'Aşk bombardımanı'na dikkat!

Mükemmel ilişkiniz bir başka şeye vakit ayırdığınız anda 180 derece değişti, sizi sevgiye boğan sevgiliniz bağırıp çağırmaya mı başladı? Siz de kendinizi affettirmek için çırpınıyor musunuz? Psikiyatr Dan Archer'a göre bir narsistin 'aşk bombardımanı'yla koşullanmış olabilirsiniz...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hayatınızın aşkını bulduğunuzu mu sanıyorsunuz? Derin bir nefes alın ve neden böyle düşündüğünüzü bir değerlendirin... Eğer yeni tanıştığınız biri size sadece birkaç hafta içinde 'ruh ikizi' olduğunuzu söylüyorsa, 'aşk bombardımanı' adı verilen bir durumun 'mağduru' olabilirsiniz...

'İLİŞKİNİZ AŞIRI HIZLI İLERLİYORSA...'

Psikiyatr ve yazar Dale Archer, Psychology Today dergisinin internet sitesi için kaleme aldığı makalede bazı insanların sevgililerini 'aşk bombardımanı'yla koşulladığını yazdı. Archer'a göre 'aşk bombardımanı'nın tanımı şöyle:

"Yeni tanıştığınız biri sizi hediyelere boğuyor, her an şefkat gösteriyor, gelecek için vaatlerde bulunuyor ve ilk görüşte aşkı bulduğunuza inandırıyor. İşler çok hızlı ilerliyor ve siz "İşte, hep aradığım buydu" noktasına geliyorsunuz. Fakat bu durum uzun sürmüyor; yeni sevgilinizden başka bir şeye veya kişiye ilgi göstermeye başladığınız anda öfkelenip sizi bencillikle suçluyor. Mantıksız davranıyor; neredeyse kötü kalpli biri ortaya çıkıyor. Hayatınızda ondan başka bir şeye yer olabileceğini anlamıyor."

'SAFHA SAFHA KOŞULLAMA'

Archer'a göre bu, bir tür koşullama. Manipülatif insanların kullandığı bir taktik, hatta bir tür istismar. Eğer narsist, Makyevelist veya psikopatik karakter özellikleri taşıyan biriyle birlikteyseniz, sizi bu şekilde 'eğitiyor' olabilir.

Archer, söz konusu durumun bir hayvanı eğitmeye benzediğini yazıyor. Buna göre, 'aşk bombardımanı', koşullamanın uyarıcı ve pekiştirici safhası: İstismarcı, onun istediği gibi davrandığınız sürece sizi sevgiye boğuyor. Öyle davranmadığınız durumlarda da 'değersizleştirme' safhasına giriliyor: Bütün şefkatini geri çekiyor ve sizi cezalandırıyor; bağırıyor, hiç konuşmuyor veya fiziksel olarak bile istismar ediyor...

Archer'a göre, 'aşk bombardımanı'nı kısa vadede teşhis etmek zor, zira bütün yeni ilişkiler herkes için heyecan vericidir ve potansiyel olarak gelecek vaat eder. Fakat ilişkiniz ne olduğunu anlamadan ciddiye bindiyse, yeni sevgiliniz sizden bütün vaktinizi istiyorsa ve siz daha ne olduğunu anlamadan evlilik planları başladıysa, Archer'a göre oturup düşünmenin vakti gelmiş demek olabilir.

'O HARİKA İNSAN'I GERİ GETİRME İÇİN ÇIRPINMA SAFHASI...

Aşk bombardımanının değersizleştirme safhasına geçmesi, 'mağdur' için son derece travmatize edici ve kalp kırıcı olabilir. O andan itibaren sahip olduklarını sandıkları harika insanı geri getirmek için ellerinden geleni yapacaklardır. The Independent gazetesine konuşan psikiyatr Perpetua Neo, koşullanmayı şöyle izah ediyor: "Sizi aşk bombardımanına tutuyor ve sonra değersizleştiriyorlar. Böylece siz sürekli diken üzerinde duruyorsunuz; yanlış bir şey yapmamaya çalışıyorsunuz. Fakat bu nedenle kendi standartlarınız düşüyor, sınırlarınız daralıyor ve benliğinizi kaybediyorsunuz."

Archer'a göre, bir 'aşk bombardımanı' vakasıyla karşılaştığınızı düşünüyorsanız biraz yavaşlayın: "Bir ilişkiyi yavaş yavaş ilerletmekte kötü bir şey yok. Kendinize sınırlarınızı hatırlatın. O ana kapılmamaya çalışın be kendinizi korumayı unutmayın." (The Independent gazetesinden derlenmiştir, makalenin İngilizce orijinali için tıklayınız.)