Kış sezonunun kartpostal cennetleri

Yılbaşına günler kalmış ve kayak sezonu çoktan açılmışken, gelin dünyanın en güzel kayak merkezlerini birlikte gezelim.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Kar, kış, soğuk ve kayak sevenler için yılın en güzel zamanı başladı. Dağların çağrısına karşı koyamayanlar için birbirinden güzel manzaraların süslediği bu yazı, kış tatiliniz için iyi bir rehber olacak.

CORTINA d’AMPEZZO, İTALYA

b1

Alp Dapları’nın güneyinde bulunan Dolomitler bölgesinin ortasındaki bir vadide konumlanan Cortina d’ampezzo, sayısız ve değişik kayak pistleri, otelleri, butikleri, galerileri ve gece hayatı ile çok popüler bir kış tatili beldesi… Daha çok zengin ve ünlülerin uğrak yeri olan Cortina’da, meşhur markalardan alışveriş yapabilmeniz için Milano’ya ya da Floransa’ya gitmenize gerek yok! Meydanda kurulan pazarlarda bile ünlü tasarımcıların kıyafetlerini bulabiliyorsunuz, yine de kayak kıyafetleri satan bir mağaza bulmanız zor...

Bu merkezin en iyi tarafı, liftlerde sıra olmaması… Ve liftlerdeyken başınızı çevirdiğiniz her an,  dünyanın en nefes kesici manzaralarından sayılan Dolomite Dağları’nın tadını çıkarabiliyorsunuz. Her ne kadar İkinci Dünya Savaşı nedeniyle buradaki 1944 Kış Olimpiyat Oyunları gerçekleşememiş olsa da, bu şahane belde en sonunda 1956 Kış Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yaptı. Bir çok sinema filminde mekan olarak kullanılan bu kış cennetinde çekilen filmlerden, 1963’te çekilen ‘Pembe Panter’ ve 1981’de Roger Moore’un ‘James Bond’u canlandırdığı ‘For Your Eyes Only’ en bilinenleri…

ST.MORITZ, İSVİÇRE

Snow Polo World Cup St. Moritz: Badrutt's Palace Hotel vs. Cartier

Ünlü Alman yazar Thomas Mann burası hakkında “Engadin, dünyada gidilebilecek en güzel yer… Öyle kolay kolay mutluluktan bahseden biri değilim ama orada mutlu olduğumu düşünüyorum” demiş. İsviçre’de bulunan Engadin bölgesinin incisi sayılan St.Moritz, Alpler ile kendi adını taşıyan gölün birleştiği yamaçta, deniz yüzeyinden tam 1856 metre yükseklikte kurulmuş. Tüm kış boyunca kayılabiliyor olması, burayı çok özel yapan ve St.Moritz’i ‘exclusive skiing’ yani ‘kişiye özel kayak’ kategorisine taşıyan niteliklerden biri…  1928’deki Kış Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapan belde, tatilcilere ve kayakseverlere büyük ve geniş pistler, müzik ve mutfak festivalleri, muhteşem dağ restoranları ve popüler bir gece hayatı olanağı sunuyor. Özellikle buz üzerinde gerçekleştirilen at yarışları, kesinlikle kaçırmamanız gereken bir etkinlik. Bunların dışında karda polo, golf ve kriket gibi değişik sporlar da yapabiliyorsunuz.

Yeşille beyazın birbiriyle kucaklaştığı doğal güzellikler arasında yürümek isteyenler için 600 km’lik bir yürüyüş parkuru da mevcut. Bunların arasında ‘Heidi’nin Çiçekleri’ ve ‘Filozoflar’ en favori yürüyüş güzergahları… Çikolata kutularına benzeyen dağ evlerini çepeçevre saran bembeyaz dağlar, size adeta bir masalın sayfalarında gezindiğinizi düşündürtüyor. Ve bir anda kendinizi etrafta Hansel ve Gretel’in ayak izlerini ararken buluyorsunuz. Her ne kadar burada bulunan The Kempinski Grand Hotel des Bains tüm övgüleri alsa da, bizim favorimiz Badrutt’s Palace Oteli…

