Filozof Todorov yaşamını yitirdi

Roland Barthes'la birlikte yapısalcılığın önemli temsilcilerinden olan Tzvetan Todorov, Paris'te hayata gözlerini yumdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bulgaristan doğumlu Fransız düşünür Tzvetan Todorov, 77 yaşında Paris’te yaşamını yitirdi.

Sofya’da 1939’da doğan Todorov, 1961 yılında Sofya Üniversitesi Slav Dilleri bölümünü bitirdi. Fransa ve ABD'deki çeşitli üniversitelerde edebiyat kuramları üzerine dersler verdi. Paris'te Bilimsel Araştırmalar Ulusal Merkezi'nin CNRS araştırma yöneticiliğini yaptı.

Todorov, Roland Barthes'la birlikte yapısalcılığın önemli temsilcilerinden biriydi. Gerard Genette'le birlikte Poétique dergisini kurmuş, Rus biçimcilerinin çalışmalarını Fransa’ya aktarmıştır. İlk dönem yapıtlarında dilbilime dayalı bir çözümleme yöntemini metinlere uygulamıştır.

YENİ HÜMANİZM

Meksika'da verdiği bir dizi konferanstan sonra genel antropolojiye meyletmiş, daha sonra kültür antropolojisi alanına girebilecek ürünler vermiştir. Batı toplumlarının geleceğine ilişkin görüşlerini, “yeni hümanizm” adı verilebilecek bir bakış açısıyla işlemiştir.

Otuzu aşkın kitabın ve çok sayıda makalenin yazarıdır. Fantastik, Poetikaya Giriş, Ya Sanat Ya Hayat, Demokrasinin Samimi Düşmanları, Eleştirinin Eleştirisi, Ortak Hayat, Sanatta Bireyin Doğuşu ve Yeni Dünya Düzensizliği gibi kitapları Türkçe'ye de çevrilmişti.