Hayvan hakları aktivisti Muharrem Akburak açlık grevini sonlandırdı

Hayvan Hakları Yasa Tasarısı için açlık grevine başlayan hayvan hakları aktivisti Muharrem Akburak sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Akburak, İzmir Valisi Selim Köşger ile görüşmesinin ardından Hayvan Hakları Yasası'na dair taleplerinin bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletileceği sözünü alarak eylemini sonlandırdı.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR – 11 Mart günü Hayvan Hakları Yasası için Türkiye’nin pek çok farklı ilinden gelen 50'ye yakın sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile hayvan hakları savunucularının katılımıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) toplantı düzenlendi. Toplantının ardından sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan açıklamada ise 9 saat süren toplantıda yasa taslağının toplantıya katılanlarla paylaşılmadığı belirtilerek, “Sorularımızı cevaplayacaklarını söyleyen vekiller bazı soruları 'çok detay' diyerek geçiştirdi” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan Hayvan Hakları Yasa Tasarısı’nın yanlış içeriklerle dolu olmasına karşı, yasanın TBMM Hayvan Hakları Komisyonu'nun raporuna uygun biçimde hazırlanması için hayvan hakları aktivisti Muharrem Akburak 22 Şubat günü açlık grevine başlamıştı. Akburak sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Açlık grevi ile ilgili olarak ise İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Akburak ile görüştü. Görüşmenin ardından Hayvan Hakları Yasası'na dair taleplerinin bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletileceği sözünü alan Akburak açlık grevini sonlandırdı.



'DÜŞÜP BAŞIMI ÇARPARAK YARALANDIM, HASTANEYE KALDIRILDIM'

Yaşananları sosyal medya hesabından paylaşan Akburak, Vali Köşger’e teşekkür ederek şu ifadelere yer verdi:

“İzmir Valimiz, vali yardımcısı ve sağlık müdürüne çok teşekkür ediyorum. Hayvanların felaketi olacak yasa çıktığı takdirde sokaklarda ve evlerimizde bakıp besleyeceğimiz, sevebileceğimiz hayvanlarımız kalmayacak. Bu sebepten dolayı yapmış olduğum açlık grevimin 27'inci günü düşüp başımı çarparak yaralandım. Can dostlarımın durumu öğrenmeleri ile sevgileri sitemleriyle grevi sonlandırmam için istekleri oldu. Sevgili can dostlarım yasayı çıkaracak yetkililere sesimizi duymaları için seslenin. Başımı çarpma, yaralanmam olayını haber alan İzmir Valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger'in direktifi ile Vali Yardımcısı Sayın Hulusi Doğan ve İzmir İl Sağlık Müdürümüz beni telefonla arayıp, evime acil olarak sağlık ekibi gönderdiler. Çiğli Araştırma Hastanesi’ne götürülüp gerekli tedavimi yapılmasını sağladılar. Hastanede aldığım en güzel haber ise İsveç ve İstanbul'da benim için zincir kemeri oluşturulması haberi oldu. Evime döndüm. Açlık grevimin 28. günündeyim. İzmir Vali Yardımcısı Sayın Hulusi Doğan ve Menemen Belediye Başkan Vekili Sayın Aydın Pehlivan ziyaretime gelecekler."

'CUMHURBAŞKANI'NA İLETİLECEĞİ SÖZÜ ÜZERİNE EYLEMİ BIRAKTI'

Konu ile ilgili Gazeteduvar'a konuşan HAYKURDER İzleme Koordinatörü Dilek Özkan, Akburak'ın 62 yaşında ve KOAH hastası olduğunu söyleyerek, yaptığı eylemin hiçbir siyasi amacının olmadığını, tamamen hayvan haklarına yönelik bir eylem olduğunu kaydetti. 11 Mart'ta TBMM'de gerçekleştirilen toplantıya da değinen Özkan, toplantının basına kapalı yapıldığına dikkat çekti. Hazırlanan taslağın tamamen hayvan katliamı getirecek bir taslak olduğunu söyleyen Özkan, toplantıdan da net bir sonuç çıkmaması üzerine Muharrem Akburak'ın eylemini süresiz açlık grevine dönüştürdüğünü belirtti.

Eyleminin 27'inci gününde Akburak'ın evde fenalaşarak düştüğünü ve başından yaralandığını söyleyen Özkan, İzmir Valiliği'ne çağrıda bulunmaları üzerine Valiliğin dönüş yaptığını ve il sağlık müdürlüğü ekipleri ile Akburak'ın hastaneye kaldırıldığını ifade etti. 23 Mart günü Vali Yardımcısı ve Belediye Başkan vekillerinin Akburak'ı ziyaret ettiğini ifade eden Özkan, Akburak'ın tüm taleplerinin bire bir Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletileceğinin sözünün verildiğini, Akburak'ın da bu söz üzerine eylemine son verdiğinin altını çizdi.



'CUMHURBAŞKANI'NA DOĞRU BİLGİ VERİLMİYOR'

17 yıllık bir mücadelenin söz konusu olduğunu belirten Özkan, 2004 yılında çıkan ilk yasanın eksiklerinin düzeltilmesi konusunda bütün STK'ların ve hayvan hakları aktivistlerinin mücadele ettiğini söyledi. Bu mücadelenin önüne çok fazla engel çıktığını da belirten Özkan, 2012 yılında da şimdikine benzer bir katliam yasası çıkarılmak istendiğini, yurt genelinde 35 bin yurttaşın sahaya inmesi ve eylem yapması nedeniyle cumhurbaşkanının yasayı geri çektiğini ifade etti.

Bu kez ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a doğru bilgi verilmediğini belirten Özkan, "Cumhurbaşkanımıza doğru bilgi verilmiyor. Yani parti ayırt etmeksizin hepsinin ortak noktası en büyük katliamları yapan belediyeleri korumak yönünde adım atıyorlar. Son birkaç yıla baktığınızda 790'a yakın hayvana zulüm olmuş. Bireyden hayvana yönelik bir zulüm bu. Ama bir belediye bir seferde binlercesini yok ediyor. Asıl katliamları belediyeler yapıyor. Lakin bunların hiçbirini görmüyorlar, duymuyorlar. Belediyelerin ceza kapsamına alınmasını bizler talep ediyoruz. Bir belediye başkanı da bir fert gibi cana kıydığında adalet karşısına çıkabilmelidir" diye konuştu.

'BUNLAR CİDDİ TEPKİLERDİR'

Şu anda Semih adında bir hayvan hakları savunucu arkadaşlarının Mersin'den İzmir'e yürüdüğüne dikkat çeken Özkan, hayvan hakları savunucusu bir başka grubun da açlık grevi başlattığını söyledi. Özkan son olarak şunları kaydetti: "Bunlar ciddi tepkilerdir. Bir köpek bir kadını ısırsa altında yatan sebebi araştırmadan basın bunu ayyuka çıkarıyor. Bu da daha sonra çıkacak katliam kanunları sonrasında yaşanacak vahşet görüntüleri karşısında halkın vicdanını şimdiden susturmak için yapılan haberlerdir."