KURŞEVEL, FRANSA

kurshavel-foto

Fransa Alplerinde, Saint-Bon-Tarentaise komününde yer alan ve Les Trois Vallées’in (Üç Vadi) en gözde tepesinde bulunan Kurşevel, yıllardır dünya jet sosyetesinin kayak tatili için seçtiği yerlerin başında geliyor. Ağaçların arasında gizlenmiş şaşaalı otelleri, geceliği 20-30 bin Avroyu bulan son derece gösterişli dağ evleri; Louis Vuitton, Hermes, Valentino, Chanel gibi dünyaca ünlü butikleri yer aldığı alışveriş merkezleri ve gurme lezzetler barındıran süpermarketleriyle tam bir kayak cenneti olan bölge, dünyanın en pahalı merkezlerinden sayılıyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise, buradaki konut ve ticari mülklerin paha biçilmez olması… Kurşevel, bu özelliğiyle dünyanın en pahalı şehirleri olan Hong Kong, Luanda ve Zürih’i bile arkasında bırakıyor.

Kurşevel’deki üç vadiyi birleştiren 600 km’lik kayak pisti, 1300m ila 3200m arasında değişen yükseklikleriyle dünyanın en büyük kayak alanı olma özelliğine sahip. Aynı zamanda ‘Black Run’ olarak bilinen, dünyanın en tehlikeli 37 pisti de burada yer alıyor. 1992’de Albertville Olimpiyatları’na ev sahipliği yapan bölgenin tesislerinde, 189 adet mekanik lift bulunduğu için en kalabalık sezonda bile kuyruk beklemiyorsunuz. Bu kayak cennetinde Courchevel Le Praz, Courchevel 1550, Courchevel 1650 ve Courchevel 1850 isimli dört adet uydu kasaba bulunmasına rağmen, bunların arasında en ünlüsü içinde barındığı 11 oteliyle Courchevel 1850… Burada politika ve sanat dünyasından, özellikle kraliyet ailelerinden dünyaca ünlü isimlerle karşılaşmanız son derece doğal.

ST.ANTON AM ARLBERG, AVUSTURYA

201406

Avusturya’daki Tyrol bölgesinde yer alan St.Anton am Arlberg kasabası, dağ mimarisinin en güzel örneklerinin sunan ahşap evleri, lüks otel ve alışveriş merkezleri, yıl boyu süren yerel ve uluslararası kültür sanat etkinlikleri ile kayakseverlere gerçek bir kayak şöleni sunuyor. Kayak sporunun çok eskilere dayandığı bu bölge, 1930’larda buradaki çoğu kayak eğitmeninin Amerika’ya göç etmesiyle, bu sporun kıtalararası gelişmesinde büyük etkisi olmuş. Avusturya Alplerinin en güzel kayak merkezlerinden olan St.Anton, 2001 yılındaki Dünya Kayak Şampiyonası’na da ev sahipliği yapmış. 280 km’lik inanılmaz genişlikteki bakımlı pistleriyle her seviyedeki kayakçıya pek çok seçenek sunuyor. Deniz seviyesinden 1300 m yükseklikte bulunan tesislerdeki liftler, tam 2811 metreye kadar çıkıyor.

Kasabanın batı köşesinde bulunan Funitel gondolu, içindeki devasa çarklar sayesinde, ziyaretçileri yer seviyesinden başlayarak yukarıda bulunan ana liftlere taşıyor. Bugüne kadar gelenekselliğini hiç bozmayan bu ufak bölgedeki restoranların neredeyse hepsi birinci sınıf… St.Anton, 1969’da çekilen, Robert Redford ve Gene Hackman’ın başrollerinde oynadığı ‘Downhill Racer’ filminin seti olarak kullanılmıştı. Çok popüler oteli olmasına karşın, sevimli ve sıcacık görüntüsü yüzünden Der Waldhof Oteli bizim favorilerimizden…

