Moğolların Nasrettin Hocası Mardinli!

İstanbul'da yaşayan Moğolların başı sıkıştığında kapısını çalabildikleri biri var; Mardinli Nasreddin Bulut. Karısı da Moğol olan Bulut, İstanbul'daki Moğolların en büyük yardımcısı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'da sayıları 5 bine yaklaşan Moğollar, Türkiye'de ülkelerinde kazandıklarının 5 katı kadar kazandıkları için burayı tercih ediyorlar. Türkiye'yi tercih etmelerindeki bir diğer etken ise vizesiz seyahat. Türkiye’ye yasal yollardan gelenler olduğu gibi, Moğol insan kaçakçılarının iş vaadiyle dolandırıp getirdikleri de bulunuyor.

Evlerde kalabalık gruplar halinde kalan Moğol erkeklerinin tercih ettiği işlerin başında, kayıt dışı çalışmaya imkan vermesi nedeniyle günlüğü 60-70 liradan inşaat işçiliği, bulaşıkçılık ve tekstil işçiliği geliyor. Çalışma izni olanlarsa, çocuk ve evde hasta bakıcılığı yapıyor.

Ülkelerinde 400 lira kazanç elde edecekken, Türkiye’de bin 500-2 bin lira kazanıp yatırımlarını ülkelerinde yapıyorlar. Moğol erkekleri, çalışacakları iş varsa tanıdıkları aracılığıyla, yoksa da Kağıthane Çağlayan’da ‘amele pazarı’ haline getirdikleri bir sokak başında bekleyerek iş bulmaya çalışıyor.

'NASRETTİN HOCA'NIN RESTORANINDA SOSYALLEŞİYORLAR

Habertürk'ten Moğolların yaşadığı yerlerde mutlaka Moğol yemekleri yapan bir lokanta bulunuyor. Çalışmayan Moğollar günlerini burada, çalışanlarsa dinlenme saatlerini bu mekânlarda geçirerek sosyalleşiyor.

Türkçe’ye iş dışında pek gerek duymuyorlar. Bu nedenle Türkçe bilenlerin sayısı oldukça az. İş bulma ve bürokratik işlemlerde ise Moğollara sevdikleri bir esnaf yardımcı oluyor. Şişli’de yaşayan Moğolların komşu esnafı ise ‘Nasreddin Hoca’ diye şakalaştıkları Nasreddin Bulut...

5 yıl önce Moğolistanlı Erun Gerel ile evlenen Mardinli Nasreddin Bulut, tekstil atölyesini 2 yıl önce kapatmak zorunda kalmış. Şişli İzzetpaşa Mahallesi’nde eşi ve kardeşiyle Moğol yemekleri yapan lokanta açmış.

Mahalledeki Moğolların neredeyse tamamı günlerini, Erun Gerel’in mutfakta olduğu lokantada geçiriyor. Başı sıkışan Moğol da soluğu Bulut’un lokantasında alıyor.

Aralarında düzenleyecekleri turnuvalar için spor salonu isteyen de, iş arayan da, hatta Moğol eleman isteyen Türk işveren de var.

'KONSOLOSLUKTAN DİPLOMATLAR BİLE GELDİ'

Bulut’un, eşi nedeniyle Moğollarla olan ilişkisi lokantayı açtıktan sonra daha da ilerlemiş ve diplomatik düzeye çıkmış. Bulut, “İstanbul’un her yerinden Moğollar buraya geliyor. Konsolosluktan diplomatlar bile geldi. Onların hepsi beni tanır, sever. Derdi olan da geliyor, bizi görmek isteyen de. Sorunları olunca beni arıyorlar. Mesela terör saldırısı olduğunda arayıp, ‘Ne yapalım?’ diye sordular. Ben de, ‘Yatın uyuyun’ dedim. Sağ olsunlar eniştelerini severler. Ben de onlardan memnunum” diyor. Bulut’a göre Moğolların eğlence anlayışı biraz farklı. Dini ve milli bayramlara çok önem veriyorlar, bayramı eğlenerek geçiriyorlar. Bunun dışında dünyada kabul edilen belirli günleri de kutlamayla geçiriyorlar. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü de kutlayarak geçirmişler. Bulut, “8 Mart’ı da bir gün öncesinden eşlerini yemeğe çıkararak kutlamaya başladılar” diyor.