Krav Maga: 3 saniyede 3 teknik ve kaç!

İş başa düştü, bir kadın olarak kendinizi nasıl savunabileceğinizi öğrenmeniz gerektiği ve 'savunma sanatı' krav maga dersine gittiniz... Neyle karşılaşacaksınız? Çünkü bu öyle bildiğiniz dövüş sporlarından değil! Burada kendinizi savunmak için, size önce dayak yemeyi öğretiyorlar!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'de geliştirilen modern bir savunma sporu krav maga. Sokakta yakın temaslı saldırılara karşı geliştirilmiş olan bu teknik, silahlı tehditler ya da birden fazla kişi ile baş etmeye yönelik bir formasyon kazandırıyor. İlk olarak 1948'de ortaya çıkan krav maga, bugün İsrail polis kuvvetlerinde ve istihbarat servisi MOSSAD'da ve ordu birimlerinde kullanılıyor. Hazırlıklı olma, fiziksel kondisyon ve özgüven gibi önemli prensipler üzerinde yoğunlaşan krav maga, okullarda da ders olarak öğretiliyor. Buradaki en önemli prensip, beklenmedik durumlara en hızlı şekilde adapte olabilmek…

Son birkaç yıldır gitgide artan kadına şiddet olayları ve son olarak otobüste şort giyen kadına saldırı kendimi savunma dersi almam için gerekli motivasyonu verdi. Geçen yıl, şimdi krav maga hocası olan bir kadın arkadaşım bana bu savunma tekniğinden bahsetmişti. Daha ilk derste üzerinize adamlar salarak, kendinizi nasıl savunduğunuza bakıyorlarmış. Daha fazla bilgi alabilmek için bu konuda ülkenin en iyi hocası kabul edilen Bülent Çetin’le görüşmeye ve ilk dersi bizzat izlemeye gittim. Oradaki hocalar ve öğrencilerden de bilgi aldım.

bulentt .

Bülent Çetin (Krav Maga’nın Türkiye temsilcisi ve eğitmeni)

Krav maga bir tür spor mu?

Öncelikle krav maga bir spor değildir, bir hayatta kalma tekniğidir. Bir yaşam kılavuzu gibi düşünün bunu, hayatınıza uyguladığınızda kendinize gerçekten de bir hayat armağan edebileceğiniz bir felsefe… Önce mücadele ile hayatta kalmayı öğrenmek, 3 saniyede 3 teknik yapıp oradan uzaklaşmak! Krav maganın kısaca tanımı budur aslında, hayatta kalabilmek adına kaçmak!

Kaçmak mı?

Bildiğiniz ayakla kaçmak değil bu, olaya karışmamak, göz ardı etmek ve durdurmak. Diyelim, kız arkadaşınızla bir yere gittiniz ve biri dik dik bakıyor, siz de eğer o kişiye bakmaya başlarsanız, bu kavgaya dönüşecek bir harekettir. Ama siz bu durumdan kaçarsanız, hem kendinizi hem kız arkadaşınızı korumuş olursunuz.

İlk öğretilen şey kaçmak sanırım.

Aynen öyle. Bir çok kurumsal şirket için yakın koruma yetiştirdiğim bir güvenlik şirketim var. Resmi ve özel harekat polislerine de ders veriyorum çünkü bu tüm dünyada bunun gibi özel birimlerin kullandığı bir teknik. Onlara bile ilk öğrettiğim şey, kaçmak! Milli istihbarat, polis teşkilatı, hatta askeriye de krav magayı kullanmaya başladı.

Siz bu tekniğe nasıl dahil oldunuz?

İlk Özdemir Sabancı suikastinin ardından Sabancı Holding’e girerek, yakın koruma ekip amirliği yaptım. Onların vasıtasıyla yurtdışına, yani İsrail’e gittim ve bu eğitimleri aldım. 20 yıl evvel de Türkiye’ye bu tekniği ilk kez ben getirdim. 2014’de ise İsrail’deki Wingate Enstitüsü’ne gitmek üzere, 75 ülke arasından ilk kez Müslüman bir ülkeyi seçerek beni aldılar. İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan, bu sanatın tek temsilcisiyim.

Giderek artan kadına şiddet olayları nedeniyle size gelen kadınlara ne gibi yardımlarınız oluyor?

Diyelim eski kocanız sizi takip ediyor ya da erkek arkadaşınız tarafından tehdit ediliyorsunuz ya da her gece geç saatte evinize gitmek zorundasınız, bizler bu konularda size ne yapmanız gerektiğine dair çözümler öneriyoruz.

Diyelim eski kocam beni tehdit ediyor bu durumda ilk ne yapmam gerekiyor?

