Açlığa çare kent bahçeleri

Kent bahçeleri bizi açlıktan kurtarır mı? Brexit'in çaresi plastik vergisi mi oldu? Hepsi Yeşil Gündem'de....

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -ABD Jeofizikçiler Birliği tarafından basılan uluslararası bir bir araştırmaya göre kent bahçeleri gelecekte  açlıkla mücadele ve iklim değişikliğine adaptasyon için kritik bir rol oynayacak. Dünyanın Geleceği (Earth's Future) drrgisinde yayınlanan makaleye ABD'nin Arizona State, Kaliforniya Berkeley gibi kalburüstü üniversitelerinin yanı sıra Çin'den Tsinghua Üniversitesi, Google ve ABD Eğitim Bakanlığı gibi

Araştırma ekibine göre kent bahçelerinde yapılan  ekosisteme dört farklı başlıkta yıllık 33 milyar dolarlık  ekonomik katkı sağlıyor.  Kent bahçeciliği sayesinde 100–180 milyon ton gıda üretilebiliyor. Saatte 14-15 milyar kilowatt enerji tasarrufu yapılabiliyor, 100 ila 170 bin ton da azot (nitrojen) depolaması yapılabiliyor. Dördüncü madde olarak da 45 ila 57 milyar metreküp de su tasarrufu yapılabiliyor.

ASYA VE AFRİKA'DA DA POTANSİYEL VAR

Araştırmada ABD için yapılan modellemede 9 milyon hanede kullanılan klimanın sarfettiği elektriğe eşdeğer enerji tasarrufu yaparak 180 milyon tonluk gıda üretimi yapabilecek. Makalenin yazarlarından biri olan Arizona State Üniversitesi öğretim üyesi Doçent Matei Georgescu, kent bahçelerinde üretilen gıda dünyada üretilen gıdanın yüzde 10'una tekabül ettiği için kent bahçeleri ancak kısmi bir çözüm olabilir diyor. Georgescu, özellikle ABD, Çin, Brezilya, Almanya ve Japonya gibi ülkelerde büyük potansiyel olduğunu söyleyen  Georgescu sadece ABD'de 2 milyon hektardan fazla  arazi potansiyeli olduğunu vurguluyor.  Georgescu, özellikle Afrika ve Asya ülkelerinin de kent bahçelerindeki potansiyeli görmelerini umduklarını ifade ediyor. BM verilerine göre , 2050 yılında Asya ve Afrika'da yaşanacak yeni kentleşmeyle beraber dünya nüfusunun üçte ikisi şehirlerde yaşayacak.  Uzmanlar ise kent bahçeciliğinin gelecekteki küresel gıda krizine ve kürsel ısınmaya da çarelerden biri olabileceğini savunuyor. Bilim insanları sadece ABD'de kent bahçeleriyle sağlanacak polen dağıtımıyla bitki döllemesi azot ve iklim düzenlemesi, enerji tasarrufu, haşere ilaçlarının (pestisit) kontrolü, toprak yapılandırması gibii hamlelerle 80- ila 160 milyar dolarlık ekonomik bir katma değer yaratacağına  ve çatılara ekilen ürünlerin küresel ısınmaya sebep olan ısı adacıklarını sınırlandırabileceğine  işaret ediyor.


Avrupa plastiğe vergi koyuyor

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yakında plastik çöp vergisi yürürlüğe girebilir. Avrupa Birliği Komisyonu'nun bütçeden sorumlu üyesi Günther Oettinger, Brüksel'de yaptığı açıklamada, komisyonun plastik atıklara   vergi uygulanıp uygulanamayacağını değerlendireceklerini. Oettinger, plastikten elde edilecek vergi gelirinin doğrudan AB bütçesine dahil edilebileceğini söyledi. Avrupa'da açığa çıkan plastik çöplerin çevre ve denizler için büyük bir tehlike oluşturduğunu kaydeden Oettinger, hedefin bu çöp miktarının azaltılması olduğunu belirtti.

Oettinger aynı zamanda emisyon ticaretinden elde edilen gelirin de AB üyesi ülkelerin bütçesine değil, AB bütçesine aktarılması önerisini gündeme getirdi. Oettinger, bu şekilde Birlik üyesi ülkelerin AB bütçesine yaptığı ödemelerin de azaltılabileceğini belirtti.

Oettinger plastik vergisi önerisini İngiltere'nin AB'den çıkışına (Brexit) karşı bir formül olarak da savunuyor. AB'den çıktıktan sonra İngiltere birlik bütçesine bir katkı sağlayamayacak. Bu durumda AB'nin bütçesinde 13 milyar dolarlık bir gedik açılması anlamına geliyor. AB buna ek olarak emisyon ticareti girişiminden elde edilen gelirin, çevre politikaları AB tarafından kuruumsal olarak belirlendiği için, üye ülkelere değil, birlik bütçesine aktarılması gerektiğini söylüyor.

'PLASTİK MUSİBESİTİNİN ÜSTESİNDEN GELECEĞİM'

Oettinger yeni vergiyle Baltık, Kuzey Atlantik Akdeniz ve okyanuslardaki canlı yaşamının korunabilmesi için Avrupa'nın da plastik tüketimini azaltması gerektiğine dikkat çekiyor. İngilter'de Maliye Bakanı Philip Hammond, Kasım ayında ülkenin yeni bütçesi açıklandığında plastiğe koyacağı vergiler ve tek kullanımlık malzemeler için verilecek harçlarla ortaya çıkan atık miktarını azaltabileceklerini ve "plastik musibetinin" üstesinden gelebileceğini söylemişti. Bu arada İskoçya da kulak temizleme çubuklarında plastik madde kullanımını yasaklıyor.

Büyük Okyanus’ta çöpler ABD’nin yüzölçümünün yaklaşık iki katına tekabül eden bir yüzölçümünü kaplıyor. ABD’li okyanus bilimcisi Charles Moore’a göre, Kaliforniya kıyılarından Japonya’ya uzanan okyanus alanında yaklaşık 100 milyon ton civarında atık var. Dünyada her yıl 450 milyar metreküp arıtılmamış ya da kısmen arıtılmış çöp ile endüstriyel ve tarımsal atık denize bırakılıyor. Bu atıkların yüzde 50’si plastik. Denizlere bir saatte atılan çöp miktarı ise 675 bin kilogram. Uzmanlar,  Önlem alınmazsa gelecek 10 yıl içinde bu alanın da iki katına çıkabileceği belirtiyor.