'Trump diktatör' deyip fotoğrafları kendi bastırdı

Ünlü fotoğraf sanatçısı sanatçısı Alison Jackson, ABD başkanı seçilen Trump'ı hicvettiği çalışmasını basacak yayın evi bulamadı. "Sanatçıların bir başkanın tehdidi altında olmasını dehşet verici buluyorum" diyen Jackson, fotoğrafları kendisi bastırdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 'Ünlü kültü'ne ve yanıltıcı fotoğraflara dair eleştirel çalışmalarıyla tanınan fotoğrafçı Alison Jackson'ın son hedefi, ABD'de başkan seçilen Donald Trump oldu. Jackson, son çalışmasındaki fotoğraflarda, Trump'ın bir dizi tartışmalı açıklamasını, ona ikizi kadar benzeyen bir modelle hicvetti.

Ancak yayın evleri Jackson'ın çalışmasını fazla provokatif bulup dava açılmasından korkunca, İngiliz sanatçı kitabın maliyetini kendi cebinden karşıladı. Londra'daki Tate Modern ve Paris'teki Centre Pompidou'nun yanı sıra San Francisco Modern Sanat Müzesi'nde fotoğrafları sergilenen Jackson, sanatsal özgürlükten taviz vermeye karşı olduğunu söyledi.

'BAŞKAN TEHDİDİ DEHŞET VERİCİ'

Avukatı tarafından uyarıldığını ve hiçbir yayınevinin bu fotoğrafları basmayı kabul etmediği söyleyen Jackson, "Tabii ki dava açılmasından korkuyorum. Bir başkanın size dava açabileceğini öğrenmek korkutucu. Fakat bu, çalışamamaktan daha iyidir" diye konuştu. Jackson, "Durum biraz korkutucu. Kimse başkanla davalık olmak istemiyor. Fakat sanatçıların bir ABD başkanının tehdidi altında olmasını dehşet verici buluyorum" dedi.

'DİKTATÖRLÜK' BENZETMESİ

"Hiçbir sanatçının, taşlamacının veya yerleşik düzenin dışında konumlanan herhangi bir kimsenin sanatsal özgürlüğünün kısıtlanmaması gerektiğini düşünüyorum" diyen Jackson, 'sanatçıların ABD başkanı beğenmediği için işlerini yapmaktan vazgeçmesi ihtimalinin 'dehşet verici' olduğunu söyledi: "Sanat özgürlüğünüz kısıtlandığında bir diktatörlükte yaşıyorsunuz demektir."

FOTOĞRAFLARDA NE VAR?

'Private (Mahrem)' adlı kitabının maliyetini cebinden ödeyen Jackson'ın İngliiz Kraliyet ailesini, Tony Blair, Lady Diana, Clinton ailesi, Beckham ailesi ve Kanye West'i hicveden fotoğrafları Penguin Yayınevi tarafından basılmıştı. Jackson'ın yayıncıları korkutan son çalışması, Donald Trump'ın kadınları aşağılayan açıklamalarını hicvediyor. Zengin olduğu için her kadınla birlikte olabileceğini iddia eden Trump'la dalga geçiliyor. Fotoğraflar ayrıca Trump'ı ırkçı açıklamalarından yola çıkarak Ku Klux Klan örgütünün bir ayininde ve seçim kampanyasında açıkça dile getirdiği gibi rakibi Hillary Clinton'a suikast düzenlerken betimliyor.

tr1



tr3



tr5



tr-7



tr4



tr2



Alison, İngiliz Kraliyet ailesini hicvettiği çalışmasında da Kraliçe 2'inci Elizabeth'i torunu Prens William ile Cambridge Düşesi Kate Middleton'ın çocuklarının altını değiştirirken hicvetmişti. (Dış Haberler)