

‘TÜİK BAŞKANI ŞİRİN VEKALETEN Mİ ATANDI?’

TÜİK eski Başkanı Birol Aydemir'in ifadelerinin açıklığa kavuşturulmasını talep eden Bekaroğlu mevcut TÜİK yönetimine ilişkin şu soruların yanıtını talep etti:

“Mevcut Başkan Muhammed Cahit Şirin’in 2018 yılında TÜİK’te göreve başladıktan sadece iki yıl sonra TÜİK başkanlığına vekâleten atandığı doğru mudur? Adı geçen şahsın istatistik bilimi ile ilgili geçmiş dönemdeki mesleki birikimi nedir? Adı geçenin geçmişte istatistiki hesaplama metotları ile ilgili lisans, lisansüstü, doktora veya başka herhangi bir çalışması veya görevi olmuş mudur? Kurumda Başkan Yardımcısı olarak görevlendirilen Mehmet ÖZYURT isimli şahsın istatistik bilimi ile ilgili geçmiş dönemdeki mesleki birikimi nedir? TÜİK’te geçmişte herhangi bir kadroda görevi olmuş mudur?”

‘TÜİK’İN ÇALIŞMA PERFORMANSINI NASIL BULUYORSUNUZ’

Bakan Elvan’a, TÜİK'in enflasyon, istihdam, büyüme gibi alanlarda yayınladığı verilerin şüpheli ve tartışmalı olduğu görüşüne katılıp katılmadığını soran Bekaroğlu’nun diğer yanıt bekleyen soruları ise şu şekilde sıralandı:

- TÜİK’in çalışma performansı ve stilini nasıl buluyorsunuz?

- TÜİK’in sizden önceki dönemde bağımsızlığını kaybetmiş olduğu iddialarına ne diyorsunuz?

- TÜİK'in enflasyon, istihdam, büyüme gibi alanlarda yayınladığı verilerin hesaplanmasında uluslararası standartlara uygun olmayan yöntemler kullanılmakta mıdır?

- TÜİK'in enflasyon, istihdam, büyüme gibi alanlarda yayınladığı verilerin kamuoyuna açıklanmadan önce bir dönem önceki Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’la paylaşıldığı yönündeki iddialar konusunda ne düşünüyorsunuz? Böyle bir olay varit olmuş ise bu konuda kurum bünyesinde bir araştırma ve soruşturma yaptırmayı düşünüyor musunuz?

- TÜİK liyakate uygun olmayan mesleki bilgi birikimi bulunmayan vekaleten atamalarla mı yönetilmektedir?

- TÜİK’in liyakate uygun olmayan mesleki bilgi birikimi bulunmayan vekaleten atamalarla yönetilme ve çalışma dönemine son vermeyi düşünüyor musunuz?