Soğuk Savaş'ın 'şov kızı' Christine Keeler öldü

Soğuk Savaş döneminde hem İngiltere Savaş Bakanı Profumo hem de bir Sovyet casusuyla ilişkiye girdiği ortaya çıkınca, İngiltere'de hükümetin düşmesine neden olan Christine Keeler, hayatını kaybetti. Keeler ve Profumo'nın yaşadıkları romanlara ve sineme filmlerine konu olmuştu. Keeler, kendisini 'şov kızı' olarak niteliyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 1960'larda hem İngiltere Savaş Bakanı hem de bir Sovyet casusuyla ilişkiye girmesiyle İngiltere'de iktidarın değişmesini tetikleyen Christine Keeler, 75 yaşında hayatını kaybetti.

Christine Keeler, 1963 yılında manşetlerden düşmeyen ve hala hafızalardan silinmeyen casusluk ve seks skandalının başrol oyuncularından biriydi.

Kendisini 'şov kızı' diye niteleyen, Keeler'in 1961'de hem İngiltere'nin Savaş Bakanı John Profumo hem de Sovyet Askeri Ateşesi Yevgeny İvanov'la ilişkiye girdiği ortaya çıkmıştı. Bu olay İngiltere'de önce Profumo'nun ardından Başbakan Harold Macmillan'ın da istifasına uzanan bir dizi gelişmeye yol açmıştı.

MUHAFAZAKAR PARTİ SEÇİMLERİ KAYBETTİ

Sovyet istihbaratının Britanya'nın devlet sırlarına ulaştığı iddiaları sonrası yapılan 1964 seçimlerini Muhafazakar Parti kaybederken İşçi Partisi iktidara gelmişti.

Bu olaylar nedeniyle adını dünyaya duyuran Keeler'ın çıplak halde bir sandalyeye tersten oturduğu fotoğrafı, bugün hala Soğuk Savaş dönemin simgelerinden biri olarak hatırlanıyor.

Christine Keeler'in yaşadıkları romanlara ve sinema filmlerine konu oldu.

1963'ten sonra yaşadığı olaylarla ilgili röportajlar veren ve otobiyografisini yazan Keeler son dönemde gazetecilere giderek yeni bilgiler satmayı teklif emişti. Keeler’ın 2001 tarihli otobiyografisinde kendisi gibi kadınları 1950-60'ların önde gelen kişiliklerine takdim eden kişinin kemik uzmanı Stephen Ward olduğunu öne sürmüştü. Keeler, War'ın Sovyet casusu olduğunu ve kendisini öldürmeye çalıştığını anlatmıştı.

'KOAH HASTALIĞI YÜZÜNDEN'

Yoksul bir aileden gelen Keeler'ın bir süredir hastanede tedavi gördüğü ve KOAH hastalığı nedeniyle öldüğü açıklandı. Skandalın diğer kahramanlarından Profumo 2006, İvanov 1994'te ölmüştü.

Profumo ölümüne dek sessizliğini koruyup kendini hayır işlerine vermesiyle de dikkat çekti. Bu olay pek çok kez sinema ve edebiyata uyarlandı, 1989'da 'Scandal' adıyla çekilen filmin, gerçeğe en çok yaklaşan olduğu söyleniyor. (Kaynak: Sputnik)