Hayvanlar için 'ölü yakma fırını' ihalesi tepkiler üzerine durduruldu

Karabağlar Belediyesi'nin ölen sokak hayvanları için krematoryum ihalesi tepkiler üzerine durduruldu. HAYKURDER İzleme Koordinatörü Özkan, konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir'in Karabağlar ilçesinde kaza sonucu, hastalıktan ya da yaşlılıktan dolayı ölen hayvanlar için Karabağlar Belediyesi tarafından “ölü yakma fırını” (krematoryum) ihalesine çıkılmıştı. Gömü yeri bulunamadığı için böyle bir ihaleye çıkıldığı belirtilirken, krematoryum hizmeti veren firmalar Basın İlan Kurumu bünyesinde bulunan ilan.gov.tr internet sitesinde yayınlanan ilanla ihaleye davet edildi. Son teklif tarihinin 15 Mart olduğu açıklanan ihalede, uygulamanın ise 4 Nisan tarihinde başlayacağı duyuruldu.

KAMUOYU TEPKİSİ NEDENİYLE DURDURULDU

Söz konusu karar hayvan severlerin ve yaşam savunucularının tepkisine neden oldu. Birçok kişi Karabağlar Belediyesi'ni arayarak şikayette bulunurken, kamuoyundan gelen büyük tepkilerin ardından krematoryum ihalesinin durdurulduğu Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu tarafından açıklandı. Selvitopu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

”Sokakta yaşayan sahipsiz can dostlarımızın çeşitli nedenlerle yaşamlarını yitirmeleri durumunda ölü bedenlerinin yasa ve yönetmeliklere uygun şekilde, bilimsel yöntemlerle bertarafı için alınması düşünülen krematoryum ünitesiyle ilgili kamuoyunda hassasiyet oluştuğu gözlenmiştir. Bu nedenle ünite alım işleminden vazgeçilmiştir.”

'KONUNUN TAKİPÇİSİYİZ'

Konuya ilişkin konuşan Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği (HAYKURDER) İzleme Koordinatörü Dilek Özkan, kanunen belediyelerin krematoryum kurma izinleri olduğunu belirterek, ancak bu uygulamanın salgın hastalıklarda ve kitlesel ölümlerde yapılabileceğinin altını çizdi. Türkiye'de ise bu uygulamanın farklı amaçlarla kullanıldığına işaret eden Özkan, “Bizdeki belediyecilik anlayışı ve hayvana bakış açısı işin içine girince bu krematoryumların kurulmasının şu andaki amacı hayvanları sokaklardan toplayıp içeride diri diri yakıp öldürmektir. Bunun daha önce de örneklerini gördük. Böyle şeyler Türkiye'de maalesef hayvanlar için katliam aracı olarak kullanılıyor” dedi.

Şu an ihalenin durdurulduğunu söyleyen Özkan, konunun takipçisi olmaya devam edeceklerini de vurguladı. Özkan, “Öncelikle savunmuşlardı ancak akabindeki görüşmelerin ve tepkilerin ardından belediye açıklamayla ihaleyi durdurdu. İsterlerse tekrar ihaleyi aktif hale getirebilirler. Kanunen buna bir mani yok. Ancak konunun takipçisi olduğumuzu belirtiyoruz” diye konuştu.