Üç dilin neşesi

Şubadap Çocuk, 2012’den beri mahalle mahalle geziyor ve çocuklarla birlikte şarkı söylüyor. Bu sefer, İzmir Kültürpark’taydılar. 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü için en sevilen şarkılarından “Neşeli Bir gün”ü Türkçe, Kürtçe, Arapça seslendirdiler ve üç dilin neşesiyle bir klip çektiler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Praksis Müzik Kolektifi’nin de bir parçası olan Şubadap Çocuk, sahneye dört kişi çıksa da sahne arkası epey kalabalık... Mahallelerde çocuklarla çalışmalar yapan, görselleri hazırlayan, sosyal medya ayağını tutan, şarkı sözü yazan, kayıtlarda çalan pekçok kişinin katkısıyla yola devam ediyor.

Şimdiye kadar ‘Bilmiş Çocuğun Şarkıları’, ‘Dino’nun Şarkıları’ ve ‘Gökyüzü Kimin’ isimleriyle üç albümleri yayınladı. Ekip nasıl bir araya geldiğini şöyle anlatıyorlar: “Halkevleri Yaz Okulu çalışmalarındaki müzik derslerini yürütürken yeni bir şeylere ihtiyaç olduğunu fark ettik. Ardından İzmir Müzisyenler Derneği bünyesinde pekçok mahalle ve okulda çalışmalar yaptık. Dernekten ayrıldıktan sonra da çalışmalarımıza Şubadap Çocuk olarak devam ettik.”

Özellikle yoksun bırakılmış çocuklarla birlikte çalışsalar da kategorize etmeksizin “Her çocuk son tahlilde çocuktur” diyorlar. Genellikle müzik temelli çalışmalar yapıyorlar. Ayrıca drama, resim, pantomim, tiyatro gibi alanlarda çalışan kişi ve ekiplerle de işbirliği içindeler.

'ÇOCUKLAR KÜRTÇE SÖYLEMEK İSTEMEDİ'

Bugün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü.... Şubadap Çocuk da, çocuklarla buluşmak için sık sık yolculuklara çıkıyor. Birkaç ay önce, yoğun bir çatışma ortamının hâkim olduğu Diyarbakır'da bir konser verdiler. Konserle ilgili izlenimlerini şöyle anlatıyorlar: “İlginç bir şey oldu Diyarbakır’da. Kürtçe şarkılarla gittik, çocuklarla bu şarkıları çalışmak istedik. Bu çocukların çoğu Sur ilçesinde oturmuş, hendeklere karşı bombalamalarla birlikte orayı terk etmiş, belki de yakınlarını kaybetmiş çocuklardı. Çocukların bazıları ana dilleri olmasına rağmen, Kürtçe söylemek istemedi. Muhtemelen başına gelenlerin Kürt olması ya da Kürtçe konuşması yüzünden olduğunu düşünüyorlardı. Birkaç hafta önce Gündem Çocuk’un düzenlediği bir buluşmaya katılmıştık. Orada Zarok TV temsilcisi arkadaşımız, bu durumu çok güzel ifade etmişti. Küçükken annesini Kürtçe konuştuğu için okuldan kovduğunu anlattı ve ‘Zarok Tv aslında bizi annelerimizle barıştırıyor’ dedi. Biz de bu barışa 3-5 şarkı katabilirsek pek mutlu olacağız. Önümüzdeki yaz oralarda bir turne yapmak istiyoruz.”

sudabap2

'ZAROKEN ŞUBADAP' GELİYOR

İlk 3 albünü Türkçe yapan Şubadap Çocuk, Kürt ve Arap çocuklarla çalıştıkça farklı dillerde şarkılar yapma ihtiyacını daha çok hissetmiş ve en sevilen Şubadap şarkılarını Kürtçe’ye adapte etmiş. Bu süreçte Zarok Tv ile de ortak çalışmalar yürütülmüş. Albüm 2017’nin başında, ekibin Kürtçe adıyla (Zarokên Şubadap) yayımlanacak. Şarkıları İzmirli çocuklar söyleyecek.

ÇOCUKLAR BAŞKA DİLLERDE DE ŞARKI SÖYLÜYOR

Ekip Suriyeli çocuklarla da bir araya geliyor. Mülteci çocuklar için büyük bir rehabilitasyon ihtiyacının olduğuna dikkat çekiyor: “Çocuklar hızlı alışıyor, unutuyor demiyoruz ama alışıyor. Siz öğretmeseniz de hızla Türkçeyi öğreniyor, kendi sosyal çevresini oluşturuyor. Biz sadece mülteci çocuklarla çalışmıyoruz. Mülteci çocukların içinde bulunduğu topluluklarla da müzik temelli çalışmalar yapıyoruz. Türk, Kürt, Arap çocuklar birbirlerinin dillerini de duyuyorlar, o dillerde şarkı söylüyorlar, anlamlarını birbirilerine açıklıyorlar. Ayrımcılığı kırmak açısından iyi sonuçlar alıyoruz.”

sudabap3

AĞAÇLAR KİMİN?

Şubadap Çocuk, çocuklarla birlikte şarkıların resmini yapıyor. Çocukların hayal gücünden çok harika çizimler çıksa da, toplumda ve ailede olanın daha ilerisine gidilemediği durumlar da söz konusu. Bunu şöyle anlatıyorlar: “Çocuklara ‘Ağaçlar kimin?’ diye soruyoruz, ‘belediyenin’ diyorlar. Gülüyoruz. Eve gidince kendimize soruyoruz, ‘hakikaten okuldaki ağaçlar kimin? Şirketlerin mi, devletin mi, bizim mi?’ İnanın biz de bilmiyoruz ama kimin olması gerektiğini biliyoruz: “Bizim.” Yani sümüklü böceklerin, kuşların, insanların, timsahların, balıkların...”

sudabap4

2017 Nisan’da çeşitli öykülere yer verecekleri yeni bir albüm yapmayı düşünüyor, Şubadap Çocuk. Ayrıca, konser ve turneler de devam edecek.

Sosyal medya hesapları:

facebook.com/subadapcocuk

twitter.com/subadap