Hayko Cepkin artık sizi de uçuracak!

Pilot arkadaşlarıyla beraber Fethiye’de Extreme-G Karakanatlar isimli bir şirket kuran Hayko Cepkin’le paraşüt tutkusu hakkında konuştuk. Cepkin, "Hedeflediğim her konuya ulaşabilme amacı ile yaşıyorum. Ana yaşam mottom budur zaten" dedi.

Google Haberlere Abone ol

FETHİYE - Hayko Cepkin’in belki de müzik hayatıyla ilgili onlarca röportaj okumuşsunuzdur ama bu röportajda sadece paraşüt tutkusu var. Pilot arkadaşlarıyla beraber Fethiye’de Extreme-G Karakanatlar isimli bir şirket kuran Hayko Cepkin, sizi artık sahneden değil, Babadağ’dan uçuracak. 

İlk olarak paraşütle ilgilenmeye nasıl başladınız?

2000 yılında yurt dışında gittiğim bir lunaparkta bindiğim space ball denen bir makine yüzünden tüm düşüncelerim değişti. Bu makinede hissettiğim duyguya en yakın spor aksiyonlarını araştırmaya başladım ve böylece yolumuz paraşüt ile kesişmiş oldu.

Paraşütten atladığınızda yaşadıklarınız ve hissettikleriniz neler?

Hissedilenleri kelimeler ile anlatmak imkânsız. Bu sebeple Beyaz Show’da bu işin efektif halini anlatmıştım. Tüm havacılık sektörü tarafından anlatımım sebebiyle takdir görmüştüm. Bu anlatılabilir bir histen daha ötesi sanırım.

.
‘CİDDİ BİR SABIR VE ÇALIŞMA SERÜVENİ’

İlk günden bugüne paraşütle ilişkiniz nasıl gelişti? Aldığınız eğitimler neler?

Aramız şükür çok iyi. Öğrencilik döneminde kullandığım öğrenci paraşütlerinden şu anda kullandığım performans paraşütlerine kadar geçen yolculuk, ciddi bir sabır ve çalışma serüvenidir. Türkiye’deki eğitim konusundaki zaman zaman oluşan istikrarsızlıkları maalesef yurt dışı eğitimleri ile telafi etmek, boşlukları doldurmak durumunda kaldık. Yurt dışı deneyimlerinin eğitimimiz için çok faydası olduğunu söyleyebilirim.

Bu alanda kendi rekorlarınız neler?

Türkiye’de yapılmış tüm gökyüzünde çoklu tutuşma rekorlarında ismim mevcuttur. Son rekorumuzu 41 kişi gökyüzünde tutuşarak tarihimize yazdık. Bunların dışında hedefe iniş yarışmalarında derecelerim var.

‘HEDEF KOY VE BAŞARMAK İÇİN İLERLE’

Peki, hedeflerinizde ve hayallerinizde neler var?

Hedeflediğim her konuya ulaşabilme amacı ile yaşıyorum. Ana yaşam mottom budur zaten. Hedef koy ve başarmak için ilerle. Müzikal yaşantım ve yolculuğum için bu hep böyle olmuştur. Havacılık ve paraşütçülük adına Fethiye Ölüdeniz’de bu sene açmış olduğumuz Extreme-G Karakanatlar şirketimiz ile bir hayalimizi bir hedefimizi daha gerçekleştirmiş oldum. Bu kez kendimize ait bir firma bünyesinde istikrarlı bir şekilde hem yamaç paraşütü hem yelken kanat turistik tandem uçuşları yanı sıra, base jump, wing suit, speed fly, mini wing, acro vesaire gibi tüm dallarda eğitim verebilen bir merkez açmanın heyecanı ve hazırlığı içindeyiz.

‘ÇOK GURURLU BİR ANDI’

Sahneye paraşütle inme fikri nasıl ortaya çıktı? Hiç risk aldığınızı, şanssızlık yaşayabileceğinizi düşündünüz mü?

