Beşiktaş'ta hayat var!

Nefes alınabilen yerler arasında zirveye yükseldi. İşte, kahvaltıcısı, müzesi ve parkıyla, Beşiktaş rehberi...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Eskiden Taksim’e veya Ortaköy’e çıkış noktası görülen, trafiğin 'düğümlendiği’ bir geçiş noktasıydı. Burada yaşamayanlar özel olarak vakit geçirmek için gitmez; en fazla buluşma noktası olarak kullanılırdı. Son yıllarda işler tersine döndü; Beyoğlu neredeyse taca çıkmasına paralel olarak, Avrupa yakasında bir başka semt zirveye yükseldi: Özellikle Gezi’den sonra ‘yıldızı parlayan’, alternatif gençliğin giderek daha fazla ‘takıldığı’ Beşiktaş’tan söz ediyoruz.


Evet, Kabalcı Kitapevi ve Kaymakçı Pando gibi Beşiktaş’ın belleğinde yer eden mekânların kepenk indirdiği doğru. Eskiden herkesi mahallelerine davet eden Beşiktaşlıların gözünde artık bir Moda veya bir Cihangir gibi 'bozulmaya’ başladığı da… Fakat görünen o ki, karakteri ve ülkedeki 'siyah-beyaz kutuplaşması'nın ötesine geçen çeşitliliğiyle bu baharın ‘şampiyonu’ yine Beşiktaş olacak. İşte, kahvaltıcısından meyhanesine, müzesinden çarşısına, maç izlenecek yerlerine, Beşiktaş’ın öne çıkan ‘aktiviteleri’:

ÖNCE KAHVALTI!

Beşiktaş, İstanbul’da sokakta kahvaltı etme modasının kalbinin attığı semt. Zira sadece kahvaltıcıların bulunduğu bir sokağa ev sahipliği yapıyor! Şair Aşık Veysi Sokak veya Çelebioğlu Sokak’a girdiğinizde, ‘Beşiktaş’ın en iyi 28 kahvaltıcısı’ gibi listelerin sebeb-i varlığını anlayacaksınız. Semt sakinleri için artık gelenekselleşmiş olanlar, menemeniyle meşhur Çakmak Kahvaltı Salonu ve Faruk.

Reçele merakınız varsa, ev yapımı sayısız çeşidin bulunduğu Reçel Türevleri’ni deneyin. Son dönemin en popüleriyse, dekorasyonunun yanı sıra süt reçeliyle de diğerlerinden ayrışan Siyah Kafe.


BU 'ÇARŞI'NIN BENZERİ YOK!

Kahvaltı sonrasındaysa, meraklısı ‘çarşı’ya çıkabilir. Amacınız giysi veya ayakkabı alışverişi yapmaksa, Köyiçi’ndeki irili ufaklı mağazalarla yetinmeyin; klostrofobinizi yenip Sinan Paşa Pasajı’na mutlaka uğrayın. 'Farklı' parçalar bulmanız garanti.

DENİZE DAİR HER ŞEY

‘Yok, alışverişle işim olmaz’ derseniz, sizi öncelikle vapur iskelesinin karşısındaki Deniz Müzesi’ne alalım. Zira burası dünyanın sayılı müzelerinden biri; 20 bin adet eserin arasında tam 14 tane saltanat kayığı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün bazı eşyalarının yanı sıra denizciliğe dair haritalardan armalar ve fenerlere, ne ararsanız var… İlk olarak 1897’de II. Abdülhamit döneminde Haliç’te kuruldu, 1961’de bugünkü yerine taşınan ve 2013’te uzun bir restorasyon sonrası yeniden açıldı...