ASPEN, ABD

fireworks-over-aspen-mountain-co1215

Aspen için, ‘kredi kartınızın limiti yoksa, Aspen’de yapacaklarınızın da limiti yoktur’ diyorlar. Yaklaşık 50 yıldır milyonerlerin, Hollywood yıldızlarının ve sosyetenin uğrak yeri olan Aspen, Colorado eyaletinin en popüler şehri… Rahatça kaymanıza imkan veren yaklaşık 75 km’lik pistiyle, Batı Amerika’nın da en gözde kayak merkezi… Her daim bembeyaz bir örtüyle kaplı 1340 m yükseklikteki bir tepede kurulan şehrin madencilikten gelen geçmişi, mütevazı halkı ve eşsiz bir karaktere sahip mimarisi, kenti diğer kayak merkezlerinden farklı bir yere taşıyor. 3 milyon dolardan başlayan mülkleri ve arazileri bölgenin neredeyse en ucuz yerleri… Aspen, her türlü seviyedeki kayakçıya pek çok alternatif sunuyor. ‘Ajax’da bulunan pistlerin yaklaşık yarısı orta seviye, diğer yarısı da daha uzman kayakseverler için ideal. Acemiler veya snowboard yapmak isteyenler; Buttermilk Dağı tam size göre… 130 pisti ile ‘Highlands’, nam-ı diğer ‘kayak merkezinin vahşi çocuğu’, en heyecanlı ve profesyonel pist arazilerinden birine sahip. Kayarken, başınızı nereye çevirseniz ünlü biriyle karşılaşmanız mümkün. Kayak sonrası ikram edilen ‘Campari’ler, Aspen’in burjuva ruhunun bir göstergesi… Burada çekilen en ünlü filmlerde biri, başrolünü Jim Carey’in oynadığı ‘Salak ile Avanak’.

WHISTLER BLACKCOMB, BRITISH COLUMBIA

winter-tusk-clouds-sunrise-snowy-trees-davidmccolm

SKI Magazin dergisinin düzenlediği ankette, üç yıl üst üste ve beş yıl içinde de 4’üncü kez, Kuzey Amerika'nın en iyi kayak merkezi seçilen Whistler Blackcomb, bunu coğrafyadaki en dikey yamaçlara ve 8171 hektarlık en geniş alana sahip olmasına borçlu… Kanada’da bulunan Whistler’ın büyüleyici manzarasıyla kuşatılmış etkileyici köyü, ziyaretçilerine şahane bir kayak tecrübesinden daha fazlasını veriyor. Birbirinden renkli kafelerin süslediği, dünyaca ünlü mağazaların yer aldığı, eğlenceli gece hayatı, ateş ve buz festivalleri, daha da önemlisi eşsiz mutfakları içinde barındıran ve sayısı 150’ye varan şık restoranları, mükemmel bir kayak tatili için birebir ve Aspen’den daha uygun fiyatları. Japonlar da burayı sürekli en iyi yurtdışı kayak merkezi olarak değerlendiriyor.

PALANDÖKEN, ERZURUM

palandoken

Türkiye’nin en soğuk ve yüksek illerinden olan Erzurum'un güney batısında yer alan ve şehir merkezine sadece 10 dakika uzaklıkta bulunan Palandöken Kayak Merkezi, zirve noktası olan 3176 m yüksekliğindeki Ejder tepe sayesinde, haklı olarak ülkenin en önemli kayak merkezlerinden… Diğer kayak merkezlerinin aksine tam doğanın içinde, neredeyse pistlerin yanı başında bulunuyor. Dünyanın en uzun ve dik pistlerine sahip olan ve en uzun parkurunun kesintisiz 12 km’yi bulan tesiste toplam 22 pist var. Ejder ve Kapıkaya isimli pistleri, Slalom ve Büyük Slalom yarışları için tescilli pistler olarak olimpik pist ilan edildi. Burası kayak için elverişli şartlarından dolayı ‘Uluslararası Üniversiteler Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapıyor. Ekim sonlarına doğru başlayan kayak sezonu ise mayısın ilk haftalarına kadar devam ediyor.

