Dolunay Soysert: Temel sorun kapitalizm!

Soysert: Samimiyet adı altında kadınların özgürlük alanına rahatlıkla tecavüz ediliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Oyuncu Dolunay Soysert, insanlığın temel sorununun giderek daha kapitalist olmasından kaynaklı olduğunu söyledi. İnsanlardaki genel mutsuzluğun nedeni ile ilgili konuşan Soysert, "Bence yaşadığımız tüm sorunların, eşitsizliğin, adaletsizliğin temelinde sahip oluğumuz mantalite yatıyor. Giderek daha kapitalist, tüketmeye yönelik bir sisteme teslim oluyoruz. Bu da özümüzde sahip olduğumuz saflığı ve iyiliği yitirmemizden kaynaklanıyor. Ama tüm bunlar yaşadığımız dünyanın sorunu, sadece bizim değil" dedi.

Posta gazetesinden Oya Çınar'a konuşan Soysert, sorunun çözümüyle ilgili olarak, "Nasıl çocuklar yetiştiriyoruz, ona bakmak lazım. Çok iyi niyetli çalışmalar yapılıyor ama yeterli değil. Temelde insan zihniyetinin değişmediğini hatta giderek daha kapalılaştığımızı düşünüyorum. Üniversite yıllarında ya da 30’larımdaki rahatlığım ne yazık ki yok. Kendi oto sansürümü koymak zorunda olduğum bir sürü alan var. Ama umutsuz muyum asla? Bugün doğan çocukları daha modern, daha açık fikirli bir şekilde yetiştirebilirsek, onlara kadın ve erkek ayrımı yapmadan, insana insan gibi bakmayı öğretebilirsek 15 yıl sonrasının nesli çok daha bilinçli ve aydınlık olacaktır" yanıtını verdi.

'SAMİMİYET ADI ALTINDA ÖZGÜRLÜĞE TECAVÜZ EDİYORLAR'

Soysert, "Kadın olduğunuz için bir konuda engellendiğinizi hissettiniz mi hiç?" sorusuna "Türkiye de kadın olmakla ilgili hepimizin sıkıntısı var. Bu yıl devam eden oyunum ‘Kul’da da bunu işliyoruz. Yalnız kadın olmanın, çalışan kadın olmanın zorluklarına değiniyoruz. Toplumun sizden beklediği o resmin içine giremezseniz neye maruz kalırsınız? Bunların cevaplarını vermeye çalışıyoruz. Bu sadece taciz anlamına gelmiyor. Toplumun baskısı var. ‘Komşu bakışı’ dediğimiz şey bile sizin üzerinizde ağır bir baskıya dönüşebiliyor. Ardı arkası kesilmeyen sorular var: Evlenmeyecek misin? Çocuk yapmayacak mısın? Bunlar kişisel özgürlüğünüzü kısıtlıyor. Ve bu sorular bizim ülkemizde bir kadına dünyanın en normal soruları gibi fütursuzca soruluyor. Samimiyet adı altında herkesin kadınların özgürlük alanına rahatlıkla tecavüz ettiğini bir kadın olarak hissetmemeniz mümkün değil. Biraz geç bir saatte sokakta yürürken bile önce insan olduğunuzu değil kadın olduğunuzu düşünürsünüz dedi. (Kaynak)