Kuklagiller: Ağzını burnunu kırarım

CHP'li Tanal, Kuklagiller programını RTÜK'e şikayet etti. Gerekçe olarak şiddeti olağanlaştırma gösterildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili avukat Mahmut Tanal, TRT Haber kanalı tarafından yayınlanan ‘Kuklagiller’ programını, doktorları aşağıladığı ve sağlık çalışanlarına şiddeti özendirdiği iddiasıyla RTÜK’e şikâyet etti. Tanal, programda iki kuklanın, doktor döven bir vatandaşı canlandırarak, sağlık çalışanlarına şiddeti olağanlaştırdığına dikkat çekti.

Kuklagiller programında, “Doktoru dövüp hastanelik eden hasta yakınından, doktorun son durumu hakkında açıklama alacağız. Sayın hasta yakını dövdüğünüz doktorun durumu nasıl? diyen haber spikerine, hasta yakını “Biraz önce doktoru başarılı bir operasyonla çok pis dövdük. Kulak burun boğaz dağıttık, valla benim elim acıdı ya dövmekten. Bir ben tokatladım bir dayıoğlu” diyor.

CHP’li Tanal’ın yazılı açıklaması şöyle:

“TRT’nin sözde mizah programı, sağlık personelimize yönelik şiddeti haklı göstermeye çalışıyor. Doktorlarımız aşağılanıyor, sağlık çalışanlarına karşı şiddete başvurulmasını toplum nezdinde meşru gösteriyor. Doktorlarımızı küçük düşürmeye çalışan, alçaltıcı ifadelerle, dalga geçen, doktorlarımıza şiddetin toplumda olağan hale geldiğini anlatan bir yayınla eleştiri sınırlarını kasten aşmıştır. Kamu görevlisi olan doktorlarımıza kasten yaralama suçunun meşru bir alışkanlık haline geldiği ifade edilerek, kasten yaralama suçu TRT tarafından yayınlanan sözde mizah programı ile övülmüştür.

‘Kuklagiller’ isimli programda paylaşılan yayının, şiddeti teşvik edici olduğu da açıktır. Video izlenildiğinde görülecektir ki, Türkçemiz düzeysiz, argo ve kaba şekilde kullanılarak, özellikle çocuklarımız özendirilerek, dilin yanlış kullanılması, öğrenilmesine, marifetmiş gibi şiddetin meşrulaştırılmasına çalışılmıştır.

Bu nedenle Yayın Hizmetleri Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”in 8. maddesi ve “6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ”un “Yayın Hizmeti İlkeleri” başlıklı 8. Maddesi ile “İdari Yaptırımlar” başlıklı 32. Maddeleri uyarınca, programın yayınlandığı “TRT Haber” kanalına idari yaptırım uygulanmalıdır.”