TDK'ya çağrı: 'Genç' tanımını değiştirin

TOG Yönetim Kurulu'ndan Betil, TDK sözlüğünde yer alan 'genç' tanımının gençleri küçümsediğini söylüyor. Betil'e göre madde acilen değiştirilmeli.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Toplum Gönülleri Vakfı (TOG) Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Betil, Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde 'genç' kelimesinin karşılığının yanlış olduğunu savunarak, tanımın değiştirilmesi için kampanya başlattı. Betil, 16-30 yaş arası herkesin genç olarak tanımlandığını ve sözlükte yer alan tanımın gençler üzerinde olumsuz etki yarattığını öne sürüyor. TDK Güncel Türkçe Sözlük'te genç kelimesi şöyle geçiyor:

1. Sıfat Yaşı ilerlememiş olan, ihtiyar karşıtı

2. Gelişmesini tamamlamamış olan (bitki, hayvan)

3. Gençlikteki özelliklerini koruyan, dinç

4. Zihin bakımından yeterince gelişmemiş, toy

5. Yeni gelişmekte olan, kısa bir geçmişi olan

Betil, 2, 4 ve 5. maddelerdeki tanımlar yerine 'yeniliklere açık, zihinsel gelişimini tamamlamış...' gibi ifadeler kullanılması gerektiğini belirtiyor.

'GENÇLER ÜZERİNDE MORAL BOZAN ETKİLER YARATIYOR'

Change.org'da imza kampanyası başlatan ve bu tanımların gençleri küçümsediğini, 'gençlerin önemsenmemesi, değer verilmemesi gereken kişiler' olduğu algısı yarattığını söyleyen İbrahim Betil; “Türk Dil Kurumu'nun genç tanımı gençler üzerinde olumsuz ve moral bozan etkiler yaratmaktadır. Bu gibi tanımlamalar gençlerde kendilerine güvenmeyen, önemsenmedikleri bir toplumun içinde var olma düşüncesiyle huzursuzluk ve umutsuzluk yaratıyor. Bilimsel çalışmalar gösteriyor ki öğrenme yeteneği 3-10 yaşları arasında en üst seviyelere ulaşır ve ömür boyu devam eder. Zeka yaşamın ilk 10 yılında büyük bir gelişme kaydeder. Bu süre içinde en hızlı gelişme ilk iki yılda gerçekleşir. 12 yaştan sonra zekanın hızında azalma olsa da gelişmeye devam eder” dedi.

'BİLİMSEL AÇIKLAMALAR DİKKATE ALINMALI'

"16-30 yaş arası her kişi genç olarak tanımlanmalıdır" diyen Betil, “Gelişmenin en üst düzeyine 14-18 yaşları arasında varılır. Zihinsel güç, 30 yaşa kadar bu düzeyde kalır. Daha sonraki yaşlarda yeni malzeme öğrenmedeki başarı yavaş olarak azalmaya başlar. Amerika Birleşik Devletleri'nde Virginia Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, en fonksiyonel ve mükemmel haline 22 yaşında ulaşan insan beyni 27 yaşından itibaren düşüşe geçmeye başlıyor. Bu yüzden Türk Dil Kurumu sözlüğünde yer alan genç tanımı düzeltilmelidir.” diye konuştu.

'MİLLETVEKİLİ YAŞI 18'E İNDİRİLİYOR...'

Change.org'da başlatılan kampanyanın imza metnindeyse "Milletvekili seçilme yaşının 18'e indirilmesi önerilirken sözlükte yer alan ifadelerle gençlerin 'geri zekalı' ve 'gelişimi eksik' olarak algılanmasına, yorumlanmasına yol açacak şekilde açıklanmasını biz aşağıda imzası olan yetişkinler ve gençler kabul etmiyoruz. Bu talebimizi yaygınlaştırmak amacıyla change.org sayfasında başlattığımız imza kampanyasını ve bu talebi destekleyenlerin sayısını da izlemenizi rica ederiz. Lütfen bu tanımı değiştirin'' ifadeleri kullanıldı.