denizz


YILDIZ PARKI'NDA NEFES ALIN

Müzenin biraz ilerisinde, Mimar Sinan’ın imzasını taşıyan Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi’nden Çırağan Caddesi’ne doğru devam edin; hazır ‘konseptimiz’ denizken, Midyeci Ahmet’e de uğrayın (sırf midyesi değil, kuzu kokoreçi de çok meşhur)… Ardından da, Türkiye’nin yakın tarihindeki önemi kadar yüzlerce yıllık ağaçları, kıvrımlı yürüyüş yolları ve sincaplarıyla da cezbeden Yıldız Parkı’na girin. Son yıllarda içindeki ‘araç trafiği’ne alışılamasa da, Yıldız Parkı şehrin göbeğinde ideal bir kaçış noktası…

yıldızzzzzz


55 YILDIR DEĞİŞMEYEN DONDURMA

Yıldız Parkı’nda yeterince nefes aldıysanız, Barbaros Bulvarı üzerinden tekrar Çarşı’ya doğru yönelelim. Hafta içi beyaz yakalıların da epey rağbet ettiği KafePi ve Kaset Bistro’da yorgunluk atabilir veya Çarşı’ya girmeden sağınızda kalacak Beşiktaş Roma Dondurmacısı’nın 1962’den bu yana değişmeyen dondurmalarının tadına bakabilirsiniz.


TRAFİKTE 'GÜMBÜRTÜYE GİDEN' MİMAR SİNAN ESERİ

Barbaros Bulvarı’nın Dolmabahçe Caddesi’yle kesiştiği köşede sağda, trafikte hiç bakmadan/görmeden yanından geçip gittiğiniz dikdörtgen planlı cami, Mimar Sinan’ın Kaptan-ı Derya Sinan Paşa için 1550-1555’te inşa ettiği Sinan Paşa Cami… Yüzyıllardır İstanbul’un önemli merkezlerinden biri olan Beşiktaş, 1838'de hassa mimarı Garabed Amira Balyan’ın inşa ettiği, II. Abdülhamid döneminin önde gelen diplomatlarından Artin Dadyan Paşa’nın gömülü olduğu Surp Asdvadzadzin Kilisesi ile Panayia Rum Ortodoks Kilisesi’ne de ev sahipliği yapıyor.

sinan paşşa


MEYHANELERİN YILDIZI SIDIKA

Gelelim, Beşiktaş’tan Beyoğlu’na ‘gol’ attığı asıl saatlere, yani akşam yemeği ve sonrasına… Baştan söyleyelim, Beşiktaş sokaklarında geceleri gerçekten de hayat var! En klasik nokta, elbette Balık Pazarı’ndaki dizi dizi meyhaneler. Rezervasyonsuz gitmeyin; çoğu birbirine benzeyen diğer mekânlara her daim fark atam Ahtapot’ta yer bulmaya çalışın.

Meydanın hemen arka sokağındaki Semt Meyhanesi de, el değiştirse de hâlâ doğru bir tercih. Kalabalığın biraz dışında kalan Hayat Memat Meyhanesi de öyle. Fakat Beşiktaş’ın bu sahadaki asıl yıldızı, Şair Nedim tarafında kalan Sıdıka. Sadece ‘demlenmek’ değil, ‘sıcak ot’tan taze ahtapota, ağzınızın tadına da varmak istiyorsanız, hiç düşünmeden Sıdıka’da rezervasyon yaptırın.


KAZAN'DAKİ BÜYÜK DEĞİŞİM

Tabii olaylar Beşiktaş’ta geçince, maç izlemeden eve dönmek olmaz. Beşiktaş Çarşı’nın hemen her sokağında canlı maç veren bir kafe/bar bulmak var. En bilineni, Kazan. ‘Hasta’ Beşiktaşlı bir taraftara göre, Kazan artık ‘aile ortamı’ olmuş durumda; "Eskisi gibi leş değil, dekorasyon güzelleşti. Maçlar artık patates kızartması-ciğer yerine, somon ızgara eşliğinde yeniyor Kazan’da."

