Hiç kar görmeden kayakçı olmayı başardı!

“Sporda sadece başarıya odaklı bir inancımız var. Bu inançtan kurtulmak istiyorum. Bazen kazanırsın, bazen kaybedersin ama sporun içinde bundan daha fazlası var. Asıl mesele hikayede...”

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İçinde 1988 Jamaikalı Olimpiyat kızak takımının ve Kartal lakaplı Michael Edwards’ın da yer aldığı en cesur sporcular listesine bir isim daha eklenmiş olabilir ve bu ismin kesinlikle bir rakibi yok. Geçtiğimiz hafta Finlandiya’nın Lahti bölgesinde gerçekleşen Kuzey ülkelerin katıldığı kayak şampiyonasında yarışan Adrian Solano’nun yarışmadaki performansına ve düşüşlerine şahit olan her spor yorumcusu onun hakkında “dünyanın en kötü kayakçısı” yorumunu yaptı.

Spor geçmişini bilenler için onun bu sallantılı performansının aslında çok anlaşılabilir bir sebebi var; yarışların yapıldığı haftaya kadar 22 yaşındaki Venezüellalı yarışçı Solano, bırakın kara basmayı, hayatında hiç kar bile görmemiş ve tüm antrenmanını Güney Amerika’nın yakıcı güneşi altında tekerlekler üzerinde yapmış.

KÖTÜ BAŞLADI KÖTÜ BİTİRDİ

Açılış günü yapılan 10 km’lik ‘cross country’ (kayaklı koşu) yarışında kapıdan ilk çıkan yarışçıydı Solano ve daha kaymaya başlar başlamaz anında dengesini kaybetti, toparlanmaya çalıştı, kaymaya devam etti fakat dönüşlerde düşmeye devam ederek tabanını kalıcı olarak kaybetti. İlk 3,5 kilometreyi 39 dakika 37 saniyede tamamladı, bu diğer yarışçıların tüm 10 kilometreyi bitirdikleri sürelerle eşdeğerdi. 3,5 kilometreden sonra Solano yarışı sonlandırmaya karar verdi ve tüm etkinlikten çekildi.

Cuma günü bir tercüman vesilesiyle telefonda verdiği röportajda şunları söyledi: ‘’Benim için en zorlu bölüm tepeye tırmanıştı, çok fazla enerji gerektiriyordu ve inanılmaz yorucuydu. Bu çok sıradışı bir şey benim için ve herşey çok yeni, fakat ben gözükara bir insanım.’’

TEKERLEKLİ PATEN DERSLERİ ALDI

Şampiyonaya katılmak, Venezuela’da bulunan Maracay’da aşçılık yapan Solano için çaba harcaması gereken bir zorluktu. Kendi deyimiyle ‘zor şeyleri denemeyi seven’ biri olarak, yarışlardan bir yıl evvel tekerlekli paten dersleri almaya başladı. Ona koçluk da yapan Venezuelalı kayakçı César Baena sayesinde edindiği ekipmanıyla, Venezuela’yı gerçek karın üstünde belki de olimpiyatlarda temsil edebilme hayaliyle her haftasonu tekerlekli patenlerle beşer saat antrenman yaptı.

Finlandiya’da gerçekleşecek yarışma şartlarına hazırlanmak için İsveç’e gitmeyi ve orada karı tanımak ve üstünde kayabilmek için bir ay geçirmeyi planladı. Ancak “Amacım sadece antrenman yapmak ve yarışmayı iyi bir dereceyle bitirmekti” diye konuşan Solano’nun tüm ümitleri İsveç’e giremediği gün kırıldı. 19 Ocak’ta Paris’e vardığında, Solano’nun profesyonel kayakçı olma yolundaki tekerlekli paten hikayesini duyan ve şüpheye düşen yetkililer, onun ülkeye girmesine izin vermediler. “Tüm masraflarımın karşılanacağını belirten bir davetiyem olmasına rağmen, kıyafetimden ve görüntümden dolayı beni içeri almadılar” diye açıklama yapan Solano, beş gün sorgulandıktan sonra cebindeki 28 euro'suyla ülkesine geri döndü…

DIŞİŞLERİ BAKANI FRANSA'YA REST ÇEKTİ

Solano'nun karşı karşıya kaldığı bu talihsiz olay üzerine, geçtiğimiz hafta Venezuela’nın Dışişleri Bakanı Delcy Rodríguez Twitter hesabında, Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'nun da emriyle Venezuela'nın ‘Fransız hükümetine karşı güçlü bir protesto’ düzenleyeceğini yazdı. Bunun üzerine Fransız büyükelçisi gerekenlerin yapılacağını belirtmek durumunda kaldı.

Kuzey ülkelerinde yaşadıklarıyla gündeme gelen ve bir anda medyanın gözdesi olan olan Solano, kendisini neyin beklediğinden habersizdi. Finlandiya’da bir kanalda program sunan Aleksi Valavuori, Solano’nun hikayesini duyunca hemen kayakçıya koçluk yapan Baena ile iletişime geçerek bir yardım kampanyası başlatmak istediğini söyledi. Bu konuda “Hikayede o kadar haksızlık vardı ki, birinin bu konuda bir şey yapması gerekiyordu. Son derece yoksul birinin bir hayali vardı ve bu hayalle Paris’e gelmişti ve orada hayali elinden alındı” sözleriyle bir açıklama yapan Valavuori, koç Baena ile birlikte çalışarak Solano’ya gerekli olan parayı toplamaya karar verdi.

İLK GÖRÜŞTE AŞK!

Geçtiğimiz hafta Pazartesi günü akşam 5’te ‘GoFundMe’ sayfasında bir hesap açan Valavuori’nin sosyal medyadaki 100 binden fazla takipçisi sayesinde 3 saat içinde 2000 euro toplandı. Artık Solano bu parayla hem Finlandiya’ya uçak bileti hem de kayak takımı alabilecekti. Ama hikayesi düşündüklerinden fazla ilgi gördü ve toplanması planlanan paradan 4000 euro fazlası toplandı ve 3 ana sponsor Solano’nun her türlü masrafını karşılayacaklarını açıkladılar. En sonunda kayakçı yarışacağı çarşamba gününe yetişebilecek son uçağı yakalamayı başardı. Valavuori bu konuda “Solano ülkeye adımını attığında herkes onu alkışladı ve kucakladı çünkü bu onlar için ilk görüşte aşktı. Fakat o güne kadar Solano’nun hayatında kar görmediğini bilmiyordum” diyecekti.

İlk yarışını bitiremeyen Solano, 1,6 kilometrelik ikinci yarışını 156 yarışmacı arasında sonuncu olarak bitirdi. Valavuori bu konuda da şunları söyledi: “Sporda sadece başarıya odaklı bir inancımız var. Bu inançtan kurtulmak istiyorum. Bazen kazanırsın, bazen kaybedersin ama sporun içinde bundan daha fazlası var. Asıl mesele hikayede…”

Geçtiğimiz Cuma Solano ona bu seyahatinde yardımcı olan herkese teşekkür etmek adına kayak yapmak isteyen Finlandiyalı çocuklar için para toplayacağını açıkladı. Açıklamasında Venezuela’ya döndüğünde kaymaya devam edeceğini, en azından kar üstünde çalışmayı ümit ettiğini de söyledi. Hedefi ise 2022 Kış Olimpiyatlarına katılmak…

“En çok eğlendiğim kısımlar düştüğüm anlardı. Çünkü ayağa kalkıp devam etmem ve hedefime ulaşmam için gerekli motivasyon oldu.’’ (Kaynak: The New York Times)