Kanıtlandı: Para gerçekten de mutluluk getirmiyor

Londra Ekonomi Okulu'nun araştırmasına göre, ekonomik sıkıntının çözülmesi mutsuzluk hissini sadece yüzde 5 oranında azaltıyor. Asıl mutsuzluk kaynakları, depresyon ve anksiyete...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin en saygın üniversitelerinden Londra Ekonomi Okulu'nda (LSE) yapılan geniş kapsamlı bir araştırmaya göre, ruh sağlığının kötü durumda olması veya bekar olmanın yol açtığı mutsuzluk hissi, ekonomik sıkıntının yarattığından çok daha fazla. Yani para mutluluk getirmiyor!

'Mutluluğun kökenleri' üzerine yapılan araştırmaya göre, depresyon ve anksiyeteyi ortadan kaldırmak bir kişinin mutluluğunu yüzde 20 oranında artırıyor. Ekonomik sorunları ortadan kaldırmaksa, mutsuzluk hissini sadece yüzde 5 oranında azaltıyor.

'DEVLET İÇİN YENİ BİR ROL LAZIM'

Ekonomist Lord Richard Layard'ın başkanlık ettiği araştırma ekibinin amacı, 'insani önceliklerin nasıl değerlendirildiği' konusundaki değişimleri tespit ederek iyi yönetişim açısından tespitlerde bulunmaktı. Layard da araştırma konusunda şu açıklamayı yaptı: "Kanıtlar gösteriyor ki, mutluluğumuz ve mutsuzluğumuz açısından en önemli şeyler sosyal ilişkilerimizin yanı sıra ruh ve fiziksel sağlığımız. Bu durum, devlet açısından yeni bir rol gerektiriyor. Refah üretimi değil, sağlık üretimi..."

'HANE İÇİ ŞİDDET EŞİT DERECEDE ÖNEMLİ'

Layard, "Geçmişte devlet sırasıyla açlık, işsizlik, eğitim ve fiziksel sağlık için mücadele ediyordu. Fakat hane içi şiddet, alkolizm, depresyon, anksiyete, dışlanmış gençler ve sınav furyası eşit önemde. Odak noktası bunlar olmalı" dedi.