Hayvan hakları savunucuları sordu: Yaşam alanlarından koparılan kedilere ne yapıldı?

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi civarındaki kedilerin belediye ve hastane güvenliği tarafından toplatıldığını belirten hayvan hakları savunucuları, “Kedilere ne yapıldı?" diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – İzmir'in Karabağlar ilçesindeki İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi civarında bulunan sokak kedilerinin belediye ve hastane güvenliği tarafından toplatıldığı iddiası gündeme geldi. Kedilerin akıbeti ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken, kentteki hayvan hakları savunucuları yaşanan durumu hastane önüne giderek protesto etti.

Hastane girişinde, “Yaşam hakkını gasp etme” ve “Hayvana, doğaya, yeryüzüne özgürlük” yazılı dövizler ile toplanan hayvan hakları savunucuları, “Kedilere dokunma” sloganları attı. Grup adına açıklama yapan Efsun Yıldız, Türkiye'de yıllardır artarak devam eden hayvan hakkı ihlallerinin söz konusu olduğunun altını çizerek, Konya, Mamak ve ülkenin her yerinde yaşanan şiddete işaret etti.

'YAŞAM ALANLARINDAN KOPARILAN KEDİLERE NE YAPILDI?'

Hayvanlara yönelik şiddetin sistematik bir şekilde devam ettiğini söyleyen Yıldız, tam da bu katliamlar gündemdeyken bir hayvan hakkı ihlalinin de İzmir'de gündeme geldiğini belirtti. Yıldız, “İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi civarında yıllardır yaşayan, zaman zaman da binaların içine giren fakat kimseye zararı olmayan kedilerin hastane yönetimi tarafından şikayet edilerek 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununa aykırı bir şekilde belediye ve hastane güvenliğinin iş birliği ile toplatıldığını ve akıbetlerinin belli olmadığını öğrendik” diye konuştu.

Dünyanın yalnızca insanlara ait olmadığını vurgulayan Yıldız, "Diğer canlıların da bu dünyada en az insan türü kadar var olmaya ve acı çekmeden özgür bir şekilde yaşamlarını devam ettirmeye hakları vardır. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre de hayvanları yaşam alanlarından etmek suçtur. Hastane yönetimi bu kanunu ihlal ederek aynı zamanda suç işlemiştir. Yaşam alanlarından koparılan kedilere ne yapıldı? Neredeler? Kedilerin yerlerine geri getirilmelerini ve aynı dünyayı, aynı sokakları paylaştığımız canlılara fiziksel ve psikolojik müdahalede bulunulmamasını ve daha fazla rahatsız edilmemelerini, hastane yönetiminin ve belediyelerin kanunu da ihlal ederek suç işlememelerini talep ediyoruz. Kedilere ne yapıldığının tespit edilip yerlerine geri bırakılmalarını talep ediyoruz. Bu kurum ve çevresinde yaşam mücadelesi veren canlıların yaşam haklarının gasp edilmesi asla kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

'ŞİKAYETÇİ OLACAĞIZ'

Yaşam ortamlarından ve alıştıkları yerlerden koparılan hayvanların da aynı insanlar gibi fiziksel saldırılara açık hale geldiğini ve psikolojik sıkıntılar yaşadığını dile getiren Yıldız, hastane civarındaki kedilerin toplatılması işleminin tekrarlanacağı yönünde duyum aldıklarını da söyledi. Bu hukuksuz uygulamanın karşısında olacaklarını vurgulayan Yıldız, "Bölgenin civarında yaşam mücadelesi veren hiçbir canlı bu acılara maruz bırakılmamalı.Aynı toplama ve hak ihlalini, hukuk dışı eylemi tekrarlayacakları duyumunu aldık. Bunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu hak ihlali ve suçun tekrarlanması durumunda her türlü yasal haklarımızı kullanıp şikayetçi olacağımızı bildiriyoruz" diye konuştu.