Yeni İnek Şaban: Rol beni korkuttu

Hababam Sınıfı müzikal olarak uyarlandı. Genç oyuncu Bucan Ekin Şimşek İnek Şaban'ı canlandırıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  Hababam Sınıfı bu kez tiyatro sahnesinde. Rıfat Ilgaz’ın bu eseri, dört kitabından orijinline sadık kalınarak BKM tarafından her cumartesi tiyatroda sahneleniyor. Müzikal olarak uyarlanan oyun bambaşka bir ‘Hababam Sınıfı’ vadediyor seyirciye. Kemal Sunal, Tarık Akan, Münir Özkul, Halit Akçatepe gibi ustaların yerine bu kez okul sıralarını 12 genç oyuncu dolduruyor. Onur Apaydın, Gizem Kandemir, Arda Başkan, Harun Reisoğlu, Aykut Yılmaz, Yiğit Yapıcı, Atakan Gökoğlan, Umutcan Vicnelioğlu ve dahası. Oyunda ‘İnek Şaban’ı genç oyuncu Bucan Ekin Şimşek canlandırıyor. Şimşek “Bu karakteri üstat oyuncular oynamış. Onlardan sonra benim canlandırmam müthiş bir duygu. Ama önce nasıl bunun altından nasıl kalkacağım diye biraz korktum” dedi.

Karar'dan Işıl Çalışkan'a konuşan Şimşek, " ‘Hababam Sınıfı’ Rıfat Ilgaz’ın yazdığı romandan uyarlandı. Yönetmenimiz Murat Karasu ‘Bu romanlardan üç-dört oyun daha çıkar’ diyor. Sinema filmleri daha komik. Metinde ise çocuklar daha asi ruhlu. Lise öğrencileri oyunda daha genç kesimden seçildi. Filmde olan çoğu sahne metinde yok. Esere sadık kalarak birebir doğru orantıda ve de canlı müzik eşliğinde dans ederek oynuyoruz. Kostümünden dekoruna, insanların konuşma biçimine kadar eskiye sadık kalıyoruz. 1985’te de sahne uyarlaması var. O dönem üç yıl boyunca kapalı gişe sahnelenmiş. O dönemden beri yarı profesyonel, amatör tiyatrolarda oynanmış. Kült bir eser olduğu için ve filmin de büyük etkisiyle yapılması riskli bir proje..." dedi.

'NE OLDU, KORKTUN MU?'

"Prova süreci başladığında bir süre sonra hoca hep bana okutmaya başladı İnek Şaban’ı" diyen Şimşek role seçilmesini "Bir gün prova çıkışı hocanın peşinden gittim, ‘Hocam rolü bana mı vereceksiniz?’ dedim. ‘Ne oldu korktun mu?’ deyince ben de ‘Yok hocam hazırlıklı olayım en azından, çalışırım’ dedim. ‘Bakarız’ diye geçiştirdi. Sonra roller açıklandı ve bana verdi rolü" sözleriyle anlattı.

"İnek Şaban’ı oyarken çekinceniz oldu mu?"sorusunu yanıtlayan Şimşek, "Çok sevindim. Güzel bir karakter. Bu kadar üstad oyuncular oynamış. Onlardan sonra benim oynamam müthiş bir duygu. Ama nasıl bunun altından kalkacağım diye biraz korktum. Daha öncesinde benim yarattığım bir karakter vardı. Okuldaki oyunlarda da kullandığım bir karakterdi. Arkadaşlarım da çok severdi. O karakteri İnek Şaban karakteriyle bütünleştirdim, biraz da törpüledim. Gözlük taktım saçları ortadan ikiye ayırdım. Çalışkan bir tiple birlikte biraz saflık ekledim" dedi.

'İnek Şaban' rolünü komik ve eğlenceli oynamaya çabaladığını belirten Bucan Ekin Şimşek şunları söyledi:

"Hababam Sınıfı komedisinin içinde dram da var. Herkes yatılı okulda okuyor. İnek Şaban mesela... Köyden gelmiş okumaya. O yüzden deli gibi çalışan bir çocuk aslında. Çalışmak zorunda. Sürekli dalga geçiyorlar ama yine de ekibe alıyorlar. Dünyanın bir çok yerinde ‘Hamlet’ de oynanıyor ama hepsi bambaşka yorumlanıyor. İnek Şaban’ın komik ve eğlenceli olması için çalıştım.

Hababam Sınıfı ve Kemal Sunal’ın İnek Şaban’ı kült olmuş ve çok seviliyor. Sonsuz saygı duyuyorum, onun yeri bambaşka... Bizim oynadığımız oyunda kimse kimsenin taklidi ya da benzeri değil. Ben bu rolü aldıktan sonra ‘Hababam Sınıfı’nı izlemeyi bıraktım. İzlersem ve ondan bir şeyler alırsam taklit olacaktı. İzleyenler ‘Kemal Sunal’ın yarattığı bir İnek Şaban vardı ama bu da başka tatta oldu’ diyor. Benim de hoşuma gidiyor bu geri bildirimler."