Hayvanseverlerden Mansur Yavaş’a: Mamaları internetten satın

Hayvanseverler, sokak hayvanları için mama üretim fabrikası kuran Mansur Yavaş’a üretimi çoğaltma ve mamaları internet satışına açma çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

DUVAR - Eylül ayının başında artışa geçen döviz kuru nedeniyle evcil hayvan mama fiyatları iki kattan fazla arttı. Hayvanlara bakmakta güçlük çeken ve bütçelerinin çoğunu harcamak zorunda kalan hayvanseveler, mamalardan alınan yüzde 18 KDV’nin kaldırılmasını talep etmeye başladı. İmza kampanyasına 160 binden fazla gönüllü imza atsa da henüz sonuç alınamadı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, “Başkentte her can değerlidir” anlayışı ile Türkiye’de bir ilke imza atarak günlük kapasitesi üç ton olan mama üretimi için harekete geçti. Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, üretim fazlası gıda maddelerini geri dönüştürerek Sincan Geçici Hayvan Bakım Evi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kurduğu tesiste mama üretmeye başladı. İlk etapta günlük bir ton üretim kapasitesiyle çalışmaya başlayan tesisten elde edilen mamalar, Ankara’daki sokak hayvanlarının beslenmesi için kullanılacak. Gıdaların geri dönüşümünden üretilen mamalar sayesinde yılda 3,5 milyon lira tasarruf elde edilmesi hedeflenirken, hayvanseverler de Mansur Yavaş’a çağrıda bulundu.

Zeynep Çal

‘MAMA FİYATLARIYLA BAŞ EDEMİYORUZ’

12 köpeğe ev sahipliği yapan Hayvan Yaşam Hakları Konfederasyonu temsilcisi Zeynep Çal, aylık ortalama 15 paket mama alması gerektiğini, orta kalite 15 kilogramlık bir mamanın 380 TL olduğunu söyledi. Yaşlı ve yavru köpekler için daha kaliteli mamalar almak zorunda kaldığını söyleyen Bal, masraflar fazla olduğu için bazen haberi olsa da muhtaç durumda olan başka hayvanları alamadığını belirtti.

Yavaş’ın projesini destekleyen ve diğer belediyelere de sıçramasını isteyen Çal, “Seri üretime geçilir ve mamalar internet satışına açılırsa hem fiyatı uygun olur hem de gelir yine sokak hayvanlarına harcanmış olur. Yaklaşık beş yıldır aktif olarak hayvanlarla ilgili besleme, tedavi, barınma ve yuvalandırma ile ilgili gönüllü olarak çalışıyorum. Bir sürü zorlukla karşılıyoruz ama bizi en çok yoran maddi kısmı oluyor. Artan mama fiyatlarıyla artık baş edemiyoruz. Bütçemiz sarsılsa da canlarımızı sokakta aç bırakamayız. Mansur Yavaş’ın bu projesinin diğer belediyelere sıçraması ve hayvanseverlere satışının önünün açılmasını istiyoruz” dedi.

Dicle Akyol

‘MAMA FİRMALARINDAN KURTARIN’

Dersim’de sokak hayvanlarına bakan Dicle Akyol da projenin sadece Ankara ile sınırlı kalmamasını talep etti. Bölgede çok sayıda sahipsiz kedi ve köpeğin olduğunu belirten Akyol, kısırlaştırma ve mama desteği için yetersiz kalındığına dikkat çekti. Ankara’daki projenin internet satışına açılmasını talep eden Akyol, “Sokaktaki canları kendi imkânlarımla beslemeye çalışıyorum ama yetersiz kalıyorum. Küçük çaplı bir mama yardımı kampanyası başlatsam da ilgisiz kalındı. Daha duyarlı olmamız gerekiyor. Mansur Yavaş’tan mama üretimini artırarak hayvanseverlere satışa açmasını ve bizi firmalardan kurtarmasını istiyoruz. Bu sayede sokaktaki canlar için endişemiz bir nebze azalır” diye konuştu.

‘TÜM TÜRKİYE YARARLANSIN’

Türkiye’nin dört bir yanından hayvanseverler mama fiyatlarından şikâyetlerini ve Mansur Yavaş’tan taleplerini sosyal medyada da dile getirdi. Ankara’da üretilen mamaların satışa sunulmasını talep eden hayvanseverlerin ortak isteği, sokak hayvanları için ucuz ve kaliteli mama. Bir twitter kullanıcısı binlerce kez beğenilen paylaşımında “Sokak hayvanları için mama üretim fabrikası kuran @mansuryavas06 başkandan, tüm besleme yapanlar adına bi isteğimiz var. Bu üretimi çoğaltarak internet satışına açın ve bizi mama firmalarının teröründen kurtarın” dedi. Bir başka kullanıcı da “Başkanım lütfen uygun fiyattan satışa da çıkar, vardır bir yolu, hem belediye katkımız olur, hem de mama fiyatları belimizi büküyor. Her ay nereden ne kadara alacağız diye düşünmekten helak olduk” diye yazdı.