Market çalışanları isyan etti: Yasağı izin sayıyorlar, sanki keyfimizden işe gitmiyoruz

Korona virüsü salgınında ‘ön cephe’lerden birini tutan market çalışanları, sokağa çıkma yasaklarından da en olumsuz etkilenen kesimlerden biri oldu. Birçok çalışan, hafta sonunda izinli sayıldıkları için mesailerinin uzatıldığından şikayetçi. "Sokağa çıkma yasağını izin sayıyorlar. Sanki biz keyfimizden işe gitmiyoruz" diyen çalışanlar, haftalık 45 saatin dolması için bazı günler 11 saatlik mesailerde çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - “Sokağa çıkma yasağını izin sayıyorlar. Sanki biz keyfimizden işe gitmiyoruz. Sonra da haftalık 45 saat dolsun diye bizi fazla çalışmaya mecbur bırakıyorlar…”

“Yoruluyoruz vücut direncimiz düşüyor. Bu dönemde özellikle bağışıklığımızın güçlü olması gerekirken hepten mahvolduk…”

“ Markette çalışan insanların o yasak günlerinde çalışmadıkları günler, hafta içi fazla mesai olarak geri dönüyor. Oruçlu oruçlu 11 saat çalışmak zorunda bırakılan bu insanlara yazık…”

“Merhamet kalmamış. Ramazan ayında oruçlu arkadaşlarımız var, ona rağmen 11 saat çalışılıyor…”

Bu sözler, uluslararası bir market zincirinin Beyoğlu Cihangir'deki şubesinin bazı çalışanlarına ait. Korona virüsü salgınının başından bu yana mahallenin en yoğun noktalarından biri burası. ‘Gurme’ sıfatlı marketin önünde her sokağa çıkma yasağından önce metrelerce kuyruk uzuyor. Müşteriler, kasalardaki görülmemiş kalabalıktan kurtulup bir an evvel evlerine dönmek ve dezenfekte olabilmek için birbiriyle yarışıyor. Fakat korona virüsü salgınında ‘ön cephe’lerden birini tutan market çalışanlarının mesaisi bitmek bilmiyor. 

'HAFTASONLARI İZİN SAYILIYOR DİYE MESAİ UZADI'

Market işçileri, sokağa çıkma yasakları nedeniyle mesailerinin etik dışı bir şekilde uzatılmasından şikâyetçi. Yasak uygulanan hafta sonlarının haftalık izinden sayıldığını, sözleşmelerindeki haftalık 45 saati doldurmaları için de bazı günler günde yaklaşık 11 saat çalıştırıldıklarını söylüyorlar.

'BEN 45 SAAT SAAT ÇALIŞMAMI ALIRIM'

Eskiden molalar dahil olmak üzere 8 saat 45 dakikayı geçmeyen vardiyalar, şimdi 10 saat 45 dakikaya kadar uzuyor. İş yükünün kat kat artmasına rağmen, mesai çizelgeleri artık 07.00-17.45 ve 09.15-20.00 gibi vardiyalarla dolu. Mesai uzayınca 15 dakikalık bir mola daha eklenmiş ama o da, eldiven ve maskeleri takıp çıkarmakla geçiyor… Bir çalışanın deyimiyle, sonuç olarak “İki gün zaten izinlisiniz. Ben haftalık 45 saat çalışmamı alırım” deniyor.

'VARDİYADA 11 YAZIYOR, SABAH 8'DE ARAYIP ERKEN GELİN DİYORLAR'

Salgının kâr getirdiği nadir sektörlerden biri olan marketlerdeki bu etik dışı hak ihlali, işçilerin sokağa çıkma yasaklarında kendi iradesiyle izne çıkmış sayılmasıyla da sınırlı değil. Gurme marketin bir çalışanı, mesai saatlerinin uzamakla kalmayıp ‘muamma şeklinde’ sürekli değiştirildiğinden de dert yanıyor:

“Bir anda 23'e kadar açık olacak diye açıklama yapıyorlar, büyük sıkıntılar oluyor. Vardiyada 11 yazıyor ama sabah 8’de arayıp 10’da gelin diyorlar. Kaçta çıkacağımız belli olmuyor. İçeride müşteri olmadığı halde 23’e kadar bizi bekletiyorlar...”

Çalışanlar şimdi, 19 Mayıs dolayısıyla dört güne uzayabileceği belirtilen yeni sokağa çıkma yasağı ile bayramda nasıl bir çalışma düzenine maruz bırakılacaklarını merak ediyorlar...

ŞOK MARKET ÇALIŞANLARI SOSYAL MEDYADA İSYAN ETTİ

Daha önce de Şok market çalışanları bir Twitter hesabı üzerinden sorunlarını dile getirmişti. Sonradan Bim, Migros ve A-101 çalışanlarının da katıldığı hesapta, market çalışanları korona salgını sürecinde yaşadıkları sıkıntıları paylaşıyor.

En çok artan ve azalan harcamalarEn çok artan ve azalan harcamalar