Mafya efsanesi bitti: Limondan çıkmış!

İtalya'da mafyanın doğuşuna ilişkin yapılan yeni bir araştırma 'vatanseverlik' efsanesini çürüttü: 19’uncu yüzyılda Fransız istilasına karşı gösterilen direnişten doğmasıyla övünen mafya, aslında Sicilya’da limon çiftliklerinin değerlenmesi yüzünden ortaya çıkmış!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 'Mafya' denince akla ilk gelen Sicilya çıkışlı 'Cosa Nostra' isimli suç organizasyonu hakkındaki 'efsane' çöktü. Filmlerin, romanların ve bilimsel çalışmaların konusu da olan dünyanın bu en büyük mafya örgütünün 19’uncu yüzyılda Sicilya’da Fransa istilasına karşı yapılan çete savaşlarında ortaya çıktığı iddiası Cosa Nostra üyeleri tarafından her zaman 'gururla' dile getirilirdi. Cosa Nostra kökenlerini 'özgürlük savaşı' efsanesine dayandırsa da mafya hakkında 19’uncu yüzyılda ortaya çıkan belgelerde bu örgütün daha çok cinayet, gasp ve haraç olayları ile kayıtlara geçtiği görülüyor.

Son olarak Journal of Economic History isimli dergide yayınlanan bir araştırmada Mafya’nın çıkış nedeninin 'limon' olduğu belirtildi. Daha önce de dile getirilen bu iddiayı Belfast Üniversite’sine bağlı araştırmacılar bu kez bilimsel verilere dayandırdı. Tarihsel kaynaklar üzerinde yapılan araştırmalara göre mafyanın organize bir suç örgütü olarak ortaya çıkmasıyla Sicilya’da Limon üretiminin başlaması arasında sıkı bir bağlantı var.

İskoç doktor James Lind, denizcilerde görülen iskorbüt hastalığının nedeninin C vitamini eksikliği olduğunu 18’inci yüzyıl sonlarında tespit edince limonun değeri bir anda arttı. Avrupa’da limon üretilen nadir yerlerden biri olan Sicilya’da limon tarlaları hızla değer kazandı. 1795'te Sicilya’daki Messina limanından ihraç edilen limonsuyu miktarı 740 varilken bu rakam 1850’ye gelindiğinde 20 bin varile çıkmıştı. Limon ağaçları çok geç yetiştiğinden limona olan talep arz edilenin çok üstündeydi. Limon fiyatları fahiş miktarlara ulaştı. Bir limon tarlasından kazanılan para, üzüm, buğday ya da zeytin tarlalarından kazanılan paranın 60 kat fazlasıydı.

DEVLET LİMONU KORUYAMAYINCA...

Ancak limon üreticilerinin bir sorunu vardı. Limonlar diğer tarım ürünlerine göre çok kolay çalınabiliyordu. Bir gecede bir limon tarlası boşaltılabiliyordu! Altın gibi kıymetlenen limon tarlalarının korunması gerekiyordu. Devletin gücü ise korumaya yetmiyordu. Üreticiler çareyi o yıllarda Sicilya'da bolca bulunan 'di Campieri' isimli silahlı çetelerde buldu. Di Campieri kiralayamayan çiftlikler hemen yağmalanıp yok ediliyordu. Die Campieri gücünün farkına vardı ve üretici ile ihracatçı arasına giren mafya, çiftlikleri birer birer ele geçirmeye başladı. O ünlü 'mafya' böylece doğmuş oldu. Bu, modern dönemlerde de mafyanın kullandığı bir yöntem olmaya devam etti. (Kaynak: Karar)

Etiketler italya mafya limon