Evinizi balık kokutan belediye tesisi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Cihangir'deki Roma Parkı'na ruhsat iptal kararına edilmesine rağmen inşa ettiği tesiste, yürütmeyi durdurma kararı da ihlal ediliyor. Mahalleliler tesisin kamu hizmeti değil, kamuya ayrımcılık yaptığından şikâyetçi. Beyoğlu Kent Savunması da, mahkeme kararını sembolik olarak yerine getirmek için 'mühürleme eylemi' düzenleyecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 40 yıllık evinizde perdeleri bile açamaz hale gelmişsiniz... Dokunacak kadar yakın olduğunuz bir bina dikilmiş, hemen önünüze... Eviniz balık kokuyor, pencereleriniz yağ içinde...

Sıcak yaz akşamlarında Boğaz manzarasına karşı biraz nefes almak için oturduğunuz banklar artık yok; manzaranın tadını çıkarmak için bir 'tesis'te çay içmeye mecbur bırakılmışsınız... Köpeğiniz 13 yıldır gün aşırı gezdiği parka alınmıyor; bir bekçi "Giremezsiniz" diye önünüze dikiliveriyor... Çünkü bir belediye tesisi, Osmanlı zamanından bu yana 'yangın yeri' olarak bilinen kamusal alanda bütün bir mahallenin geleneğini ters yüz etmiş; 'yangın yeri'ni, yani parkı, özel bahçesi haline getirmiş... Gerekçe olarak da 'kamu güvenliğini sağlama' ve 'yaşam kalitesini yükseltmek' gösterilmiş...

Roma Parkı'nın büyük bir kısmı, belediye tesisinin 'bahçesi' olarak 'ayrılmış' durumda.

İstanbul Beyoğlu’nun nadir yeşil alanlarından ve SİT alanı olan, altında Roma dönemine uzanan arkeolojik kalıntılar bulunan ve Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) mahkeme kararlarına rağmen ısrarla bir 'sosyal tesis' inşa ettiği Roma Bahçesi’nden söz ediyoruz. Roma Bahçesi'nin halka açık bir park olarak mahallelinin uğrak yerlerinden biriyken, bir belediye sosyal tesisinin 'işgali altında kalmasına' giden hukuki sürecin karmaşık bir geçmişi var.

MAHKEME KARARI AÇIK: MÜHÜRLENMESİ GEREKİR

Fakat gelinen noktada şurası net: İnşaat hakkında yapılan şikayet sonrasında, tesisin yapı ruhsatı Beyoğlu koruma planlarına aykırı bulunarak iptal edildi. Son olarak da, 15 Şubat’ta yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bu karar, tesisin işletmesinin durdurulmasını öngörüyor. İlgili kent planları da yeşil alanın korunması ve yapı inşa edilmemesi için iptal edilmişken, esasa ilişkin kararla tesisin tamamen mühürlenmesi bekleniyor. Beyoğlu semt sakinlerinin açtığı davanın avukatı Pervin Çelik de, “Bu bir ara karar olmakla birlikte yasal olarak Belediye bu karara uymaya mecbur ve kararın gereği olarak tesisi mühürlemesi gerekir. Buna rağmen halen işletmeye açık tutulması Belediye’nin mahkeme kararının gereğini yapmadığı anlamına geliyor” diyor.

Parktaki çalışmalar sürerken, buldozerin hemen yanında öylece duran yivli bir Roma sütunu dikkat çekiyor.

'DÜĞÜN EVİMİN İÇİNDE Mİ YAPILACAK?'

Ancak İBB, üzerinden bir aydan uzun süre geçmesine rağmen mahkemenin yürütmeyi durdurma kararını yerine getirmiş değil. Tesis hâlâ açık. Tesisin önüne 'kondurulduğu', çatısına dokunacak kadar yakın olan apartmanda yaşayanlar ise tedirgin. Zira mahkeme kararına rağmen, her gün belediyeden yetkililerin gelip ölçü aldıklarını söylüyorlar. Girişteki "Düğün yapılır" duyurusunun ne kadar gerçek olduğunu merak ediyor, o düğünlerin 'evlerinin içinde' gibi bir gürültüye yol açmasından korkuyorlar.

'EVİM BALIK KOKUYOR'

Binanın hemen altına tesisin arıtma filtresinin yerleştirilmesi çok büyük rahatsızlık yaratmış. Biri, "Camı açınca ev balık, et kokuyor. Dumanlar çıkıyor. Camlarımız, kapılarımız yağ içinde" diyor. Bir diğeri, evinin içinin görülmemesi için perdeleri sürekli kapalı tuttuğunu anlatıyor. Bir diğer mahalleli, "Tesisi kendilerine yaptılar, tellerle çevirdiler. Eskiden gidip serinlerdik, şimdi neden tesise para vereyim? Hani kamu yararınaydı?" diye soruyor.

Belediye Roma Bahçesi'ni 'işgal etti', Cihangir parkını geri istiyor!Belediye Roma Bahçesi'ni 'işgal etti', Cihangir parkını geri istiyor!

BEKÇİNİN KARARDAN HABERİ YOK!

Roma Parkı'nda bir zamanlar gün aşırı köpek gezdiren bir Cihangirli de geçen hafta 'bekçi engeli'ne takılmış. Köpeği parka girmek istediğinde, tesisin güvenlik görevlisi onları durdurmaya çalışmış. Mahkeme kararından haberi olmadığını söylemiş...

'MÜHÜRLENECEK'

Hal böyleyken, Cihangirliler kamu hizmeti adıyla yapılan tesisin bizzat semt sakinlerine karşı ayrımcılığa yol açtığına inanıyor. Hukukun yerine getirilmesini, mahkeme kararının uygulanmasını ve parklarının kendilerine geri verilmesini istiyorlar. Beyoğlu Kent Savunması da bu duruma dikkat çekmek için yarın (25 Mart) bir eylem düzenleyecek. Eylemde tesis, sembolik olarak mühürlenecek...

Roma Parkı'nın eski hali