Müzelerde robot çağı başlıyor

Belçika'da hastane resepsiyonunda, Japonya'da ise cenaze rahibi olarak hizmet veren 120 santimlik insansı robotlar, dünyada ilk kez Smithsonian Enstitüsü'nün müzelerinde kullanılmaya başlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Smithsonian Enstitüsü,6 müzesinde 25 interaktif insansı robot çalıştırmaya başladı. Softbank Robotics adlı firmanın bağışladığı robotlar, bu deney yolunda giderse 19 müzesi bulunan enstitünün tüm müzelerinde kullanılacak. Pilot program kapsamında ziyaretçileri karşılayan ve rehberlere eşlik eden robotlardan birinin adı, biber anlamına gelen Pepper.

İngiliz bilim insanı James Smithson tarafından, müze kompleksi ve araştırma merkezi olarak 1846'da kurulan ve bugün dünyanın en büyük müze kompleksi kabul edilen Smithsonian Enstitüsü, 19 müzesi, 9 araştırma merkezi ve hayvanat bahçesiyle yılda ortalama 30 milyon ziyaretçi alıyor. Smithsonian Enstitüsü'nün tüm müzelerinin girişi ücretsiz.

Smithsonian, müze rehberlerine yardımcı olmak üzere robot kullanmaya başlayan dünyanın ilk kurumu oldu. Robotların görevi ziyaretçilere yardımcı olmak ve günlük işlerin aksamadan yürümesini sağlamak. Smithsonian Kalesi (enstitü merkezi), Hirshorn Müzesi ve Heykel Bahçesi, Afrikalı Amerikalıların Ulusal Tarihi ve Kültürü Müzesi, Afrika Sanatı Ulusal Müzesi ve Smithsonian Çevre Araştırma Merkezi, pilot program kapsamında robotları kullanmaya başladı.

Pepper adlı robot, insanlarla iletişim kurabilecek şekilde üretildi ve bizim duygularımızı ayırt etmeyi başarabilen ilk robot. Bu model, Belçika hastanelerinde resepsiyonist olarak, Japonya'da ise cenaze hizmeti veren rahipler olarak kullanılıyor.

SELFIE İÇİN POZ VEREBİLİYOR

Üretici firma Softbank Robotics, deneysel bir program kapsamında robotları Smithsonian'a bağışladı. Robotların görevi, müze ziyaretçilerinin ziyarete kapalı olan bölümlere girmelerine engel olmak, problem çözmek ve ziyaretçilerin sanat yapıtıyla etkileşimini artırmak. Genel sorulara cevap verebilen robotlar, rehberlerin uğraşmaya vakit bulamadığı işler için kullanılacak. Ziyaretçiler isterse robot dans edecek, oyun oynayacak hatta selfie için poz verecek.

Ziyaretçilerin robota farklı komutlar verip kafasını karıştırma ihtimali de göz önüne alınmış. Bu yüzden her bir robot, tek bir kişiden komut alacak şekilde üretilmiş. Robotun da tıpkı diğer çalışanlar gibi bir yaka kartı var ve kartın üzerinde “Refakatçi gereklidir” yazıyor. Smithsonian, Hyperallergic'e yaptığı açıklamada, robotların müze rehberlerinin yerini almadığını, her bir robotun bir rehbere bağlı çalıştığını belirtiyor.

CİNSİYETSİZ ROBOT

Pilot program kapsamında Smithsonian yönetimindeki müzelere yerleştirilen robotların ne zamana kadar kullanımda olacağı belli değil. Smithsonian'ın resmi açıklamasına göre, yaz boyunca kullanımda olacaklar. Eğer robotlara kız mı erkek mi olduklarını sorarsanız alacağınız yanıt da önceden hazırlanmış: “Ben bir erkek değilim, ben bir kız değilim, ben bir robotum.” Çünkü bu robotlar sizinle sohbet etme yetisine sahip değiller, sadece belli sorulara cevap verebiliyorlar.

Pepper adlı robotu nerede ve ne zaman bulabileceğiniz konusundaki bilgi, Smithsonian'ın web sitesinde yer alıyor. https://www.si.edu/visit/pepper

Afrikalı Amerikalıların Tarihi ve Kültürü Müzesi'nde kullanılacak robotlar, yakında açılacak Swahili sergisi kapsamında ziyaretçilerin rastladığı Kiswahili deyimlerinin çevirisini yapabilecek. Hirshorn'daki robotlar ise çağdaş sanat yapıtları hakkında genel bilgiler vermelerinin yanı sıra müzenin laboratuvarında çocuklara kodlama yapmayı öğretecekler.

Yazının tamamı    (Çeviren Melishan Devrim)