Dayanışmaya pedal çevirenler: Askıda Bisiklet

Kasalı bir bisiklet, İstanbul trafiğine aldırmadan 4. Levent’ten Beşiktaş’a pedallıyor. İskeleden motorla Üsküdar’a geçiyor. Kasasında mont, bot, bere ve eldiven. Askıda Bisiklet ekibinden Hasan Tahsin Yılmaz, bisikletinin kasasını Harem Otogarı’nda boşaltıyor. Kasadaki kıyafetler, Şırnak Cizre’deki ihtiyaç sahiplerine ulaşmak için uzun bir yolculuğa çıkıyor.

Google Haberlere Abone ol

Askıda Bisiklet, ihtiyaç sahipleri ve ihtiyacı temin edenler arasında iki tekerlekli bir köprü kuruyor. Özellikle de İstanbul’da yaşayan mültecilere destek olmaya çalışıyor. Üyelerinin hemen hemen hepsi Critical Mass* sürüşlerinde tanışmışlar ve ekipten Ender Cebeci’nin ortaya attığı fikirle bir araya gelmişler. Projenin adına Askıda Bisiklet demişler, herkes askıya bir şey koyabilir diye düşünmüşler. Ki öyle de olmuş: Kimi eşyasını, kimi fikrini, kimiyse bisikletini koymuş. Kolektif askıya ihtiyaç duyulan her şey asılabiliyor, fakat bir şartla: “Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek.” Tam da bu sebepten Askıda Bisiklet ne kendi ekibinin ne de yardım götürdüğü kişilerin görsellerini paylaşmıyor.

Kendi duyurularıyla topladıkları eşyaları ihtiyaç sahiplerine taşıyorlar. Bazen de dernekler üzerinden giderek, yardımların ulaştırılmasında bisikletlerle devreye giriyorlar. Küçükçekmece’deki Mülteciyim Hemşerim Derneği ile de yolları böyle kesişmiş. Dernek tarafından tespit edilen ihtiyaç sahiplerine, ihtiyaçlarını bisikletle ulaştırmışlar. Tabii bir cümlede söylendiğine bakmayın. Üç farklı lokasyonu içeren uzun bir yol bu. Kadıköy’den eşyaları alıp Bomonti’ye getiriyorlar. Bomonti’den sonra Küçükçekmece’deki derneğe gidiyorlar. Dernekten de mültecilere ulaştırıyorlar.

BİSİKLETLE KÖMÜR TAŞIDILAR

Dernekle birlikte çalışmaya başladıklarında açılışı kömür taşıyarak yapmışlar. Sadece birkaçının bisikleti yük taşımaya elverişliymiş. Diğerleriyse birçok şeyden sakındığı bisikletini ‘biraz’ zorlamaktan çekinmemiş. Her birinin bisikletini en yakın arkadaşı gibi gördüğünü düşünmek, kömür taşımak için gösterdikleri özveriyi anlamaya yardımcı olabilir.

2 ay boyunca Küçükçekmece’de bulunan Güvercintepe, Yarımburgaz Mahalleri’nde çalışmalar sürmüş. Adresleri bulmak o kadar kolay olmamış. Ekibin tamamına yakını bırakın daha önce bu mahallelere gitmeyi yakınından bile geçmemiş. Sahaya yabancı olsalar da sora sora ihtiyaç sahiplerine ulaşmışlar. Bu süreçte ekibin Filistinli üyesi Nur, Arapça-Türkçe çeviri desteği sağlamış. Çalınan kapılar, çok güzel bir enerji ile açılmış. Bu işin bisikletle yapılması ise çok sempatik karşılanmış.

PROJE, ÇOCUKLARLA BULUŞACAK

Şu sıralar projenin ikinci ayağı için fikir geliştiren Askıda Bisiklet, çocuklarla buluşmaya hazırlanıyor. Ekip, kullanılmayan, atıl durumda olan ve bağışlanan bisikletleri; bisikleti olmayan, olamayan çocuklarla buluşturacak. Bisikletler çocuklarla birlikte tamir edilecek ve birlikte sürülecek.

'BİSİKLET TOPLAYACAĞIMIZ BİR AĞA İHTİYAÇ VAR'

Askıda Bisiklet’in Koordinatörü Zeynep, “Çocuklarla arkadaşlık ederek bisiklet kültürünü yaymak ve mülteci çocukların Türkiyeli çocuklarla kaynaşmasına yardımcı olmak en büyük isteklerimizden. Projeyi hem mülteci hem de yoksullukla mücadele eden çocuklarla gerçekleştirmek istiyoruz. Kendi kendini devam ettirebilen mahalli, küçük bisiklet kulüpleri oluşturmayı hedefliyoruz. Şu anda bisiklet toplayabileceğimiz bir ağa ihtiyacımız var. İnsanların bisikletleri bağışlayabileceği bir application gibi. Bunun için bir çalışma yapıyoruz” diyor.

(Video, Askıda Bisiklet’ten Sadi Gökay Gadış tarafından hazırlanmıştır.)

'KOMŞU YARDIMI GİBİ'

Projenin ikinci ayağını hayata geçirmek için maddi kaynağa da ihtiyaç var. Sponsorlukla yola çıkmak yerine, herkesin koşulsuz dâhil olabileceği bir alan inşa etmek istiyorlar. Reklam yapmadan, bir şirketin logosunu taşımadan, komşuluk ilişkisi gibi doğal bir süreçle hareket etmek istiyorlar. Zeynep, “Göğsümüzde amblem taşımadığımız sürece şirketlerin yardımlarına açığız” diyor.

'RUHU DENGEDE TUTMA SANATI'

Tasarım Atölyesi Kadıköy’de (TAK), sık sık bir araya gelen Askıda Bisiklet, belirli aralıklarla atölyeler düzenliyor. Atölyelerde teknik bilgiler ve bisiklet yolculukları anlatıları paylaşılıyor. Ekibin tamamı aktif bir şekilde bisiklet kullanıyor. Ulaşımlarını bisikletle sağlıyor, uzun yola çıkıyor ve hatta tatile gidiyor. Artvin’e giden de var, Nepal’e giden de… Kimi bisikleti dengesiz ruhumuzu dengede tutabilme sanatı olarak görüyor, kimiyse “Bisiklet bir iletişim biçimidir” diyor.

Askıda Bisiklet’ten Sadi, Hasan, Zeynep, Samet, Ender ve Tuna ile yaptığımız söyleşi sonrasında, Tasarım Atölyesi Kadıköy’den ayrılmak üzere hazırlanıyorum. Ekipten Samet, beni bir yere kadar tandem bisikletle bırakabileceğini söylüyor. Yedeğirmeni’nden Rıhtım’a tandemle pedallıyoruz. Yol boyunca Samet, tandem bisiklette iki kişinin birbirine güvenmesinin önemini ve aynı anda pedal çevirmenin inceliklerini anlatıyor. Yol kısa sürüyor, Rıhtım’a ulaşıyoruz. Bir sonraki tandem sürüşünü dört gözle beklediğimi söylüyorum ve vedalaşıyoruz.


*Critical Mass

Critical Mass Türkçe'de kritik çoğunluk anlamına gelen ve bisikletle (veya motorsuz her türlü taşıma aracı ile paten, kaykay vs.) yapılan bir etkinliktir. Dünyada 300'den fazla şehirde gerçekleştirilmektedir.