Çocuk Odaklı Spor Hareketi: Çocukların oyun alanları güvenli değil

Çocuk Odaklı Spor Hareketi, sahada çocukların oyun alanlarıyla ilgili araştırmalar yaptı. Hareketin kurucusu Hasan Darama, ebeveynlerin çocukların oyun haklarıyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıklarını söyledi. Darama, "Çocuklar oyun alanlarında güvenlik sorunu yaşıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Ferhat Yaşar

DUVAR - Ülkedeki tüm çocukların katılımcı bir anlayışla eşit şartlarda aktif, güvenli alanlarda spora katılımlarını teşvik etmek ve bu konularda aileleri bilgilendirmek için Çocuk Odaklı Spor Hareketi çalışmalarını sürdürüyor. Çocuk Odaklı Spor Hareketi'nin Temsilcisi Hasan Darama, oyun konusunda ebeveynlerin çok fazla bilgiye sahip olmadıklarını, çocukların kullandıkları malzemelerin denetimlerine dikkat etmeleri gerektiğini ve daha birçok konuda ailelere uyarılarda bulundu.

Çocuk Odaklı Spor Hareketi'nin kurusu olan Hasan Darama ile çocukların oyun oynamaları için güvenli alanları, engelli çocukların oyun haklarını, Meclis'te kurulan Çocuk Hakları Alt Komisyonu'nu konuştuk...

'EBEVEYNLER ÇOK FAZLA BİLGİYE SAHİBİ DEĞİL'

Çocuk Odaklı Spor Hareketi, katılımcı bir anlayışla eşit şartlarda, çocukların spora katılımını teşvik eden sivil bir insiyatif. Kuruluş, çocukların daha aktif, daha özgür ve daha güvenli ortamlarda hakkaniyetle spor yapabilmeleri için yola çıkmış bir platform. Çocuklar için atılan adımlara çocukların söz sahibi olmadığına dikkat çeken Darama, ebeveynlerin de bu konuda çok fazla bilgiye sahip olmadıklarını şu sözlerle anlatıyor: "Son dönemde çocuklar için oyun tesisleri yapılmakta. Belki de bu konuda iyi bir çalışma da yürütülüyor ama bu tesislerin güvenliği nasıl sağlanıyor, denetimi nasıl yapılıyor, çocuklar buralara nasıl yönlendiriliyor ve en önemlisi de çocuklar bu konuda ne kadar söz sahibi?"

Darama'ya göre birçok ebeveyn çocuk alanlarının kullanımı bakımından da yeterli bilgiye sahip değil. Darama bu konuda, "Tesislerden faydalanma, tesisleri kullanabilecekleri ortamların oluşturulması gibi birçok anlamda çocukların ne istediklerine yer verilmiyor. Bu konuda çocukları yönlendirici olan asıl kişiler de ebeveynlerdir. Fakat ebeveynlerin de bu konuda çok fazla bilgi sahibi olmadığını görüyoruz" diyor.

Dalaman: Çocukların ne istediklerini ebeveynler dinlemeli...

'AİLELER YEREL YÖNETİMLERDEN TALEPTE BULUNABİLİR'

Aileler ne yapmalı? Darama bu soruya şu yanıtı veriyor: "Ebeveynlerin çocuklarıyla konuşmaları ve çocuklarının ne istediklerini bilmeleri gerekiyor. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 31'nci maddesi oyun oynama hakkını yasal bir zemine oturtmuş. Türkiye bu yasal zemine taraf bir ülke. Yetkililer de bu sözleşmenin bilincinde olmalı. Örneğin aileler, yerel yönetimlerden çocuklarını götürdükleri ya da spor yapmalarını sağlayan kurum ve kuruluşlardan bununla ilgili talepte bulunabilirler. Kullanılan malzemelerin bile önemi var burada. Yer zemininden tutun, hangi sporu yapıyorsa, hangi oyunun içerisindeyse kullanılan malzemelerin incelenmesi ve denetimi çok önemli. Velilerin de bu konuda gerekli hassasiyeti göstermesi gerekiyor."

.

Dünyada çocuklar için birçok güvenli oyun alanları olduğunu belirten Darama şu örnekleri veriyor: "Ülkemiz bu konuda çok yeni. Avrupa ve dünyada bununla ilgili örnekler var. Örneğin İngiltere'de yapılan protecktion zone (güvenli alanlar), Kanada'da, Avusturalya'da buna yönelik rekreasyon (yenilenme) alanların oluşturulması gibi ülkemizde de bir takım yeşil alanlar oluşturuluyor. Çocukların kullanması için yapılan parklar, oyun alanları gerek açık, gerek kapalı alanlarda bunlara erişim mümkün. Ama buraların denetlenmesi gerekiyor. Ayrıca önemli başka bir husus daha var: Bu oyun alanlarında gerçekten çocuklarla çalışmaya haiz kişilerin yer alması gerekiyor. O pedagojiyi almış, çocuklarla çalışabilecek yetkinliğe sahip insanların burada görev yapması gerekiyor."

Darama sadece ebeveynlerin değil, çocuğa bakmakla yükümlü herkesin bu konuda yeterli donanıma sahip olması gerektiğinin de altını çiziyor.

'ÇOCUKLAR OYUN ALANLARINDA GÜVENLİK SORUNU YAŞIYOR'

Çocuk Odaklı Spor Hareketi olarak sahada çocuklarla ve ailelerle görüştüklerini söyleyen Darama bu konudaki izlenimlerini de şöyle anlatıyor: "Ülkemizde son dönemde yapılaşmanın giderek artması çocukların oyun alanlarını da etkiliyor. Sadece büyük şehirlerde değil, çocukların Anadolu'nun birçok yerinde de yeterince oyun alanlarına yönlendirilmediklerini ve bu konuda gerekli bilince sahip olmadıklarını görmekteyiz. Sahada yaptığımız incelemelerde çocukların oyun oynayacakları ve spor yapabilecekleri alanlara erişim ve ulaşım konusunda büyük sorunlarla karşılaştıklarını gözlemledik. Bununla birlikte eşit, katılımcı bir anlayışın olmadığı, çocukların güvenlik problemi yaşadıkları da önemli sorunlar arasında yer alıyor."

Darama, engelli çocukların da aynı sorunlarla karşılaştıklarını ve bu sorunların çözümü için Meclis'le işbirliği yapacaklarını söyleyerek son olarak şöyle devam etti: "Devlet düzenleyeceği yasalarla çocuğun oynama hakkını güvence altına alabilir. Biz bunu istiyoruz. Bu yönüyle baktığımızda TBMM bünyesinde İnsan Hakları Komisyonu altında Çocuk Hakları Alt Komisyonu'nun kurulması çok sevindirici. Bu süreçte yapacağımız çalışmalarla Meclis'le işbirliği noktasında bu söylediklerimizi yasa yapıcılarla birebir görüşme fırsatı elde edeceğiz."