Erzincanlı 'Zach' New York'u fethetti

Erzincanlı Zach, hayalini gerçekleştirdi: Newyork'ta restoran ve gece kulüpleri var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 21 yaşındayken bir fotoğrafını görerek sevdalandığı New York’a 16 yıl önce cebinde sadece 200 dolarla giden Erzincanlı ‘Zach’ Erdem, bugün iki restoran, iki gece kulübü ve bir otelin sahibi oldu. Erdem, yılda 10 milyon dolar kazanıyor. Restoranları 75 Main, Kozuhampton, gece kulüpleri Am Southampton, Summer House’da Leonardo Di Caprio, 50 Cent, Jenifer Lopez, Hugh Jackman, Sophia Vargara, Justin Bieber, Beyonce, Jay Z gibi isimleri ağırlıyor. Leonardo Di Caprio ile arkadaş, Kim Kardashian doğum gününde hediye göndermeyi ihmal etmiyor. Alman TV kanalı Pro7, onu ve mekanlarını üç gün boyunca çekerek şehrin belgeseline ekleyip, yayınladı. 40 yaş altı başarılı iş adamı ödülünü aldı.

"Erzincanlıyım. Ailem hayvancılıkla geçinirdi. Ben de çobanlık yapardım. 6 erkek kardeştik. Koyunları otlatma görevi ne hikmetse hep benimdi. Ufak siyah çantam vardı; annem içine ekmek, peynir domates koyardı. Niye her gün sıra bende, niye çobanlığı hep ben yapıyorum diye isyan halindeydim. Buradan gitmezsem çoban olarak öleceğim derdim. Bir gün koyunları yaylaya götürürken tren rayının orada bir gazete gördüm. 11 yaşındayım. Üstünde yüksek binaların olduğu bir fotoğraf vardı. Bir anda kilitlendim, içine girdim sanki o fotoğrafın. O kareden bir daha hiç çıkmadım. Gazeteyi götürüp sakladım" diyen Erdem hayat hikâyesini "Ağabeyim askerlik dönüşü İstanbul’a gitti. Esenyurt’ta inşaat işçiliği yapıyordu. Çağırınca koştum, liseyi okurum diye. Liseyi inşaatlarda çalışarak okudum, sonra Trakya Üniversitesi Turizm ve Otelcilik bölümünü kazandım. Bir yıl devam ettim. Hem okuyorum hem de barmenlik yapıyorum üç yıldızlı bir otelde. Odamın her yerini Manhattan fotoğraflarıyla kapladım. Sanki gerçek Manhattan, dışarısı kurguydu.

Pasaport çıkardım. Arkadaşlarım dalga geçiyor. Pasaport çıkarıp Erzincan’a mı gideceksin diye. Üniversite ikide öğrenci vizesi almak için Taksim’de bir ajansa gittim. Amerika’da kayıt yapmak için bir okul buldular bana. En ucuz okulu seçtim. ‘Bunun orada yaşamak için seçildiğini anladılar, son dört yıldır bu okula vize vermiyorlar’ dediler. Param yoktu, ‘Siz yine buna başvurun’ dedim. Vizeyi verdiler! Ağabeyim duyunca çok kızdı, bağırdı tabii. Dil bilmezsin, iz bilmezsin, ölürsün oralarda dedi. Biraz para biriktirmiştim. Annemle helalleştim, yıllarca görüşemeyebiliriz beni merak etme dedim. Uçağa atladığım gibi Amerika..." sözleriyle anlattı.

Milliyet'ten Songül Hatısaru'ya konuşan 'Zach' Erdem " Hayatımda ilk defa uçağa New York’a gelirken bindim. Heyecandan öleceğim. Uçaktan indik güvenliği geçtim. Cebimde 200 dolar. Telefon yok, olsa da arayacağım kimse yok, İngilizce yok, olsa da konuşacağım kimse yok. İki gün havaalanından çıkmadım. Üçüncü gün cesaretimi topladım. 13.50 dolarlık biletle bir otobüse bindim. 42. Cadde’de Grand Central’ın orada indim. Öyle kaldım" diyerek ilk günlerini anlatırken ilk çalışma deneyimini şu sözlerle anlattı:

"New York’taki Nello yılların klasiği ve en ünlü restoranlardan biliyorsunuz. 75 Main’de çalışırken, ‘Nello’nun yazlığı açılıyor’ dediler. Gidip iş başvurusu yaptım. Nello beni işe aldı. Kısa sürede genel müdür yaptı. 300 kişilik restoran, bahçesi, özel odaları var. Çok zorlandım. Uykusuz çalıştım. Bunun üzerine beni 62. Cadde Madison Aveanue’daki ana Nello’ya getirdi. 6 yıl çalıştım. Yöneticisi olarak. Aylık maaşım 10 bin dolardı. Bir kuruş harcamazdım. Nello’nun deposunda yatıp kalkıyordum. Yeterli birikimim vardı artık. Amacım zaten hep vardı.

İlk çalıştığım yeri satın aldım. Ardından ikinci çalıştığım yer olan Nello’nun yazlık yerini satın aldım. Yıktım butik otel yaptım. Hampton’da 4 mekanım var şimdi. Restoranlarım; 75 Main, Kozu, Summer House ve Am Southhampton adlı iki de gece kulübü, bir de Hotel ZE adlı butik otelim var. Amerikan Eski Başkan Yardımcısı Joe Biden her yaz Hampton’a bir haftalığına gelir ve bizde kalır. Hampton Bodrum gibi bir yer, üç ay sezon. Yanımda 320 kişi çalışıyor. Önemli aileler çocuklarını kulübe almam, göz kulak olmam için beni arıyorlar şimdi. Yazlık mekanda yılda 10 milyon dolar ciro yapıyorum. Ama New York’taki yer açılınca tek başına 30 milyon dolar ciro yapacak."

'ŞEHRİN EN İYİ İTALYAN RESTORANI SEÇİLDİK'

"Yılın 12 ayı çalışacak mekanları devreye sokmak istiyorum şimdi. New York’ta büyük bir kulüp ve otel açıyoruz. Bu kulüp 1960’larda doğmuş ve döneminin hiti olmuş. Şimdi o kulübü yeniden canlandıracağız ve New York’ta gece hayatında trendleri belirleyecek bir yer olacak. Şu anda anlaşma aşamasındayız. Kardeşim Ali yanımda. Hampton’da bana çok yardımcı oluyor. Onun da yardımı ile dünyaya açılıp farklı şehirlerde mekanlar açacağım" di işlerini büyütmek istediğini vurgulayan Erdem sözlerini, "Şehrin en iyi İtalyan restoranı seçildik. Restoranın karşısındaki bankta oturup ağlıyordum, burası gerçekten benim mi diye... Benim olduğunu şişen banka hesabımdan anlıyordum. Günde bin insan girip çıkıyordu mekana. Derken Kardashians Şov tartışması çıktı. Bir bölüm insan imza topladı, ‘Kardashians kardeşleri burada istemiyoruz’ dediler. Benim mekanımda şovu istedikleri kadar çekebilirler, dedim. Kapılarını ilk açan işadamı ben oldum onlara. Şovun restoran bölümlerini benim mekanımda çektiler. 75 Main daha da ünlendi. Fenomen oldu" diye bitirdi.