Öncelikle yer değiştirmenizi öneriyoruz. Sonra da hayatta kalma yollarını gösteriyoruz. Bıçaklama, asit atma gibi yakın mesafede gerçekleşecek durumlar için kısa defans hareketleri öğretiyoruz.

Nasıl yani, adam asit dökecekse ben kendimi kısa mesafede nasıl koruyabilirim ki?

Çok kolay! Asit dökecek elden kaçmaktansa, o ele doğru hücum edeceksiniz. Ne kadar yakın temas yaparsanız, hedef olmaktan o kadar kurtulursunuz. Aynı şey sopa için de geçerli. Siz kaçmaya çalışırsanız size vurur ama siz sopaya doğru giderseniz, ölü noktaya denk geleceği için vuramayacaktır. Vurmak için mesafe gerekir çünkü.

Kaçamadığın durumda mümkün olduğu kadar yakına gir diyorsunuz.

Kaçamadığın durumda ölümcül bir makine oluyorsun zaten. Ama biz de vurma yok! Size vurulduğu anda krav maga başlar. Çalışmalarımızda hep bir kötü adam vardır ve bu yüzden saldırıya karşı savunma halini alarak çalışmalarımızı yaparız. Saldırmayız, defansa geçeriz.

Krav maga daha çok bir yaşam kılavuzu demiştiniz.

Elbette. Mesela tatile gidecekseniz, posta kutunuzu boşaltmanız gerekir. Hırsız kutuyu dolu görürse, eve girecektir. Posta kutusunu boşaltmak krav magadır. Tedbir alıyorsunuz. Tehdit ediliyorsunuz mesela, dışarı kaçtınız, asla ilk taksiye binmeyeceksiniz, pusu kurmuştur.

Böyle bilgileri de öğretiyor musunuz?

Tabii ki çünkü tüm bu bilgiler hayatta kalma kılavuzudur. Aslında bu konuda kitap hazırladım, özellikle kadınların kendilerini savunabilmeleri için. İnternete ücretsiz olarak koydum bu kitabı, herkes okuyabilir.

Bazı yerlerde Fight Club diyorlar sizin için?

Evet ama arada şöyle bir fark var; Dövüş Kulübü’nde bir rakibiniz var ama burada bir rakibiniz yok. Ön var, arka var, yan var, yani saldırı her an her yerden gelebilir. Birkaç kişi olabilir. Sokak dövüşünde mümkün olduğu kadar uzaklaş diyoruz, uzaklaşamadın mı yere düşme diyoruz. Yere düşünce neler olduğunu gördük geçmişte…

Patlamalarda yapılması gereken bir şey var mı?

Biri saldırdı, bomba patladı, kurşun atıldı, vereceğiniz ilk tepki şoka girmektir. Mesela herhangi bir patlama olduğunda direkt çökmeyi öğretiyoruz, bir bomba patladığında eğer çökebilecek durumdaysanız, kurtulma şansınız bombanın basıncı yukarı çıkacağı için çok yüksek!

Beyninize bu kadar kolay talimat verebiliyor musunuz?

Hayır. Belli bir tatbikat gerekiyor, bunun süresi de en az 21 gün. 21 tekrar. Burada öğretilen bir şey yok aslında, sizin doğal reflekslerinizi baz alarak kontrol edilebilir hale getiriyoruz.

kravmaga

Taluy Denizhan Petuhova (45 - mimar, krav maga eğitmeni)

Seninle ilk tanıştığım dönemlerde buraya bayıla bayıla geliyordun. Eve morarmış kollarla dönmene rağmen... Neden bu kadar sevdin bunu?

Herkes aynı durumda işin garibi. Çok gerçekçi ve işe yarayan bir sistem. Hangi durumda ne yapmamız gerektiğini öğreniyoruz. Sonuç odaklı. Benim gibi sabırsız insanlara çok uygun. Bir de ortamımız çok eğlenceli. En korkunç saldırıları bile eğlenerek işliyoruz. Grup olarak da iyi anlaşıyoruz. Ders dışı aktivitelerimiz de oluyor. Özellikle yazın Kelebekler Vadisi’nde yaptığımız geleneksel krav maga kampımız çok eğlenceli geçiyor. Sanırım özellikle bu arkadaş ortamı nedeniyle antrenmanlara haftada 2 günle başlayıp, her güne çıkardım.

16 yaşındaki kızın Asya'yı da götürüyorsun…

Aslında o savaş sanatlarına ve savunma sistemlerine benden daha meraklı. 5 yaşında karateye başlamıştı. O beni yanında götürüyor dersek sanırım daha doğru olacak. Evde birlikte antrenman yapıyoruz. Anne-kız böyle ortak bir aktivitemiz olması çok güzel. Tabii ki en büyük sebebim, ben olmadığım zamanlarda da kendisini koruyabilmesi…

Hoca olabilmek için ne tip bir eğitimden geçtin?

