Stresle baş etmenin en iyi 10 yolu

Stres ve kaygı ile baş etmenin kendi kendinize uygulayabileceğiniz 10 basit kuralı...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü'nün '21'inci yüzyılın salgın hastalığı' diye tanımladığı stres hayatınızın tanımlayıcı unsuru haline mi geldi? Sıkışık trafiğe artık hiç dayanamıyor, ay sonunu getirememe ihtimali uykunuzu mu kaçırıyor? İşte stresle başa çıkmanın 10 basit yolu:

1- DERİN NEFES ALIN

Stres, terlemeye, hızlı nefes almaya ve kalp atışının hızlanmasına yol açan noradrenalin hormonunun salgılanmasına sebep oluyor. Noradrenalin karbondiyoksite duyarlı bir hormon ve dolayısıyla da nefes alarak kontrol altında tutulabilir. Strese karşı, burundan beş saniye boyunca nefes alıp, yine burundan altı saniye boyunca nefes vermek tavsiye ediliyor.

2. STRESİ KANDIRIN

Stresin yaygın semptomları arasında bulunan kalp çarpıntısı ve karın ağrısı, aynı zamanda heyecanlanmanın da semptomlarıdır. Beyninizi daha farklı bir duygu hissettiğinize inandırabilirsiniz; yüksek sesle kendi kendinize "Heyecanlıyım" demek işe yarayabilir.

3- SÜPER KAHRAMAN GİBİ DURUN

Dik durmak akciğerlerinizin daha fazla dolmasına, beyninize daha fazla oksijen gitmesine ve stres hormonu olan kortisolun fazla salgılanmasının durmasına yardımcı olur. Göğsünüzü dışarı çıkararak durmak, beyninize kendinize güvendiğinize ve stressiz bir durumda olduğunuza dair mesaj gönderir.

4- YUMRUĞUNUZU SIKIN

Yumruğumuzu sıkmanın, odaklanmaya yardımcı olduğuna inanılıyor. Stresli anlarda sağ yumruğunuzu 45 saniye boyu sıkıp, 15 saniye serbest bırakmayı ve sonra yeniden sıkmayı deneyebilirsiniz.

5- KAHVEYİ BIRAKIN

Kahvesiz uyanamıyor gibi hissedebilirsiniz ama sabah içtiğiniz kahve bile uykusuzluk, gerginlik ve daha hızlı kalp atışına yol açabilir. Tüm bunlar da stres hissini artırır. Yeşil çayda kahveden daha az kafein var. Üstelik yeşil çay konsantrasyona yardımcı olan teanin maddesini de içeriyor.

6- KAHVALTIYI ATLAMAYIN

Günün en önemli öğününü atlamak kan şekerinizin düşmesine ve bedenin bunu dengelemek için stres hormonu olan kortisol salgılamasına yol açıyor.

7- SUSUZ KALMAYIN

Saat kaçta ne kadar su içmiş olacağınızın işaretlendiği bir şişe taşıyın. Dehidrasyon başlı başına stres kaynağı olduğu gibi, kortisol salgılanmasına da sebep oluyor.

8- İYİ BESLENİN

Stresin zayıflattığı bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için turunçgillerin yanı sıra orman meyvesi tüketin. Sakin hissetmek için magnezyum zengini ceviz tüketin.

9- SPOR YAPIN

Egzersiz, anksiyeteyi dengeleyen endorfin tipi hormonların salgılanmasını sağlıyor. Günde beş dakika tempolu yürüyüş bile stres seviyenizde büyük bir fark yaratacaktır.

10- ŞU ANA ODAKLANIN

Beyninizin geçmişe odaklanmasını veya gelecekteki adımları planlayıp durmasını engelleyin. Bunların ikisi de strese yol açar. Şu ana odaklanın. (Dış Haberler)

Etiketler stres kaygı