Haydarpaşa Lisesi’nin geleceği belirsiz: Yıkımın ardından öğrenciler nereye gidecek?  

Doğal sit statüsü değiştirildikten sonra  yıkılacağı ortaya çıkan Haydarpaşa Lisesi öğrencilerininin nereye gideceği belirsiz. Yeni proje taslağı ortaya çıktı ama yetkililer hâlâ okul arıyor...

Velilere sunulan projede 41 bin 9 metrekare inşaat alanı planlanıyor.
Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın doğal sit alanı olan Validebağ Korusu'nun bitiminde bulunan Haydarpaşa Lisesi’nin doğal sit statüsünü değiştirmesinin ve okulun yıkılacağının öğrenilmesinin ardından endişeler sürüyor. 

'YENİ PROJE VELİLERE SUNULDU'

Yıkılacağı belirtilen okulun yeni haline ilişkin proje sunumu ortaya çıktı. İstanbul Valiliği, İstanbul Proje Koordinasyon Birimi imzalı sunumda 26 bin 551 metrekare arsa alanı üzerinde 41 bin 9 metrekare inşaat alanı planlanıyor. Velilere sunulan projeye göre 15 bin 320 metrekare lise binası, 6 bin 478 metrekare sosyal tesis binası ve 10 bin 240 metrekare yurt binası yapılacak. Proje kapsamında kız ve erkek öğrenci yurdu, öğretmen lojmanı, kapalı spor salonu, konferans salonu, yüzme havuzu, kapalı ve açık otopark bulunuyor. Sunumda yapılar eksi 2 kat artı 3 kat olarak hesaplanmış. 

'AĞAÇLAR BİNA TEPESİNDE SAKSININ İÇİNDE'

Sorularımızı yanıtlayan öğrenci velilerinden Ceyda Polat, mevcut binanın depreme karşı güçlendirildiğini belirtiyor: “Bahçe küçülüyor. Yeni projelerinde ağaç yok gibi. Ağaçlar binaların tepesinde saksının içinde. Bizim binamızın güçlendirmesi yapıldı. Bize bu şekilde söylediler. Binayı güçlendirdik, ‘şöyle sağlam, böyle sağlam’ dediler” diye konuştu. Kızının 11. sınıf öğrencisi olduğunu belirten Polat “Okulun mezuniyetten sonra, haziran ayında yıkılacağını söylemişler çocuklara. Tamamen belirsiz bir durum. Hala okul arıyorlar. Seneye çocuklar on ikinci sınıf. Hepsi dershanelere kayıt oldu. Okula nereye gidecekler? Ve bu konuda hiçbir açıklama yapılmıyor bize. Bizim itirazımız, çocukların dengesi alt üst oldu, psikolojileri bozuldu. Mezuniyetlerini yapamayacaklar” dedi. Ayrıca velilerin Haydarpaşa Lisesi Eğitim Vakfı’na geçen ay sürece ilişkin kaygılarını anlattıkları bir mektup yazdıkları ancak hala cevap alamadıkları öğrenildi. 

DOĞAL SİT ALANI ÜZERİNDE

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, doğal sit alanında bulunan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle kurulan Haydarpaşa Lisesi’nin de doğal sit statüsünü 28 Kasım 2021'de değiştirmişti. Kararda; Altunizade’de bulunan lisenin bulunduğu alan doğal sit alanından “sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı”na dönüştürülmüştü. Kararla bu alanlarda doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetlere, entegre tesis yapılmasına, turizm ve yerleşimlere izin verilmiş oldu. Validebağ Gönüllüleri Derneği, 26 Ocak 2022 tarihinde bakanlığın kararını iptali istemiyle dava açmıştı.