Hocalıkla ilgili, ısınma hareketlerinden başlayıp, tekniklerin anlatımı, öğrenciye davranış, sınıfın düzeni, sakatlanma durumunda neler yapılmalı gibi bir çok konuda Bülent hoca özel olarak eğitim verdi önce. Son olarak İsrail Krav Maga Federasyonu yetkilisi Alain Cohen İstanbul’a gelip tüm hocalara özel kurs verdi. O kursa da katılıp federasyondan denkliğimi aldım.

Dersine katılan çok kadın var mı? Genelde ne tip sebeplerden katılıyorlar?

Epey kadın katılıyor. Sınıf kalabalık olduğunda asistanım olan kızımdan ve derslere ilk başladığımda öğrencim olan, şimdi ileri düzeydeki kızlardan yardım istiyorum. Farklı nedenlerle derse katılıyorlar ama çoğunlukla kendilerini güvende hissetmek ve daha önce şiddete maruz kaldıkları için katılıyorlar.

İnsanlara bu sporu neden önerirsin?

Kadın-erkek herkesin bu savunma sistemini öğrenmesi gerek. Spordan ziyade savunma sistemi aslında. Artık dünyanın hiçbir yeri güvenli değil. Özellikle büyük şehirler. İnsanlar şiddete daha fazla eğilimli. Buna karşı hazırlıklı olmalıyız. Bunun dışında büyük şehirlerdeki toplumsal olaylarda neler yapmamız gerektiğini de gösteriyoruz. Örneğin bomba patlarsa nasıl korunmalı, arbede çıkarsa ne yapmalı, nasıl kendimizden daha ağır bir yaralıyı taşıyabiliriz gibi konuları da işliyoruz.

Bu sporda ilk öğrendiğin kural neydi?

3 saniyede 3 teknik yap, hayatta ve ayakta kal.

Nehir Aydeniz (26/hukuk öğrencisi-krav maga öğrencisi): 3 sene İngiltere’de sonra da Avusturya’da ve Hollanda’da yaşadım. İstanbul’a dönmeye karar verdiğimde, kendimi savunmayı öğrenmem gerektiğini düşündüm. Sonuçta şort giydin diye kadınlara dayak atıyorlar, Ramazan’da su içtin diye dövüyorlar, minibüste yalnız kaldın diye öldürüyorlar, gece 3’te evine giderken tecavüz ediyorlar, en azından ben de bana saldıracak olana maksimum zararı vereyim bari... Bu konuda ülkede fazla hukuk ve hak yok maalesef. Bu yüzden kimse beni koruyamadığına göre ben de kendi başımın çaresine bakmalıyım. Sadece depar atıp kaçmaktansa, biraz da zarar da vereyim ki belki böylece başka bir kadına zarar vermesini de önlerim. Artık insanlar müdahale de etmiyor, saldırgan size zarar verirken öylece izliyorlar sadece, kimse kendisine bir şey olacak korkusundan bir şey yapmıyor; belki bir gün sadece kendimi değil, başka birini de korurum. 1,5 aydır haftada 2 gün krav maga yapıyorum ve şimdiden kendimi daha güvende hissediyorum.

krav

Ozan Dilli (38/serbest meslek sahibi-krav maga öğrencisi): Öbür seçeneklerde genelde karşınızda bir rakip var ve spor amaçlı yapılıyor. Bu daha çok kendini koruma amaçlı yapılan bir teknik. İstanbul’da yaşıyoruz sonuçta ve ne zaman ne olacağı belli değil. Özellikle birine saldırmak değil amaç ama biri size saldırdığında hazırlıklı olmak ve yanınızda bulunan sevdiklerinizi koruyabilmek… Birkaç kez bu tip durumlarda kaldım. Eğer krav magayı bilseydim muhtemelen daha hazırlıklı olabilirdim..

Orhun Gün (23/Boğaziçi Üniversitesi makine mühendisliği öğrencisi-krav maga asistanı)

Ben dünyayı gezmeyi çok seviyorum. Başka ülkelere gittiğimde, bu saatte dışarı çıkılır mı, sokaklar güvenli mi gibi konuları dikkate almaktansa, herhangi bir durumda kendi başımın çaresine bakabilmek için seçtim bu tekniği. Düzenli olarak 6 aydır, haftada 3 gün yapıyorum. Tamamen sokağa dönük, gerçek, bugün öğrendiğiniz bir şeyin akşam işinize yarayacak olması bunu daha da cazip hale getiriyor. Krav magayı yapmaya başlayalı daha birkaç hafta olmuşken -toplasanız belki 6 saat ders almıştım- Romanya’da başıma bir olay geldi ve burada öğrendiklerimi kolayca uygulayabildim. O 6 saatlik çalışma, beni bir sarhoştan kurtarmış oldu.