Kırmızı şarap sigaranın etkisini azaltıyor

Kırmızı şarabın, sigaranın yaşlandırıcı etkisini engellediği ortaya çıktı. Araştırma ekibi, kırmızı şarabın sigaranın damarlar üzerindeki olumsuz etkisini azalttığını tespit etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, sigara yakmadan önce kırmızı şarap içmek nikotinin zararını ve yaşlandırıcı etkisini kısa vadede azaltıyor. Araştırmacılar, kırmızı şarabın damarlar üzerindeki etkisi sayesinde sigaranın zararının 'bloke olduğunu' tespit etti.

Hamburg'daki Saarland Üniversitesi'nde yapılan araştırmanın bulguları şöyle:

  • Araştırma, normalde sigara içmeyen 20 kişi üzerinde yapıldı. Katılımcıların yarısı birer bardak şaraptan bir saat sonra üçer tane sigara içti; diğer yarısıysa sigaradan önce şarap tüketmedi.
  • Araştırmacılar, şarap içen kişilerin kanında, sigaranın zararını simgeleyen mikropartiküllere, pıhtı hücrelerine ve beyaz kan hücrelerine rastlamadı.
  • Şarabın, sigaranın yol açtığı ve telomerase enzimiyle bağlantılı olan hücre yaşlanmasını da azalttığı tespit edildi. Zira sigara öncesi şarap içen kişilerde bu enzimin oranı yüzde 20 oranında azalırken, şarap içmeyenlerde aynı oran yüzde 56'ya kadar çıktı.

Araştırma ekibinin başındaki Viktoria Schwarz, "Önceden kırmızı şarap içmenin, sigaranın yol açtığı damar zedelenmesini büyük ölçüde engellediğini tespit ettik" dedi. Ancak Schwarz sağlık uyarısında da bulunarak, araştırmanın genç ve normalde sigara içmeyen kişiler üzerinde yapıldığını ve şarabın damarlar üzerindeki etkisini ölçmeyi hedeflediğini vurguladı; tiryakileri içkiye özendirmeyi amaçlamadıklarını söyledi.