Sığla: Sağlık ve güzellik iksiri

Günlük ağacı olarak da bilinen Sığla çamı, salgıladığı sakız ve yağ ile bir çok rahatsızlığın tedavi edilmesine olanak veriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antibakteriyel sabunların tartışıldığı bu günlerde, bit pazarına nur yağdı ve eski usul sabunlara geri dönüldü. Biz de en iyi sabunun nerede olduğunu araştırdık ve Marmaris’te minicik bir dükkanı olan ve Sığla ağacından elde ettiği şifalı yağdan yaptığı sabunun patentini alan Manisalı 'Sabuncu Dede’ye ulaştık. Dünya üzerinde yalnız Amerika ve Çin’de bulunan Sığla ağacı, ülkemizde ise sadece Fethiye ve Muğla’da yetişiyor.

6357823137_49ec460afc_z-1

1933 yılında açılan dükkan, sonradan ismini yedi torunu olan İhsan Yurtseven’in dedeliğinden almış. İki ülkede daha bulunmasına rağmen, ‘Anadolu Sığlası'nın daha farklı özelliklere sahip olduğunu söyleyen İhsan Dede, Yeni Asır gazetesine verdiği bir röportajda, patentini aldığı Sığla sabununu nasıl elde ettiklerini şöyle anlatıyor: “Sığla ağacı diğer bir adıyla ‘günlük’ ülkemize özgü bir bitkidir. Sığla yağı elde etmek için bahar aylarında ağaç gövdelerine çizikler atarız. Temmuz ayından sonra gövde üzerine biriken salgı ve kabukları özel bıçaklarla kazırız. Bu salgı ve kabuklar sıcak su ile kaynatıldıktan sonra preslerde sıkılarak sığla yağı elde ederiz.”

a1a-6

ŞİFA NİYETİNE

Elde ettikleri bu yağın son derece şifalı olduğuna inanan İhsan Dede, yaptıkları tüm sabunlarda doğal yağlar kullanıyor. Zeytincilikten geldikleri için çocukluğundan beri bitki ve ağaçlarla haşır neşir olduğunu belirten İhsan Dede, sığla ağacının hem sağlık hem güzellik iksiri olarak, kozmetik ve ilaç sanayisinin önemli ham maddelerinden biri olduğunu söylüyor. Konumuz sabun olmasına rağmen, Sığla yağının ve sakızının da şifalı olduğunu belirterek, özelliklerinden bahsediyor.

Dede’ye göre, Sığla yağı içildiğinde veya vücuda sürüldüğünde tüm doku ve hücreleri yeniliyor. Mide ağrıları, gastrit gibi rahatsızlıklara iyi geliyor. Doku yenileme özelliği olduğu için, akne, egzama ve kesik gibi ciltteki yaralara sürülebiliyor. Sabunuyla sadece vücudunuzu değil, saçlarınızı da yıkayabiliyorsunuz. Cildi gençleştirdiği, kırışıklıkları ve sarkmaları önlediği gibi, saçların dökülmesine de iyi geliyor. Bel ve basen bölgelerindeki aşırı yağlanmayı azaltarak, daha diri bir görünüme kavuşmasını sağlıyor. Ayrıca ağacın gövde kabukları tütsü olarak da kullanılıyor.

69489m-kopyajpg-png

KLEOPATRA’NIN AŞK İKSİRİ

Yapılan araştırmalarda Sığla yağının en eski uygarlıklarda kullanıldığı hatta Mısır piramitlerindeki mumyalarda bile bulunduğu ortaya çıkmış. Kraliçe Kleopatra'nın aşk ve güzellik iksiri olarak vücuduna sürdüğü sığla yağını Hipokrat’ın da ilaç olarak kullandığı biliniyor. Evliya Çelebi de Seyahatnamesinde, kavak gibi küçük bir ağaçtan sığla yağı elde edildiğine ve bu yağın Mısır ile Hindistan’a gönderilerek hastalar tarafından ilaç olarak kullanıldığına dair bilgilere yer vermiş.

sigla

SIĞLA SAKIZI VE YAĞININ FAYDALARI

-Malum, mevsim öksürük mevsimi ve eğer siz de öksürüğe karşı kesin çözüm ve doğal tedavi yöntemi arayanlardansanız, sizlere Sığla ağacından elde edilen sakızı ve yağını tavsiye ediyoruz. İki hafta süren bir kür neticesinde boğaz yolu ve üst solunum yollarında öksürüğe, bademcik iltihabına, farenjite neden olan bakteriler vücuttan söküp atılıyor. Sığla sakızını gün içinde aklınıza geldikçe ağzınızda eritiyorsunuz, acı bir suyu çıkıyor ve o suyu yutuyorsunuz. 15 gün sonra oradaki iltihabın söküldüğünü göreceksiniz.

-Özellikle solunum yolu enfeksiyonları için yararlı. Balgam söktürücü ve nefes darlığı giderici etkisi var.

-Mideyi ve bağırsakları temizliyor, basura iyi geliyor.

-Tonik olarak da kullanılabiliyor. Cildi gençleştirdiği için kırışıklıklara iyi geliyor. Ciltte oluşan lekelere ve yaralara sürüldüğünde yaraları hızla iyileştiriyor, cilt lekelerini ise yok ediyor.

-Antiseptik etkisi nedeniyle yara tedavisinde ve yaraların mikrop kapmasını engellemek için kullanılıyor. Ciltte ve saçlı deride antiseptik ve temizleyici olarak dıştan uygulanıyor.

-Uyuz ve mantar gibi deri hastalıklarında merhem olarak kullanılarak, asalak öldürücü ve iyileştirici etkisinden yararlanılıyor.

-Mide ve onikiparmakbağırsağı ülserlerinde iyileştirici etkisi çok yüksek. Bunun için yağı sulandırıp içine bal ya da şeker katarak içiyorsunuz.