Android telefonlara Lazca klavye

Tasarlanan klavye sayesinde akademik ya da edebi metinler de telefon aracılığıyla, 34 harften oluşan Lazca alfabeyle orijinal yazı formatında yazılabiliyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA -  Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) kaybolan diller arasında gösterdiği Lazca'yı yaşatmak adına Lazca klavye tasarlayan Rize Ardeşenli yazılımcı Muhammet Çağatay, Lazca metinlerin orjinal karakterleriyle telefon aracılığıyla yazılabilmesini sağladı. Lazca klavye, şimdilik sadece android işletim sistemi olan telefonlara ücretsiz indirilebilecek.

'DİLİN BAŞKA KUŞAKLARA AKTARILMASINI KOLAYLAŞTIRACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM'

Lazca klavye fikrinin, Lazca atasözü ve deyimleri köy köy dolaşarak bir araya getiren Ramazan Kosanoğlu Klemurişi'den çıktığını söyleyen Çağatay, "Bugüne gelene kadar klavye kısa sürede çok yol kat etti. İlk başta hesap makinesine benzer bir formatta, harflerin dizildiği biçimdeydi. Sonrasında bunu sistem klavyesi gibi yapabilir miyiz diye düşündüm ve son hali ortaya çıktı" dedi.

Lazcayı sonraki kuşaklara aktarmak adına klavyenin yararlı olacağını söyleyen Çağatay sözlerini şöyle sürdürdü, "Lazca'nın bir dil olduğunu bilmeyen onlarca insanlar var. Ben etnik olarak bir Lazım. Klavye çıktıktan sonra şunu fark ettim ki insanlar bunu kullanmaya başladı ve Lazca kullanımını teşvik etti. Benim de bir kızım var. Lazca'yı çok iyi biliyorum ama kızıma aktaramıyorum. Bu kaygıdan hareketle bu alana katkı sağlamak istedim. Dilin başka kuşaklara aktarılmasını kolaylaştıracağını düşünüyorum."

'KARADENİZ'DE TEK YAZILIMCI BEN DEĞİLİM'

Tasarlanan klavye sayesinde akademik ya da edebi metinlerin de telefon aracılığıyla, 34 harften oluşan Lazca alfabe ile orijinal yazı formatında yazılabileceğini  söyleyen Çağatay, klavyenin gelişimi için ise şu çağrıyı yaptı, "Lazca klavyeyi açık kaynak olarak paylaştım. Karadeniz'de tek yazılımcı ben değilim, bir sürü yazılımcı var. Bu kodu çekip geliştirilmesi adına ellerinden geleni yapabilirler. Bu ortak katkıyla büyüyebilir. Herkesin bu çorbada tuzu olsun isterim. Birisi ikonu beğenmez belki daha iyi bir ikon koyar, birisi rengini beğenmez belki  farklı  bir renk bulur geliştirir. Uygulama ücretsiz yayınlandı ve  kaynak kodlar da ücretsiz bir şekilde herkesin erişimine açık durumda." (DUVAR)