Ankara'nın en eski alışveriş adresi: Çıkrıkçılar Yokuşu

Ulus'taki romanlara konu olan Çıkrıkçılar Yokuşu, Ankara'nın ilk alışveriş adresi olarak biliniyor. Gün geçtikçe işlerinin kötüye gittiğini aktaran çarşı esnafının bugünlerdeki en büyük sıkıntısı 10 güne çıkarılan bayram tatili.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara'nın ilk yerleşim yerlerinden Ulus'taki Çıkrıkçılar Yokuşu yıllarca alışverişin merkezi oldu. İstanbul'daki Eminönü ile kıyaslanan çarşının geçmişi Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. Ankara'nın çeşitli mahallelerinden, çevre köy ve kasabalardan gelenlerin her türlü alışverişini karşıladığı yerdeki çarşı esnafı bugünlerde ekonomik zorluklarla mücadele ediyor.

Sokakta 15 yıl öncesine kadar kalabalık nedeniyle yürümekte zorluk çektiklerini ve o günlerde işlerinin çok iyi olduğunu söyleyen esnaf, bayram öncesi işlerin kötüleştiğinden şikâyetçi. Alışveriş merkezlerinin artmasıyla insanların eskisi kadar Ulus'u tercih etmemesinden yakınan ve eski günleri mumla aradıklarını söyleyen Çıkrıkçılar Yokuşu esnafının bir diğer sorunu ise bayram tatilinin 10 güne çıkarılması.

'DIŞARIDA OTURUYORSAK İŞLER İYİ DEĞİL'

Çıkrıkçılar Yokuşu'nun 25 yıllık esnafı Ömer Faruk Özcan, kurban bayramı tatilinin uzun olmasından dolayı Ankaralılar'ın memleketlerine veya tatil yörelerine gittiğini ve işlerinin olumsuz etkilendiğini söyledi. Bayram öncesi işlerinin daha da kötüleştiğini belirten Özcan sözlerine şöyle devam etti: "Görüyorsunuz ki oturuyoruz. Dışarıda oturuyorsak işler öyle çok iyi değil demektir. Bayram hareketliliği maalesef yok. Eskiden sokakta insanlar kalabalıktan yürüyemezken, biz yoğunluktan oturacak fırsat bulamazken bugün iş arkadaşımla birlikte dükkanın önüne oturup sohbet edebiliyoruz"

1 Çıkrıkçılar Yokuşu'nda kıyafet satan esnaf Ömer Faruk Özcan işlerin iyi gitmediğini belirtip 'İşler iyi olsa dışarıda oturmayız" dedi.

'ÇIKRIKÇILAR YOKUŞU KAN KAYBEDİYOR'

Babasının 1949 yılında Çıkrıkçılar Yokuşu'nda açtığı dükkânı 21 yıldır işleten Ali Gürdoğan da sokağın gün geçtikçe kan kaybettiğini belirtiyor. İşlerin kötü olmasında esnafın yeniliklere kapalı olmasının da etkisi olduğunu söylen Gürdoğan, "Eskiden on metre ötedeki karşı dükkana kalabalıktan dolayı beş dakikada geçiyorduk. 15 senedir burası hızlı bir şekilde kan kaybediyor. Biz çocuklarımıza bir şey bırakabilecek miyiz? Onu da bilmiyorum. Eski kafa ile alışveriş yapıyoruz burada ve yenilikleri takip etmiyoruz" diye konuştu.

2 Ali Gürdoğan (sağda) kardeşi ile birlikte babasından kalan mesleği 20 yılı aşkın süredir devam ettirmeye çalışıyor.

'ESNAF DARBOĞAZDA'

Şehir hastaneleri projesinin faaliyete geçmesiyle Çıkrıkçılar Yokuşu çevresinde yer alan hastanelerin kaldırılacağı söylentisi de esnafı gelecek konusunda kaygılandırıyor. 25 yıldır Çıkrıkçılar'da dükkanı olan Fuat Yılmaz ise şunları söyledi, "Eskiden gece 12'de kapatırdık şimdi 6'da kapatıyoruz dükkânlarımızı. 25 yıllık esnaflık tarihimde böyle bir şey görmedim. Esnaf genelde kredi kartıyla alışveriş yapıyor ve hemen hemen hepsi dar boğazda. Kışları siftahsız giden esnaf sayısı çok. Hiçbirimiz önümüzü göremiyoruz."

3 Fuat Yılmaz çarşı esnafının borçlarla mücadele ettiğini söyledi.