Yeşil Gündem: Çanakkale Belediyesi'nden hayvanseverlere destek

Çanakkale Belediyesi sokak hayvanlarına sahip çıkıyor. Tanzanya'daki doğal yaşam aktivisti neden öldürüldü? İklim değişikliği araştırması iklim değişikliği tarafından nasıl durduruldu? Hepsi Yeşil Gündem'de...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -Çanakkale’de sokak kedilerinin bakımını üstlenen Emel Dönmez adlı hayvansever, komşusunun “Belediyeye seni şikayet edeceğim” tepkisi üzerine belediyeye başvurdu.  Çanakkale'de Hayat gazetesinin haberine göre, Dönmez'in komşusu,  “Benim misafirlerim geliyor. Apartman girişine kediler pis kemikleri, ekmekleri getirip bırakıyorlar” şeklindeki yakınması üzerine, “Kedilerin kirlettiği bir yer varsa, bana gösterin ben temizlerim” diye karşılık verdiDönmez'in komşusu kedilerin toplatılmasını isterken Çanakkale Belediyesi Emel Dönmez'e destek oldu.

BELEDİYEDEN AFİŞLİ UYARI

Belediye, Dönmez'in evinin balkonuna sokak hayvanlarının 5199 numaralı Hayvanları Koruma Kanunu'nun himayesi altında olduğunu hatırlatan bir afiş astı. Apartmanın girişine asılan afiş Emel Dönmez ile hayvanseverleri son derece memnun ederken, Dönmez belediye yetkililerine duyarlı davranışlarından dolayı teşekkür etti.


tanzanya

Kaçak avcılarla mücadele eden hayvan hakları aktivisti öldürüldü

Doğal hayat ve filleri koruma üzerine çalışan Sit Alanları Koruma Yönetimi Vakfı (PAMS) başkanı Wayne Lotter Tanzanya'da öldürüldü.2009’da Tanzanya’da kurulan PAMS Afrika’da kaçak avcılığı önleme konusunda çalışıyordu.

Masaki bölgesinde vurulmuş olan Wayne Lotter'ın havaalanında bindiği taksinin önü kesildi ve taksinin içindeki Lotter vuruldu. Wayne Lotter bölgedeki yolsuzluk faaliyetleriyle mücadele etmesiyle biliniyordu. Wayne Lotter özellikle Çinli fildişi kaçakçısı Yang Feng Glan gibi uluslararası isimlerin tutuklanmasını sağlayan isim olarak da biliniyordu. Lotter tarafından kaçak avcılarla mücadele için kurulmuş olan elit  Ulusal ve Uluslararası Ciddi Suçlar Birimi sayesinde 2 binden fazla tutuklama yapılmıştı. Tutuklamalarda mahkumiyet oranı ise yüzde 80'lere kadar ulaşıyordu.  Son yapılan sayımlarda 2007 – 2014 yılları arasında Afrika’daki fillerin sayısında yüzde 30 azalma olduğu açıklanmıştı. Bu oranın Tanzanya’da yüzde 60’a kadar yükseldiği tahmin ediliyor

KAÇAK AVCILAR MAFYALAŞIYOR

Guardian gazetesi, Afrika'da kaçak avcılar bünyesindeki çeteleşme, mafyalaşma faaliyetlerinin güç kazandığına dikkat çekiyor. 2014 yılında Kenya'da yapılan bir baskının ardından baş zanlı Feisal Mohamed Ali, aynı yılın Noel döneminde Noel döneminde yakalandı. Feisal Mohamed Ali, iki yıllık yargılamanın ardından mahkum edildi ama adli süreçte kefalet taleplerinden tedavi talepleri ve ölüm tehditlerine kadar her türlü vukuat yaşandı.

Geçmişte Afganistan'da Taliban ve uyuşturucu kaçakçılığı bağlantısı üzerine çalışmış olan gazeteci Gretchen Peters ABD hükümetinin ricası üzerine Kenya ve Tanzanya'dan başlayan ve oradan Uganda'ya kadar uzanan şebeklerin varlığını ortaya çıkardı. Peters, Doğu Afrika bölgesinde fildişinin yanı sıra silah ve uyuşturucu kaçakçılığını da kapsayan bir "ekosistem" olduğunu vurgulayarak siyasetçiler tarafından desteklenmeden veya görmezden gelinmeden böyle bir şebekenin faaliyet yürütmesinin imkansız olduğunu ifade ediyor.


kanadagemi

İklim değikliği araştırması iptal edildi

Kuzey Denizi'nin Kanada bölgesinde iklim değişikliği konulu bir bilimsel araştırma, iklim değişikliği sebebiyle iptal edildi.  Manitoba Üniversitesi tarafından yürütülen ve 17 milyon dolarlık bütçesi olan araştırma için bir grup bilim insanı Kanada Sahil Güvenlik Birimi'ne ait Amundsen gemisiyle Hudson Körfezi'nin iklim değişikliğinden nasıl etkilendiğini gözlemlemek için yola çıkacaktı. CNN International'ın haberine göre BaySys adıyla bilinen araştırma projesi dört sene sürecekti.

KURTARMA ÇALIŞMALARI İÇİN GEMİYE İHTİYAÇ DUYULABİLİR

BaySys Projesi  için yapılacak olan gemi seyahati, tehlikeli deniz buzullarının güney istikametine doğru her zamankinden daha hızlı hareket ediyor olması ve kuzeydoğu sahilinde yer alan  Newfoundland bölgesindeki kurtarma çalışmalarında Amundsen gemisine ihtiyaç duyulacağı için projenin ilk ayağı iptal edildi.

Proje ekibinin lideri David Barber, karşılaştıkları zorlukların hem gemicilik endüstrisini hem de bilimi olumsuz etkilediği için böyle bir karar aldıklarını vurgulayarak sorunun sadece buzulların boyutlarının küçülmesi değil, buz parçalarının hareketlerindeki istikrarsızlık ve sert sonuçları olduğunu belirterek ve gelecekte böyle vakalarla daha sık karşılaşılacağını düşündüğünü söyledi