Steve Jobs'un son yazısı yok!

Apple'ın CEO'su Steve Jobs’un ölmeden önce söylediği iddia edilen sözler hala sosyal medyada paylaşılmaya devam ediliyor. Bu sözlerin Jobs'a ait olmadığı ortaya çıktı ve Jobs'un son sözlerine açıklık getirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sosyal medyada paylaşılan ve Apple şirketinin CEO’su Steve Jobs’un ölmeden önce yazdığı son yazıya ait olduğu iddia edilen sözlerde doğruluk payı olmadığı ortaya çıktı.

İddia konusu sözler, Ekim 2018’de LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram ve çeşitli internet sitelerinde paylaşıldı. Aynı metin daha sonra WhatsApp gruplarında ve bazı sitelerde ise Steve Jobs’un vasiyeti olduğu iddiasıyla da yayıldı. Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen bir paylaşımda yer alan sözlerin Apple CEO’su Steve Jobs’un ölmeden önce yazdığı son yazıya ait olduğu iddia edildi.

Ancak sosyal medyada paylaşılan metnin Steve Jobs’un ölmeden önce yazdığı son yazıdan olduğu iddiasının doğru olmadığı ve ölmeden önce Jobs’un yakınında bulunanların ifadelerine göre böyle bir metnin yazılmadığı ortaya çıktı. Bu metnin yayılmasının sebebi ise Kasım 2015 tarihli sosyal medya paylaşımları.

STEVE JOBS'UN ÖLMEDEN ÖNCEKİ SON SÖZLERİ

Apple Bilgisayar Şirketi CEO’su Steve Jobs, 5 Ekim 2011’de pankreas kanserinden 56 yaşındayken vefat etmişti. Jobs’un son günlerinde çevresinde kardeşleri, çocukları ve hayat arkadaşı Laurene Powell bulunuyordu. The Guardian’da 31 Ekim 2011’de yer alan bir habere göre Steve Jobs’un ölüm döşeğindeki son sözleri “Oh wow, oh wow, oh wow” idi. İlgili haberde Jobs’un kız kardeşi Mona Simpson, erkek kardeşi Steve onu ölmeden önce görmek istediğinde Steve’in yatağı başındaki son anları New York Times’da 30 Ekim 2011’de yayınlanan anma yazısında şöyle anlatıyor: "Steve’in son sözleri üç kez tekrarlanan tek heceli bir sözcüktü. Gözlerini kapatmadan önce kız kardeşi Patty’e, sonra uzun bir süre çocuklarına ve en son partneri Laurene’e bakmıştı. Ardından onların omuzlarının gerisine takıldı gözleri. Steve’in söz sözleri: 'Oh wow, oh wow, oh wow’ idi."

WhatsApp ve diğer sosyal medya platformlarında yer alan sözler arama motorlarında aratıldığında karşımıza en eski paylaşım olarak Türkiye’de Turkish Forum isimli internet sitesindeki 12 Kasım 2015 tarihli paylaşım çıkıyor. Burada Çoroğlu’nun alıntıladığı metnin altında herhangi bir kaynak görülemiyor. Aynı metnin birebir İngilizce çevirisi araştırıldığında ise söz konusu metnin ilk defa Kasım 2015’de bir blog yazısında Steve Jobs’un ölmeden önceki son sözleri iddiasıyla paylaşıldığı görülebiliyor.

Bu metinde yer alan ifadelerin hiçbirinin Steve Jobs tarafından söylendiğine dair Amerikan basınında yer almış bir haber görülmemekte. Ayrıca yukarıdaki sözleri içeren ve Jobs tarafından yazılmış hiçbir el yazısı metin şimdiye kadar bulunmamakta. Doğrulama sitesi Snopes’un Kasım 2015’te başka ülkelerde iddia konusu metin hakkında yayımladığı analizde de Steve Jobs’un böyle bir metni kaleme almadığı söyleniyor.

(KAYNAK)