Köye 7 taş ocağı yapıldı: Kuşlar bile burayı terk ediyor!

Bin 400 nüfusa sahip Danamandıra köyünde 7 taş ocağının 5'i faal durumda, 2 taş ocağı için inşaat çalışmaları devam ediyor. Köylüler her gün mahallelerinden geçen iş makinelerinden, patlatılan dinamitlerden şikâyetçi. Uzun yıllardır köyde yaşayan Hatice Erdoğan Başpınar "Patlatılan dinamit sesinden dolayı kuşlar bile köyümüzü terk ediyor" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Silivri ilçesine bağlı Danamandıra köyünün içinden her gün onlarca hafriyat kamyonu geçiyor. Hafriyat taşıyan kamyonlar köyün içindeki caddeyi kullanarak çevredeki taş ocaklarına gidiyor. Köylüler çocuklarını iş makineleri ezecek korkusuyla sokağa çıkartmıyor. 450 hanesi olan köyde hayvancılık ise neredeyse bitmek üzere. 45 yıldır burada yaşayan 65 yaşında Hatice Erdoğan Başpınar, dinamitlerle patlatılan taş ocaklarına tepki gösterirken, “Korkudan salavat getiriyoruz. Kuşlar bile bu sesten dolayı köyümüzü terk ediyor” diyor.

Hatice Erdoğan Başpınar

400 KİŞİLİK KÖYDE 7 TAŞ OCAĞI...

Danamandıra köyünde yaklaşık bin 400 kişi yaşıyor. Köyün çevresinde 7 taş ocağı bulunurken 5'i ise de faal durumda. Köyün sakinleri, caddeden neredeyse dakikada bir geçen hafriyat kamyonlarından ve patlatılan dinamitlerden rahatsız. Yetkililere sesini duyuramayan köylüler, aylardır basın açıklaması yapıyor. Köylüler dinamitlerle patlatılan taş ocaklarına ve hafriyat kamyonlarına 'dur demek' için bu kez bugün saat 13.00'te İstanbul'daki Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nde toplanacak.

'KUŞLAR BİLE BURAYI TERK EDİYOR'

45 yıldır burada yaşayan Hatice Erdoğan Başpınar, patlatılan dinamitlerden dolayı her gün deprem olduğunu düşüncesine kapıldıklarını söylüyor. Başpınar yaşadıkları şöyle anlatıyor: “Deprem oldu korkusuyla salavat getiriyoruz. Buradaki küçük çocuklar bile uyuyamaz hale geldi. Bir dinamit patladığında kuşlar bile burayı terk ediyor. Toz ve topraktan dolayı hayvanlarımız otlamıyor. Hayvancılığı bile bıraktık. Bahçelerimizde hiçbir şey yeşermiyor artık. Her yer kupkuru toprak... Çocuklarımızı sokağa çıkartamıyoruz. Önceden çocuklarımız mahallede, sokakta top oynardı. Şimdi bir tane çocuk bile sokakta yok. Mahallede çocuk görmeyi özledik. İnsanlar İstanbul'da çocuklarımız kaçırılacak diye sokağa çıkartmıyor. Buradaki insanlar ise kamyonlar çocuklarımızı çiğneyecek diye çıkartmıyor.”

'PATRONLAR ELLERİNİ KÖYÜMÜZDEN ÇEKSİN'

“Cennet köyümüzü cehenneme çevirdiler” diyen Başpınar son olarak şöyle devam ediyor: “Yollarda her gün kamyon araçları geçiyor. Mahallelerimiz şantiye alanı gibi. Ormanımıza dahi gidemiyoruz. Hem dinamit seslerinden hem de yollardan vızır vızır geçen iş makinelerinden dolayı çeşmelerimize gitmeye korkuyoruz. Kahvelerde çay içenler kahvelerinin üstünü elleriyle kapatıp öyle çay içiyorlar. Yoksa çay bardağı hemen tozla doluyor. İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne ne olursa olsun sesimizi duyuracağız. Buna son verilsin diyeceğiz.”