Bu kararı 33 yaşımda verdim. Atlayışı da 40’ıncı yaşımda gerçekleştirdim. Planlaması ve hazırlanması uzun sürdü. Sırf bu atlayış için bölgenin rüzgârına uygun bir paraşüt tasarlandı ve üretildi. Extreme sporların hazırlığı ve planlaması, yaşayacağımız tüm aksaklıklar üzerine kurulur. Bu aksaklıkları atlatırsanız her şey yolunda gidiyor. İşin adrenalin denen kısmı bu zaten. Size yaşayabileceğim ve yaşadığım o kadar çok aksaklık ve riskli an yazarım ki sayfa dolar. Ama festivale iniş aksiyonum tüm bu olumsuzluklara ve zorlu rüzgâr şartlarına rağmen yüzde yüz başarı ile sonuçlandı. Çok gururlu bir andı. Hem benim için hem yüreği ağzında bekleyen eğitim hocalarım için, ailem, eşim ve sevenlerim için hem de bana bu imkânı sağlayan o gün isimlerini de temsil ettiğim Türk Hava Kurumu için.

‘DÜNYADA İLK VE TEK’

Dünyada bunun başka örneği yok sanırım? Sizden sonra yapan ya da yapmaya niyetlenen oldu mu?

Aksiyonumuz dünyada ilk ve tektir. Gelecekte bunun aynısını birinin yapmasını beklemek çok zor bir denklem. Öncelikle ünlü birinin paraşütçü olması gerekir ya da paraşütçü birinin bir gün şarkıları ile ünlü olması beklenebilir. Sonra da böyle bir şeyi planlayabilecek yüreği, cesareti ve tecrübesi en önemlisi de hedef iniş becerisi olması gerekir.

Paraşütle ilgilenen sanatçılardan nasıl dönüşler aldınız?

Eskiden ilgi çok azdı. Korku durumu çok hâkimdi. Ama yıllardır yapa yapa göstere göstere bunu büyük oranda kırdım. Eskiden “Hayatta yapmam” diyenlerin yerini “Ne zaman uçuyoruz?” diyenler aldı.

‘BU SENE, O SENE’

Aynı zamanda ekstrem sporlarla ilgili program yapıyordunuz. Bunun devamı olacak mı?

Bu sene, o sene. Extreme-G programım bu sene Fethiye Ölüdeniz’de ağırlayacağımız konuklarımız ve Babadağ’dan yapacağımız uçuşlarımız ile YouTube kanalımızda üçüncü sezonu ile yayında olacak.

‘ÇOK ACAYİP BİR EKİP’

Fethiye’de kısa bir süre önce kurduğunuz Karakanatlar şirketi ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Şirketimizi beş pilot ortak olarak kurduk. Yıllardır uçuyoruz, “Neden olmasın” dedik. İki pilot dostumuz da bizimle beraber olmayı kabul edince “Extreme Team” adı altında yedi pilottan oluşan, çok acayip bir ekip buluşmuş olduk. Yukarıda saydığım farklı uçuş stillerinin tümünü bu ekip bünyesinde gerçekleştirebilecek tecrübede bir takım olduk. Bu da yeterince iddialı olduğumuzu gösteriyor aslında.

Uçmaya gelenleri neler bekliyor?

Bambaşka bir hayat deneyimi ve muhteşem bir Ölüdeniz manzarası, rutin yaşamdan unutulmaz bir kopuş...

‘PİLOTLARIN HEPSİ BEŞİKTAŞLI’

Sormama gerek yok sanırım ama Karakanatlar, Beşiktaşlılığınızdan geliyor değil mi?

Garip ama tüm pilotlarımız Beşiktaş taraftarı. Bu sebeple isim konusunda çok zorlanmadık.

Peki, hangi futbolcuyu uçurmak isterdiniz?

Hangisi yapmayı göze alıyor ise.

Yaşamınız Fethiye’de mi devam edecek, Kuşadası’nda mı?

Mekik dokumak şeklinde gidecek sanırım bir müddet. Zaten eşim Fethiyeli olduğu için orada da bir evimiz hali hazırda var. Sıkıntılı olacağını düşünmüyorum.