Kara, Maske, Zeytin ve diğerleri için...

Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde öğretim üyesi Cem Hakverdi, Türkiye'de sokak hayvanlarının maruz bırakıldığı haksızlığı görünür kılmak için bir belgesel projesi başlattı. Prodüksiyon masrafları kitlesel fonlama kampanyasıyla karşılanacak olan belgeselde, kent merkezlerinden uzakta yaşamak zorunda kalan köpeklerin zorlu koşulları anlatılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - "Antalya'da bir araç yol kenarında bekleyen köpekleri ezdi" (6 Ağustos); "Köpeğe tecavüz şüphelisine sadece para cezası" (21 Ağustos; "İzmir'de kaldırımda duran köpeğe yoldan geçtiği sırada tekme attı" (17 Eylül); "Dere yatağında başları kesilmiş 2 yavru köpek bulundu" (6 Ekim); "Gaziantep'te biri hamile iki köpek silahla vurularak öldürüldü" (12 Ekim)...

Türkiye'de sokak hayvanlarına karşı şiddet son aylarda öyle arttı ki, 'olay'dan zaten geçilmeyen ülke gündeminin üst sıralarını zorlar hale geldi. İtalya'da evcil hayvanları aile üyesi sayma yönünde mahkeme kararları çıkarılırken, biz daha 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nu güncelleyememiş durumdayız.

Üstelik şiddet işin sadece daha 'görünür' kılınan, tepki göstermesi kolay olan kısmı... Oysa bir yandan her yıl binlerce evcil hayvan 'hediyelik eşya' gibi 'edinilip' sorumluluk ağır gelince sokağa bırakılıyor; diğer yandan sokak hayvanlarının doğal yaşam alanları kentleşme adı altında betona gömülüyor. Binlerce sokak hayvanının kent merkezlerinin dışında, 'toplama kampları'ndan farksız koşullarda hayata tutunmaya çalıştığı alanlardan ise pek az kişi haberdar...

ÇEKİMLER İSTANBUL, AĞRI VE SAKARYA'DA

Cem Hakverdi

Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde öğretim üyesi ve yönetmen Cem Hakverdi, işte bu acımasızlığa dikkat çekmek için yeni bir belgesel projesine başladı. 'Kara, Maske, Zeytin ve Diğerleri', Hakverdi'nin ikinci uzun metraj belgeseli olacak. Çekimler İstanbul, Sakarya ve Ağrı’da yapılacak.

"Belgeselin ana sorunsalı sokaktaki hayvanların yaşam koşulları" diyen Hakverdi, kentlilerin gözlerinden uzak tutulan sokak hayvanlarının zorlu şartlarını tam da o gözlerin önüne sermek istiyor. Belgesel, özellikle arazilerdeki köpeklerin durumunu anlatacak. İzleyicilerin bu 'kamplardaki' zorlu yaşam koşullarına ve haksızlığa tanık olmasını istediğini söyleyen Hakverdi, kaynakları yetersiz olan hayvan hakları aktivistlerinin halkı bilinçlendirme ve besleme çalışmalarını aktaracak.

SADECE KAYNAK DEĞİL, DUYARLILIK SAĞLAMAYI HEDEFLİYOR

Hakverdi, bu tanıklığı hayata geçirebilmek için Fongogo’da kitlesel bir fonlama kampanyası da başlattı. Kampanyadan elde edilecek desteğin tamamı prodüksiyon (teknik ekipman, ekip, ulaşım) ve konaklama) ve post-prodüksiyon (kurgu, müzik, çeviri) giderleri için kullanılacak. Filmin çekimlerine ilişkin ayrıntılar da, Facebook'ta @kopekfilmi sayfasından paylaşılacak.

Hakverdi, kitlesel fonlama kampanyasıyla belgesele kaynak yaratmanın ötesinde bir şeyi daha amaçlıyor. O da, bir nevi çöp muamelesi gören, susuzluk ve açlığın yanı sıra hastalıklara ve şiddete rağmen yaşam mücadelesi veren hayvanların durumuna daha duyarlı yaklaşan bir topluluk oluşturmak.

Hakverdi, "Birilerinin bir yerde çabaları var. Belediyeleri eleştirmekle birlikte aslında, bu işte onların da katkısı var. Belediyeleri dışlayarak bu işin üstesinden gelemeyeceğiz. Bu filmin aslında gönüllüler, sokaktaki sıradan insanlar, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları arasında aslında bir köprü de oluşturmasını amaçlıyorum" diyor.