Keyo Cigerxwîn koronadan vefat etti

Kürt Şair Cigerxwîn’in oğlu Keyo Cigerxwîn korona virüsüne yakalanıp vefat etti. Kürt yazar Fırat Ceweri, “Korona bizi dar ve küçük bir köşede sıkıştırırken Keyo Cegerxwin'i aldı” dedi. Keyo Cigerxwîn'in kızı Midia, “Hiç bir şeyi yoktu. Sapasağlamdı. Virüse yakalandıktan üç gün sonra öldü" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Keyo Cigerxwîn yeni tip korona virüsü (Covid-19) nedeniyle İsveç'in başkenti Stockholm’da hayatını kaybetti. İsveç'te yaşayan Keyo Cegerxwin 84 yaşındaydı. Kızı Midia, “Hiç bir şeyi yoktu. Sapasağlamdı. Virüse yakalandıktan üç gün sonra öldü. Biz ne yas tutabiliriz ne de cenaze merasimini yapabiliriz. Onun nerede nasıl defnedileceğini de bilmiyoruz. Mezarının yeri belli olsa bile mezarını bile ziyaret edemeyeceğiz” dedi.

İsveç'te yaşayan Kürt yazar Fırat Ceweri, korona visürü nedeniyle ölen ünlü kürt şair Cegerxwin'in oğlu Keyo Cegerxin'i 40 yıldır tanıyor. Ölüm haberini okuduğunda buz kesildiğini ifade eden Ceweri, kendine gelir gelmez Cegerxwin'in kızı Midia'yı aradığını söyledi.

Ceweri şunları söyledi: “1980 yılında İsveç'e taşınıp yerleştiğimde, ilk yanına gidip tanıştığım kişi Şair Cegerxwin'di. Çünkü gözlerimi dünya edebiyatına Cegerxwin'in şiirleriyle açtım. Cegerxwin benim gençlik idolümdü. Benden büyük olmasına rağmen dostum ve arkadaşım olmuştu. Onunla birlikte ailesini, eşini ve çocuklarını tanıdım. 40 yıldır Cegerxwin'in oğlu Keyo Cegerxwin'i tanıyorum. Her ne kadar babasını takip etmediyse ve şair olmadıysa da, Kürtçe için yapılan çalışmalarda her zaman yer aldı. O Kürtçe derneklerinde ve federasyonlarında bir üye olarak çalışıyordu. O Kürtlerin acılarını ve sevinçlerini  yaşıyordu. O güler yüzlü, mert, duygusal bir dosttu. Bu sabah gözlerimi açtığımda onun ölüm haberini aldım. Buz kesildim. Evet yaşı ilerlemişti ama hala ayaktaydı. Hiç ölüm zamanı değildi. Kendime geldiğimde kızı Midia'yı aradım. Midia ağlayarak 'Hiç bir şeyi yoktu. Sapasağlamdı. Virüse yakalandıktan üç gün sonra öldü. Biz ne yas tutabiliriz ne de cenaze merasimini yapabiliriz. Onun nerede nasıl defnedileceğini de bilmiyoruz. Mezarının yeri belli olsa bile mezarını bile ziyaret edemeyeceğiz' dedi. Korona, bizi dar ve küçük bir köşede sıkıştırırken Keyo Cegerxwin'i aldı.

CEGERXWÎN KİMDİR?

Birçok Kürt sanatçı tarafından eserleri bestelenen Kürt bilge ve şair Cegerxwîn, Kürtlerin tarihinde en çok yazılı edebiyat ürünü bırakan edebiyatçılardan. 1903 yılında Batman'a bağlı Gercüş ilçesi Hisar (Hesarê) beldesinde dünyaya gelen ve asıl adı Şehmus Hasan olan Cegerxwîn, 81 yıllık yaşamı boyunca birçok ülke görüp, birçok önemli esere imzasını attı.

1946 yılında Qamişlo’ya geçen Cegerxwîn, burada aktif politikaya atıldı. Aynı yıl Civata Azadî û Yekîtiya Kurd (Özgürlük Meclisi ve Kürt Birliği) adlı siyasi yapılanmanın başına getirildi. Suriye Komünist Partisi’ne üye olduğunda ise, tarih 1948’i gösteriyordu. 6 yıl sonra Suriye Parlamentosu’na girebilmek için bu partiden mebus adaylığını ilan etmesine rağmen bir yıl sonra 1957’de partisinden ayrılarak daha önce kurmuş olduğu Azadî örgütündeki kişilerle birlikte Suriye Kürt Demokrasi Partisi’ni kurdu.

1963 yılında siyasi düşüncelerinden ötürü Şam’da tutuklandı. 1973’e gelindiğinde ise Lübnan’a geçerek şiir derlemeleri olan “Kîne Em?” eserini yayımladı. Stockholm’e geldiğinde 76 yaşına giren Cegerxwîn burada diğer eserlerini yayımlamaya başladı. 81 yaşında burada hayatını kaybeden şairin cenazesi daha sonra Qamişlo’da defnedildi.