İstiklal Caddesi'nde Cadılar Bayramı

Cadılar Bayramı renkli kostümleri, korkutucu figürleri, maskeli giysileriyle dünyanın birçok yerinde her sene 31 Ekim'de kutlanıyor. Son birkaç senedir Türkiye'de de kutlanan Cadılar Bayramı'nın etkinlik mekanlarından biri de İstiklal Caddesi oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünyanın birçok ülkesinde renkli kutlamalara sahne olan Cadılar Bayramı, son yıllarda Türkiye'de de kutlanmaya başlandı. Cadılar Bayramı, İstanbul'da çeşitli eğlence mekanlarında parti ve etkinliklerle kutlanırken, İstiklal Caddesi'nde 5 arkadaş  kutlamalarını sokakta gerçekleştirdi. Kostümleri ve makyajlarıyla korkutucu görünen Nisa, Caner, Ammar, Gökhan ve Emirhan adlı arkadaşları görenler yanlarına giderek hatıra fotoğrafı çektiler.

Birkaç yıldır Cadılar Bayramı'nı kutladıklarını belirten Nisa, "Buraya Cadılar Bayramı'nı kutlamaya geldik. Arkadaşlarla kendimize karakterler belirledik ve bu karakterleri canlandırdık. Geziyoruz, insanlara bu kültürü yaymaya çalışıyoruz" dedi.

Japon anime karakteri Naruto'yu canlandıran Caner ise, "Kendi aramızda eğleniyoruz. Amacımız eğlence. İnsanların tepkilerini merak ediyoruz. İnsanlar şaşırıyor, fotoğraf çektirmek istiyorlar" diye konuştu.

CADILAR BAYRAMI HER SENE 31 EKİM'DE KUTLANIYOR

Pagan ve sonrasında Hristiyan geleneği haline gelen Cadılar Bayramı'nın başlangıcı, Samhain olarak bilinen Kelt Festivali'dir. Başlangıç yılı tam olarak bilinmese de kutlamalar her sene 31 Ekim tarihinde yapılıyor. 31 Ekim, hasat mevsiminin bittiği gün olarak biliniyor ve tek geçim kaynağı toprak olan o dönem insanları için yaşamaya devam edebilecek olmanın garantisi olarak algılanıyor.

Cadılar Bayramı'nın dayandığı inanışa göre, hasat miktarlarının genellikle kötü olmasından dolayı çiftçiler, bu durumun yegane suçlularının, ölümlerinin ardından bir türlü huzur bulamayan ruhlar olduğuna inanırlarmış. Bu garip inanışa göre, cinayete kurban gidenler, dünyadaki işlerini tamamlayamadan ölenler ya da hayatlarını günahkâr olarak geçirenlerin ruhları, her yıl  31 Ekim tarihinde dünyayı ziyarete gelirlermiş.

Cadılar Bayramı'nda giyilen 'korkunç' kıyafetlerin ve ilginç ev süslemelerinin aslı, bu geleneğe dayanır. Evlerinin dışına astıkları korkutucu figürlerin ve havanın kararmasıyla birlikte giydikleri maskeli giysilerin bu kötü niyetli ruhları korkutup kaçırmak gibi bir amacı varmış. Festival boyunca insanlar, yaklaşan kış aylarına hazırlık olması için kestikleri hayvanların kemiklerini de meydanlarda yaktıkları büyük ateşlere atıp yayılan kötü kokuların 'huzursuz ruhları' uzaklaştırmasına çabalıyorlarmış. (İSTANBUL-DHA)