ULUDAĞ, BURSA

genel-gorunum-44kk

Uludağ, ülkemizin en popüler, en eski ve en pahalı kayak merkezlerinden... Bursa‘ya 1 saat uzaklıkta bulunan merkez, lokasyonu açısından en kolay ulaşılabilir büyük kayak merkezi sayılıyor. Bu yüzden çok kalabalık. 25 oteli ve 30’da fazla kayak pisti bulunan bölgenin en uzun pisti sadece 2 km. Pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan Uludağ, popüler konserlerden dolayı tam bir cazibe merkezi sayılıyor. Özellikle kış sezonunda binlerce insanın katıldığı kış partileri ve buna benzer etkinlikler düzenleniyor.

ERCİYES, KAYSERİ

mt-erciyes

3 bin 916 metre yüksekliği ile Orta Anadolu’nun en yüksek dağı olan Erciyes, aynı zamanda sönmüş bir volkanik dağ olarak son zamanlarda popülerleşen kayak merkezlerinden... Kayseri’den 20-25 km uzaklıktaki Erciyes Kayak Merkezi, dağın kuzey yamacında yer alan Tekir yaylasında bulunuyor. Bölgedeki konukevleri, pansiyon ve oteller nisana kadar hizmet veriyorlar.

DAVRAZ, ISPARTA

davrazdagi

Şehir merkezine 25 km mesafede bulunan Davraz, Göller Yöresi‘nde yer alıyor. Kayakçıları 2100 metre yüksekliğe çıkarabilen tesisin toplam pist uzunluğu 5 km. Ayrıca pek çok kayak merkezine göre daha hesaplı.

KARTALKAYA, BOLU

152_380914-kartalkaya

Bolu’ya 40 km uzaklıkta olan Kartalkaya, 2375 metre yükseklikte bulunan kayak merkezi ile Köroğlu Milli Parkının kalbinde bulunuyor. Uludağ‘dan sonraki en popüler rota olarak biliniyor. Aralıktan mart ortasına hizmet veren tesisin pist uzunluğu 4 km.

ILGAZ, KASTAMONU

5469415ilgaz_dagi_kis

Kastamonu-Çankırı arasında bulunan Ilgaz kayak tesisleri, 2850 metre yükseklikte, köknar ve çam ağaçlarının arasında, Ilgaz Milli Parkı içerisinde yer alıyor. Nisana kadar uygun fiyatlarla hizmet veren kayak merkezinin pistlerinin ortalama uzunluğu 2000 metre. Gece de kayak yapılabiliyor.

KARTEPE, KOCAELİ

dsc_1494

İstanbul’a en yakın lokasyonda yer alması burayı oldukça avantajlı hale getiriyor. Samanlı Dağı'nın en yüksek tepesi olan Kartepe, deniz seviyesinden 1608 metre yükseklikte yer alıyor.

Yaklaşık 1250 metrede kurulu tesislerde, 14 adet doğal pist ve 42 km’lik parkur bulunuyor.

SAKLIKENT, ANTALYA

saklikent-kayak-turu31

Akdeniz`e ve Ekvator`a en yakın kayak tesislerinden birisi olan Saklıkent kayak merkezi, şehire sadece 45 km uzaklıkta… 2.750 m yükseklikte bulunan Saklıkent, aralıktan nisana kadar hizmet veriyor.

SARIKAMIŞ, KARS

3

Kars‘a 1 saat uzaklıktaki kayak merkezi, 2800 metre yükseklikte ve sarıçam ağaçları arasında bulunuyor. Buranın en büyük özelliği, Alplerde de bulunan kaliteli kristal kar yapısı… Uzunluğu 12 kilometreyi bulan 5 farklı pist mevcut.

ZİGANA, GÜMÜŞHANE

maxresdefault

Doğu Karadeniz’in eşsiz havası ve inanılmaz manzarasını kayakseverlere cömertçe sunan Zigana, bu coğrafyada bulunan en güzel kayak merkezlerinden birisi sayılıyor. Şehre 40 km mesafede bulunan kayak merkezinde pist uzunluğu 661 m.

Etiketler kar kış turizmi kayak