İşçiler: Babalık öğrenilebilir bir şeymiş

AÇEV ve Çankaya Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği "Babalık Destek Eğitimi Programı" ilk mezunlarını verdi. Eğitime katılan temizlik işçileri babalığı yeniden öğrendiklerini söylüyorlar.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Çankaya Belediyesi ve Anne Çocuk Eğitim Vakfı'nın (AÇEV) ortaklaşa düzenlediği "Babalık Destek Eğitimi Programı" ilk mezunlarını verdi. Belediye'nin İmrahor'daki temizlik işleri şantiyesinde düzenlenen derslere yüze yakın temizlik işçisi katıldı. On hafta süren derslerde 3-6 ile 7-11 yaşları arasında çocuğu olan babalar çocuk gelişimi konusunda eğitim gördü.

BAŞLANGIÇTA EĞİTİME MESAFELİ YAKLAŞTILAR

Çocuk yetiştirme görevinin yalnızca annenin sorumluluğunda olmayıp, babaların da eşit şekilde sürece katılması gerektiğine dair bilgilerin verildiği dersler hem eğlenceli hem de verimli geçti. Anneye mektup gönderme, cinsiyet rollerinin oluşması eğitimi, çocuklara öykü okuma ödevleri gibi birçok etkinlik ile babalara çocukların gelişimindeki rolleri öğretildi.

İşçiler, on hafta süren babalık eğitiminin oldukça eğlenceli geçtiğini söylüyor.

Babalık eğitimi için konuk olduğumuz temizlik işçileri, başlangıçta eğitime mesafeli yaklaştıklarını söylüyorlar. Akşam sekiz ile sabah beş arasında çalışan işçilerin en büyük sorunu çocuklarıyla vakit geçirememek. Eğitimden önce çocuklarıyla yeteri kadar ilgilenmeyen ve eşlerine yardım etmeyen babalar, eğitimden sonra 'asıl babalığın ne olduğunu' anladıklarını söylüyorlar.

'KENDİMİ İYİ BABA SANIYORDUM'

AÇEV ve Çankaya Belediyesi'nin ortaklaşa organize ettiği programın derslerini bu alanda eğitilmiş gönüllü öğretmenler üstlendi. 15 kişiden oluşan 7-11 yaş arası çocuğu olan babaların grubunun hocası sınıf öğretmeni Zekeriya Doğan program boyunca yaşadıklarını anlattı.

Sınıf öğretmeni Zekeriya Doğan AÇEV adına eğitimleri gönüllü olarak verdi.

'Baba para kazanır' kısır döngüsünden babaları çıkarmayı çalıştıklarını söyleyen Doğan şunları söyledi:

"Bu proje sayesinde babaların hayatlarına dokunabildik. Sağlıklı iletişim kurmalarını sağlayarak evlerindeki rollere ilişkin farkındalık yarattık. İlgilendiğim grupta iki hafta önce bir işçi arkadaşımız, 'Hocam eve girdiğimde muhakkak işteki stresi çocuklara yansıtır onları azarlardım. Şimdi azarlamıyorum. Nasıl olduklarını sorup onlarla oyun oynuyorum' dedi. Ben bu eğitimleri almadan önce kendimi de iyi baba sanıyordum. Eğitimleri vermeye başladıkça eksiklerimin olduğunu, istemeden de olsa çocuklarımızı bazı şeylerden eksik bıraktığımızı gördüm."

'EŞİMLE 21 YIL SONRA YENİDEN TANIŞTIM'

Temizlik işçisi olarak sekiz yıldır çalışan iki çocuk babası Abdullah Koşar, "Yalan yok başlangıçta babalığımı sorgulatmam" dediğini eğitimle her şeyin değiştiğini söylüyor. "Eğitimde anladım ki hanıma çok yüklenmişiz" diyen Koşar şöyle devam etti:

Temizlik işçisi Abdullah Koşar (solda) “Yalan yok başlangıçta babalığımı sorgulatmam” dediğini eğitim sonrası fikrinin değiştiğini söylüyor.

"Önceden çocuklarımla ilgilenmiyordum, onlar da bana soğuk davranıyordu. Bu eğitimden sonra çocuklarımın bana sıcak davrandıklarını, boynuma sarıldıklarını gördüm. Yani bu dersler çocuklarımla ilişkimi geliştirdi mesafemi kırdı. Eşimle 21 yıl sonra yeniden tanıştım. Evli olduğumuz halde bir sürü eksiğimiz olduğunu, bu derste anladım."

'ÇOCUĞUMUN ALTINI HİÇ DEĞİŞTİRMEDİM, KOMŞULARI ÇAĞIRIYORDUM'

Temizlik şantiyesinde şoför olarak çalışan Deniz Altunışık da iki çocuk babası. AÇEV desteğiyle derslerin başlayacağını duyduğunda, "Ne gerek var" dediğini aktaran Altunışık, derslerin terapi gibi geçtiğini söyledi. "Babalığı çalış, getir yesinler" gibi gördüğünü fakat eğitimle çok şeyin değiştiğini söyleyen Altunışık şöyle devam etti:

Deniz Altunışık (solda) arkadaşlarının özel hayatlarını eğitimde anlatabilir hale geldiğini ve arkadaşlarını daha iyi tanıdığını söyledi.

"Bu eğitim sayesinde çalışma arkadaşlarım özel hayatlarını, evlerinde yaşadıklarını burada anlatabilir hale geldi. Bu kurs sayesinde arkadaşlarımı da tanıdım. Bu dersler çocuğun doğduğu anda ya da öncesinde başlaması gerekiyor. Ben çocuğumun altını hiç değiştirmedim mesela komşularımı çağırıyordum. Çocuğun altı pişiyor bekliyorduk. Bu eğitimi o zaman alsaydım çocuğuma daha ilgili olurdum. Şimdi bunu tamamlamaya çalışıyorum."

'BABALIĞIN ÖĞRENİLEBİLİR BİR ŞEY OLDUĞUNU GÖRDÜM'

Eğitim başlamadan önce, "Herkesin babalığı kendi vicdanıdır" dediğini, bunun böyle olmadığını dersler ilerledikçe gördüğünü söyleyen Levent Gülmez bir çocuk babası. Evde eşine ve çocuğuna nasıl davranması gerektiğini eğitim sayesinde gördüğünü söyleyen Gülmez şöyle devam etti:

"Gece çalıştığımız için sabah yatıyordum. Çoğu zaman çocukla ilgilenmiyordum. Kitap okurken onun da kitaba yöneleceğini, bize nasıl güvenmesi gerektiğini öğrendik. Ben babamdan sevgi görmedim. Kızmazdı ama sarılmazdı da. Ben de kısmen öyleydim. Şimdi ara sıra durduk yere gidiyorum çocuğuma sarılıyorum. Babalığın öğrenilebilir bir şey olduğunu gördüm."

Diğer işçiler de babalık destek programından Ocak 2018’de açılacak yeni dönemde yararlanabilecek.

EĞİTİMLER DEVAM EDECEK

AÇEV ve Çankaya Belediyesi'nin babalık destek eğitim programı Ocak 2018'de diğer çalışanlarla devam edecek. 15'er kişilik baba grupları, haftada bir gün 2,5 saat bir araya gelmeyi sürdürecek.