TUTSAKLAŞTIRILAMAYAN 'ESPERİ'DE MAÇ KEYFİ

Maç için asıl tavsiye edilen mekânsa, Gezi Parkı eylemleri sonrası 'darbeye teşebbüs' iddiasıyla müebbetle yargılandığı davadan beraat eden ve eylemleri "Hayatımın en güzel 15 günüydü. Yine olsa yine katılırım" diye niteleyen Çarşı Grubu lideri Cem Yakışkan'ın sahibi olduğu Esperi. Adını 'tutsaklaştırılamayan' bir tür Anadolu kartalı olan Esperi'den alan mekân, Çarşı'nın kalbinin attığı, bir Galatasaraylı’nın bile deplasmana gitmek isteyeceği bir ortama sahip. Yine maç öncesi Beşiktaş tribününün liderlerini görmek isterseniz, onlardan biri olan ‘Cengiz’in yeri’ni (Sokak Restoran) tercih edebilirsiniz. Köyiçi’nin en ‘piyasa’ noktasında bulunan Elma Pub’da Lig TV olmadığını da söylemeli…


Yemek sonrası takılmaya devam edenler 'Kartal Bir Tek Shot Bar'ı 'tek geçmeli'; United Pub veya son dönemde kokteylleri sayesinde hafta arası bile yer bulmanın zorlaştığı Joker 19'u tercih etmeli.

Kurumun kendi sitesinden alınmıştır. Kurumun kendi sitesinden alınmıştır.


Bir de tabii ki tüm dünyadaki trende uygun biçimde, 'kahveciler' ve hipsterlar var :) Yıldız tarafındaysanız No:41, Çarşı/Ihlamurdere taraflarındaysanız, Okkalı Kahve, Latife veya The Bee'yi tercih etmelisiniz.


FARUK KAHVALTI KAFE

Ihlamurdere Cad. Şair Veysi Sok. 4/E-F

0 212 227 43 03

ÇAKMAK KAHVALTI SALONU

Çelebioğlu Sk. No:8, 34353 Beşiktaş/İstanbul

0 212 227 04 85

REÇEL TÜREVLERİ

Şair Veysi Sk. No:1 D:No:31 34100, 34353 Beşiktaş/İstanbul

0 212 227 44 77

SİYAH KAFE

Çelebioğlu Sok. No:31

0 532 553 99 86

DENİZ MÜZESİ

Sinan Paşa Mh. Beşiktaş Cad. 6/1

0 212 327 43 45

MİDYECİ AHMET

Çırağan Caddesi, No 20, Beşiktaş, İstanbul

0 212 2979520

KAFEPİ

Barbaros Bulvarı 55/A

0212 2589879

KASET BİSTRO

Barbaros Blv. No:61

0 212 236 16 52

BEŞİKTAŞ ROMA DONDURMACISI

0 212 260 34 65

AHTAPOT RESTAURANT

Köyiçi Cad. Kilise Meydanı/Balık Pazarı No:2/B

0 212 261 91 48

HAYAT MEMAT MEYHANESİ

Barbaros Bulvarı, Salih Efendi Sokak No:4

0 553 265 82 83

SEMT MEYHANESİ

Alaybeyi Sokağı No:18

0 212 258 25 24

SIDIKA MEZE RESTAURANT

Şair Nedim Cd. No:38,

0 212 259 72 32

ESPERİ PUB

Alaybeyi Sokağı, No: 14/A

0 212 261 19 03

SOKAK RESTAURANT / CENGİZ'İN YERİ

Köyiçi Mektep Sokak, No: 2,

0 212 227 30 90

KARTAL BİR TEK SHOT BAR

Ihlamurdere Cd. No:32

THE UNITED PUB

Türkali Mahallesi, No:, Şht. Asım Cd. No:26,

0 212 259 89 94

JOKER 19

Beşiktaş Caddesi No:19

0 212 227 93 94

DEAL COFFEE CO (NO: 41)

Abbasağa Mahallesi, Yıldız Cd. No:41,

0 212 259 98 15

THE BEE

Ihlamurdere Caddesi, Ihlamur Pasaji Girisi No:57/B

OKKALI KAHVE

Yeni Hamam Sk. No:3,

0 212 236 95 06

LATİFE

Yeni Hamam Sk. No:5, 34353